respublika.lt

Jei poezija pasibaigs, dings ir žmonija

(0)
Publikuota: 2014 birželio 03 10:41:04, Olava STRIKULIENĖ, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 1 nuotr.
Poezijos mėgėjai noriai klausėsi šiųmečio laureato Kęstučio Navako (centre) eilių. Eltos nuotr.

Sekmadienį pasibaigė didieji mūsų poezijos atlaidai, gegužės 16-ąją prasidėję Gruzijoje. Paskui išplitę po Lietuvą, Vokietiją, Šveicariją, Airiją, Rusiją, Prancūziją. Tarsi pasibaigę praėjusį sekmadienį Vilniaus universiteto M.K.Sarbievijaus kiemelyje. Iki kitų, jau 51-ųjų, Tarptautinio poezijos pavasario gyvavimo metų.

Tačiau ar didieji poezijos atlaidai iš tikrųjų pasibaigė? Jei kartu su šventės svečiais iškeliavo į kitas valstybes. Net ir į tolimąją Keniją. Gal mūsų šventė dar skrenda lėktuve. Ar tęsiasi tarpiniame oro uoste.

Poezija yra toks šamanizmas, toks atnašavimas transcendencijai, kad tas graikiškas „poesis“ niekada nesibaigia. Kiekviena karta tą beribį poetinį vyksmą vis kitaip perdirba. Savaip traktuodama vis tuos pačius žmogaus kelyje pasitaikančius objektus. Nežinia, kiek jau kartų poetinėje kalboje buvo pažvelgta į saulę, dangų, žolę ar medį. Ir Volto Vitmeno (Whitman) žolė niekada nesutaps su Albino Bernoto ar Justino Marcinkevičiaus žole. Kaip Pauliaus Celano regėtieji pelenai niekada nesutaps su kitų poetų regėtaisiais. Nes poetai skirti perdirbti mūsų kasdienius vaizdus ir jausmus. Paversti vaizdus vaizdiniais. Ir išmokyti savo skaitytoją, klausytoją tikrąjį jausmų gylį pajusti. Netgi paties klausytojo. Kad sugebėtų kiek giliau visą mūsų kūriniją išjausti. Bent iki tam tikros asmeninio dvasinio barometro padalos.

Šventimų specifika - kas nors iš dalyvių vis vien po visų šventimų atsibus pagiringas. Jau nuskambėjo paūbavimų, kad per 50 metų niekas nesikeičia. „Poezijos pavasariai“ jau sustabarėję. Esą poetai skaito, „atidirba“ prieš klausytojus. O šie „nedirba“. Jie tik pasyviai klausosi. Tiesa, dar paploja.

Galima pasiginčyti. Dėl sustabarėjimo. Juk nesugrūsime poezijos pavasarių į feisbuką. Kad „palaikintume“. Koks sustabarėjimas, jei Vilniaus mero premija apdovanota jaunutė poetė, savaip traktavusi valstybės himną. Gal kitąmet bus apdovanotas poetas/-ė, savaip traktuojantys trispalvę. Tarkime, sugalvoję trispalvės ir skuduro metonimiją. Ar trispalvę pakeitę į trispalvių linzių metaforą. Esą tai trumparegės Lietuvos akys. Jau reikia dioptrijų.

Galima pasiginčyti ir dėl paūbavimų, kad poezijos klausytojai pasyvūs. Turėtume džiaugtis kiekvienu, kuriam dar reikia ne tik modernesnio elektroninio žaisliuko, bet ir gyvosios poezijos. Gyvojo jos garso. Dar norėjo pasiklausyti šiemetinio poezijos pavasario laureato Kęstučio Navako gyvojo žodžio. Sustabarėtume tada, jei kasmet poezijos pavasario laureatu skelbtume tą patį K.Navaką. Šamanizmas ir kiti atnašavimai, įskaitant ir poetinius atnašavimus, tol išlieka, kol remiasi ritualais. Tad tas vadinamasis sustabarėjimas iš tiesų yra kiekvieno atnašavimo ne silpnybė, bet stiprybė. Kai kurie ritualai jau nesikeičia kelis tūkstančius metų. Niekas nešvenčia Velykų ir nemargina kiaušinių per Kalėdas. Jei žmonės susirenka, vadinasi, jie poetinį vyksmą dar girdi. Būtent tos žinios jie ir susirinko pranešti. Mes dar girdime jus, poetai. Nejaugi to maža? Jei poezija dar išgirstama. Dar neužslopinta kasdienybės būgnų, klaksonų.

 

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s