respublika.lt

J.Miltinio teatrui - 75-eri

(0)
Publikuota: 2016 kovo 22 13:32:20, Jaunius POCIUS, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 1 nuotr.
Fotografas Algimantas Aleksandravičius, teatre atidaręs portretų parodą, vienas pirmųjų įvertino Juliaus Dautarto spektaklį. Jaunius Pociaus nuotr.

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras, šį mėnesį pradėjęs didelį kultūrinį projektą „Panevėžys vienija ir taškas“, praėjusią savaitę paminėjo savo 75-ąjį gimtadienį.

 

Į gimtadienio iškilmes praėjusį penktadienį buvo susirinkę tiek žinomų šalies žmonių, kiek, tikriausiai, teatras sulaukdavo tais laikais, kai jame dirbo pats J.Miltinis.

Nuo praėjusio rudens į gimtąjį miestą grįžęs režisierius Linas Marijus Zaikauskas šį kartą panevėžiečius ir svečius intrigavo užmoju teatre atgaivinti J.Miltinio dvasią. Ko gero, ir premjeras Algirdas Butkevičius, keli ministrai, didelis būrys šalies teatro žmonių, kultūros elitas atvyko ne tik pasveikinti kolektyvo. Ne mažiau smalsu buvo įsitikinti, kad naujasis vadovas, drąsiai prabilęs apie unikalųjį Panevėžio kultūros atgaivinimo bei teatro garsinimo projektą, šaudo ne tuščiais šoviniais. Panevėžiečių nusiteikimą neužsidaryti tarp keturių sienų galėtų patvirtinti svečių geografija  - į Panevėžį atvyko būrys Ukrainos, Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos, Latvijos teatralų. Tikriausiai ir didžiulis užrašas „Ką mes padarėme, kad Nadiežda Savčenko nenumirtų?“, pasitikęs raudonu kilimu į iškilmes besirenkančius svečius, turi liudyti pilietinę teatro poziciją ir jo siekį išsiveržti į platesnius vandenis.

Kai prie teatro logotipais išmargintos sienelės įsiamžino beveik visi vakaro dalyviai, teatro direktorius L.M.Zaikauskas jiems prisipažino jaučiąs didelį jaudulį. Ne mažesnį nei tada, kai šioje scenoje debiutavo pirmuoju savo spektakliu žinodamas, kad salėje sėdi J.Miltinis.

Legendinio režisieriaus vardas penktadienio vakarą skambėjo daugelį kartų. Jį kartojo ir premjeras, ir kultūros ministras, ir savo pasveikinimą atsiuntusi prezidentė. Prisiminta teatro istorija: 1941-ųjų kovo 15 d. parodytas pirmasis mokslus Paryžiuje išėjusio J.Miltinio režisuotas N.Pogodino pjesės „Sidabrinis slėnis“ pastatymas; laikotarpis, kai buvo reikalaujama „aukšto idėjinio meninio lygio“; teatrą išgarsinę septintas bei aštuntas praėjusio amžiaus dešimtmečiai. Nepamiršti J.Miltinio mokiniais buvę ir taip pat savotiškomis legendomis tapę aktoriai Donatas Banionis, Vaclovas Blėdis, Algirdas Masiulis, Stasys Petronaitis, Bronius Babkauskas, Gediminas Karka, Dalia Melėnaitė, Eugenija Šulgaitė ir kiti.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis pripažino esąs sužavėtas teatro, „kuris kartais leidžiasi, kartais kyla“, siekio pratęsti legendą. „Pasiryžimas labai stiprus“, - įteikdamas kultūros ministerijos padėkas būriui teatro veteranų pabrėžė Š.Birutis.

Jubiliejų teatro kolektyvas paminėjo spektaklio „Lietaus dievas“ premjera. Pjesę apie šiuolaikinį kaimą specialiai šia proga parašė debiutuojantis dramaturgas, poetas ir kino scenaristas Alvydas Šlepikas, režisavo panevėžietis Julius Dautartas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s