respublika.lt

Jaunojo tapytojo prizas - patyrusiam “naujokui”

(0)
Publikuota: 2009 spalio 31 08:06:52, Algė RAMANAUSKAITĖ, “Respublikos” žurnalistė
×

Pirmą kartą Lietuvoje surengto “Jaunojo tapytojo prizo’09” konkurso laurai atiteko tą dieną 27-ąjį gimtadienį šventusiam Andriui Zakarauskui.

Ant Vilniaus “Pamėnkalnio” galerijos sienų išsirikiavo dešimties dailininkų, kuriems dar nėra 30-ies, darbai. Dešimt komisijos narių iš jų išrinko tris nugalėtojus.

Idėja pristatyti visuomenei talentingiausius jaunuosius tapytojus prieš metus kilo dailininkui, Lietuvos dailininkų sąjungos Tapytojų sekcijos vadovui Vilmantui Marcinkevičiui. Nors jis apgailestavo, kad šis projektas nesudomino nei Kultūros ministerijos, nei kitų institucijų, vis dėlto atsirado privačių mecenatų, kurių dėka buvo įsteigtas solidus 13 tūkst. litų prizinis fondas.

“Šis projektas jaunajam kūrėjui turi suteikti šansą būti daug greičiau pamatytam svarbių akių ir galbūt daug greičiau atsiras kolekcininkų, kurie jiems atvers savo namų ar parodų salių duris”, - vylėsi V.Marcinkevičius.
Simboliška, kad pretendentų darbai eksponuojami “Pamėnkalnio” galerijoje, kur pirmuosius žingsnius pripažinimo link kažkada žengė Algimantas Švėgžda, Arvydas Šaltenis, Algimantas Kuras, Kostas Dereškevičius ir kiti.

Šiandien jų pėdomis žengia trečiąją konkurso vietą ir 2 tūkst. litų pelniusi jaunoji dailininkė Alina Melnikova, antrosios vietos ir 4 tūkst. litų laimėtoja Jolanta Kyzikaitė, publikos simpatijas susižėrusi Kristina Kurilionok, apdovanota galimybe dešimt dienų kurti Lietuvos dailininkų sąjungos kūrybos namuose Palangoje.

Tačiau pagrindinis dėmesys buvo skirtas A.Zakarauskui. Ne todėl, kad tą vakarą jam “stuktelėjo” 27-eri, bet todėl, kad komisijos sprendimu šiam jaunam dailininkui atiteko pagrindinis konkurso apdovanojimas - 7 tūkst. litų ir galimybė kitąmet “Pamėnkalnio” galerijoje surengti personalinę parodą. Kuklus “ačiū, stengiausi”, bičiulių ir komisijos narių sveikinimai ir ilgokai užtrukęs pozavimas prie paveikslo-nugalėtojo “Horizontalūs potėpiai”.

“Mano tokia koncepcija - tapyti apie tapybą, pagrindinius, fundamentalius tapybos elementus - dažą, potėpį, - žvelgdamas į savo paveikslą, vaizduojantį horizontaliai drobėje sugulusius žmogeliukus, “Respublikai” pasakojo dailininkas. - Kadangi tai mano potėpis, aš lyg ir vaizduoju save. Labai paprasta. Figūros ištemptos, pabrėžiant patį tepimo procesą”.

Kaune gimęs, o šiuo metu Vilniaus dailės akademijoje tapybos magistro studijas bebaigiantis A.Zakarauskas metus yra studijavęs Ispanijoje, Migelio Ernandeso (Miguel Hernandez) universitete. Andrius bendradarbiauja su meno pasaulyje garsia Miuncheno Andreas Binder galerija. Jos dėka jis yra surengęs parodas Romoje, Venecijoje. Jo darbai eksponuoti ir eilėje parodų kitose šalyse. Andreas Binder galerija dirba su tokiais menininkais, kaip garsusis Damienas Hirstas.

Laimėtą piniginį prizą A.Zakarauskas sakė ketinantis išleisti “buitiškai” - studijos nuomai, dažams, teptukams.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s