respublika.lt

J.Basanavičiaus premijos laureatės sergsti lietuvišką tapatybę

(0)
Publikuota: 2010 lapkričio 24 17:40:50, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 4 nuotr.
Premjeras Andrius Kubilius J. Basanavičiaus premiją įteikia etnologei Irenai Aušrelei Čepienei. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Trečiadienį Lietuvos nacionaliniame muziejuje iškilmingai įteikta Valstybinė Jono Basanavičiaus premija. Ją pelnė dvi kultūrininkės - meno mecenatė Marija Remienė (JAV) ir etnologė, etninės kultūros istorikė Irena Aušrelė Čepienė.

65 tūkst. litų Valstybinę J. Basanavičiaus premiją Lietuvos kultūros ir meno taryba nusprendė padalyti lygiomis dalimis abiem laureatėms. Premijas laureatėms įteikė Premjeras Andrius Kubilius ir kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Pristatydama laureates gausiai susirinkusiems iškilmių dalyviams Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja, kraštotyrininkė Irena Seliukaitė pabrėžė laureačių panašumus ir skirtumus gyvenant skirtinguose žemynuose, turint visiškai skirtingos gyvenimo patirties, bet siekiant puoselėti lietuviškumą ir lietuvių etninės kultūros pagrindus.

Abi laureatės apibūdintos kaip racionalios, šalto proto, aiškiai matančios tikslą, etninės kultūros racionalųjį grūdą pasauliui atsiveriančioje Lietuvoje bei labai globalioje Amerikoje nestokojančios tautinės tapatybės jausmo.

M. Remienė įvertinta už tautinės tapatybės puoselėjimą Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenėje ir pastangas grąžinti kultūros vertybes į Lietuvą. Nuo 2005 m. M. Remienė padovanojo Lietuvai ir perdavė saugoti Lietuvos dailės muziejui Adomo Galdiko, Adomo Varno, Vytauto Kasiulio ir kt. išeivijos dailininkų grafikos ir tapybos kūrinių. Vienas svarbiausių M. Remienės nuopelnų - 2000 m. į Lietuvą parvežti M. K. Čiurlionio galerijos rinkiniai, nuo 1957 m. specialiai kaupti nepriklausomai Lietuvai.

M. Remienė daug nuveikė išeivijos lietuvių dienraščio "Draugas" istorijoje, "Margučio" lietuvių radijui, daug rūpesčio ir lėšų skyrė gimtųjų Musninkų miesteliui puoselėti. Jai skirtą J. Basanavičiaus premijos dalį M. Remienė irgi žada skirti studentų stipendijoms, jaunimo švietimui ir ugdymui Lietuvoje.

Etnologė, viena iš retų etninės kultūros istorijos tyrinėtojų I. A. Čepienė, garsaus lietuvių švietėjo Povilo Višinskio vaikaitė, J. Basanavičiaus premija apdovanota už etninės kultūros tyrinėjimą, puoselėjimą ir švietėjišką veiklą. Laureatė yra žymi Lietuvos etninės kultūros tyrinėtoja, mokslinių etnokultūrinių ekspedicijų dalyvė, mokyklinio etnokultūrinio ugdymo programų ekspertė. Jos iniciatyva 2002-2005 metais VPU organizuota etninės kultūros mokytojo specializacija.

Sveikindamas abi laureates, Ministras Pirmininkas A. Kubilius sakė, kad J. Basanavičiaus premijos įteikimas - labai jaudinanti akimirka, "priverčianti stabtelėti ir pajusti, kad visi mes esame tos istorijos tėkmės liudininkai ir tai, kur yra mūsų šaknys, kas mes esame ir kas būsime ryt, poryt ar po kelių dešimtmečių. Globaliam pasaulyje vis gražiau ir svarbiau darosi tai, kas yra maža ir arti tavęs - tavo aplinka, bendruomenė, tavo šaknys".

Kultūros ministras A. Gelūnas laureates palygino su šokėjomis, kurios greitai sukdamosi aplink savo ašį nepaleidžia iš akių vieno taško, taip ir abi kultūrininkės iš akiračio nepaleidžia aiškaus savo veiklos tikslo - globaliame pasaulyje akylai saugoti lietuviškumą, etninę ir tautinę tapatybę.

Valstybinė J. Basanavičiaus premija Kultūros ministerijos teikimu kasmet Vyriausybės skiriama už reikšmingiausius pastarųjų 5 metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje. Ši premija kasmet įteikiama Jono Basanavičiaus gimimo dienos - lapkričio 23-iosios - proga.

Praėjusių metų J. Basanavičiaus premijos laureate tapo kultūros istorikė, muziejininkė, Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s