respublika.lt

Jubiliejiniame B.Dvariono konkurse - ateities muzikos žvaigždės

(0)
Publikuota: 2014 vasario 17 15:10:15, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Vasario pabaigoje visose šalies regionuose skambės jaunųjų muzikantų instrumentai - vasario 13-27 dienomis rengiamas 18-asis Nacionalinis Balio Dvariono konkursas.

Šiemet minimas konkurso 40-mečio jubiliejus. 1974 metais konkursas užgimė profesorės Aldonos Smilgaitės-Dvarionienės, kompozitoriaus Juliaus Andrejevo bei pianisto Aleksandro Jurgelionio iniciatyva. 2014 metais taip pat minimos ir kompozitoriaus B. Dvariono 110-osios gimimo metinės. Šia proga pasirodymų metu pianistai ir smuikininkai atliks ne tik iš baroko, klasicizmo, romantizmo ar šiuolaikinių kūrinių sudarytą programą, bet ir pasirinktą B. Dvariono pjesę, taip tarsi ir šiandien bendraudami su lietuvių kompozitoriumi.

Šiemet regioniniuose atrankos etapuose dalyvaus per 400 pianistų ir stygininkų, suskirstytų į saviraiškos ugdymo bei profesinio rengimo kategorijas. Į finalinį konkurso etapą, kuris vyks šių metų balandžio 10-16 dienomis Vilniuje, pateks apie 150 regioninėse atrankose geriausiai pasirodžiusių atlikėjų.

Pasak kompozitoriaus sūnaus smuikininko Jurgio Dvariono, moksleivius muzikuoti kviečiantis renginys leidžia įgyvendinti kilnų ir taurų kompozitoriaus norą.

"Paskutiniais savo gyvenimo metais B. Dvarionas svajojo aplankyti visas Lietuvos muzikos mokyklas ir susitikti su vaikais. Deja, bet klastinga liga neleido įgyvendinti šio sumanymo", - prisiminė J. Dvarionas.

Vienas konkurso organizatorių, pianistas bei pedagogas Justas Dvarionas teigė, kad ši muzikos šventė suteikia galimybę pamatyti ir išgirsti talentus, kurie ateityje taps Lietuvos ar net viso pasaulio kultūros ir meno žvaigždėmis.

"B. Dvariono konkursas jau atvėrė plačius kelius į muzikos pasaulį daugeliui garsių Lietuvos muzikų", - sakė J. Dvarionas.

Vienas jų - prieš tris dešimtmečius vykusio konkurso nugalėtoju tapęs žymus pianistas Daumantas Kirilauskas. Pasak jo, dalyvavimas konkurse - tai puikus paskatinimas tobulėti ir siekti užsibrėžtų tikslų. Šiemet pianistas yra Panevėžio regiono etapo komisijos pirmininkas.

B. Dvariono konkursas yra tarptautinės Europos jaunimo muzikos konkursų sąjungos (EMCY) narys. Konkursą globoja Prezidentė Dalia Grybauskaitė, nuo pradžių šią muzikos tradiciją remia Švietimo ir mokslo ministerija.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s