respublika.lt

Į muziejus eiti jau nebereikia

(0)
Publikuota: 2014 kovo 07 10:50:05, Monika BURVYTĖ, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 2 nuotr.
Virtualioje erdvėje galima pasivaikščioti ir Lietuvos Nacionaliniame muziejuje (viršuje), ir į gyvūnus pasižvalgyti Kaune esančiame Lietuvos zoologijos sode. „Google Street View” nuotr.

Sakoma, kad naivumui ribų nėra, tačiau kliaudamiesi naująja „Google” milžinės programa po muziejus pasivaikščioti internete kultūrininkai tikisi pritrauksią tik daugiau lankytojų. „Vakaro žinios” aiškinosi, ar virtualusis turas nesuveiks atvirkščiai ir neatims paskutinių lankytojų iš ir taip finansiškai nustekentų muziejų.

Mato tik naudą

Pasikultūrinti nacionaliniuose šalies muziejuose, pasižvalgyti nuo Gedimino pilies bokšto ar Palangos tilto įmanoma ir internete.

Tarp internete galimų aplankyti objektų - Kauno zoologijos sodas, Kernavės piliakalniai, Vilniaus rotušė, Gedimino pilies bokštas, Nacionalinis muziejus. Viską apžiūrėti galima 360 laipsnių kampu, įskaitomi net ekspozicijų aprašymai.

Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas sakė svarstęs, ar internetiniai pasivaikščiojimai duos kažkokios naudos pačiam muziejui.

„Kai „Google” kreipėsi į mus su prašymu leisti filmuoti zoologijos sodą, svarstėme, kokią naudą tai mums duos. Tačiau tos nenaudos, jeigu ji ir būtų, kad, pavyzdžiui, pamatę žmonės neis arba nusivils ir neis, manau, bus mažai”, - sakė A.Didžiokas. Pasak jo, gyvenant technologijų amžiuje, kai dauguma pasaulio vietų jau turi tokią prieigą, nuo to niekur nepabėgsi. „Kita vertus, tai yra viešoji erdvė. Mes turėjom teisę paprašyti, kad jie išimtų nenorimus rodyti dalykus”, - sakė zoologijos sodo vadovas.

Kad dėl to bus mažiau lankytojų, A.Didžiokas taip pat abejojo. „Gyvūnų į zoologijos sodą ateina pamatyti tam, kad išvystų juos gyvai. Todėl nemanau, kad virtualus turas tam prilygs. Juolab kad per puikios kokybės dokumentinius filmus galima tai pamatyti”, - pasakojo jis.

Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys šiame projekte mato tik teigiamus dalykus. „Įžvelgiu tik naudą, kuo daugiau mūsų lankytojas, žiūrovas, besidomintis kultūra, gaus informacijos, kuo daugiau jis ja pasinaudos, tuo labiau mūsų saugomos vertybės jiems bus prieinamos ir suprantamos. Bet kokia informacijos forma, pateikiama visuomenei, turi didžiulę naudą”, - sakė jis.

R.Budrys buvo įsitikinęs, jog virtualus turas jokiu būdu neatbaidys apsilankyti muziejuje iš tikrųjų.

„Yra du skirtingi dalykai - virtualiai pamatyti ir realiai išvysti. Jausmų per kompiuterį žiūrėdamas nepajusi. Niekas žmogui nesuteikia tiek išgyvenimų, kiek bendravimas su originalu. Čia kaip ir matant jūrą, kai žiūri į jos bangas ir kai sėdi laive, kai jas jauti”, - pasakojo R.Budrys.

Nieko neuždirbo

Zoologijos sodo direktorius A.Didžiokas patikino, jog muziejus iš virtualaus muziejaus neuždirbo nė cento. Esą tai kaip tik turėtų veikti kaip pinigų pritraukimas, kai žmonės pamatę virtualiai, norės išvysti ir realiai.

Tam pritarė ir Lietuvos dailės muziejaus direktorius R.Budrys. Jo teigimu, materialinė nauda ateina kitais kanalais.

„Per šią programą apie muziejus, vietas gali sužinoti kelionių agentūros, kruiziniai laivai ir tada įtraukti į savo maršrutą kaip lankytiną objektą”, - svarstė R.Budrys.

„Google” sustoti neketina, ateityje planuojama, kad vidaus panoramines nuotraukas galės skelbti ir šalies viešbučiai, restoranai, kitos vietos, norinčios pritraukti ar sudominti žmogų.

Tiesa, ne visi muziejai žinojo, ką papasakoti apie naująjį projektą. Susisiekus su Lietuvos nacionaliniu muziejumi, šie pasiūlė pasikalbėti su pačia „Google”. „Šiandien atsiveria naujos galimybės pristatyti muziejų visuomenei, ypač tiems žmonėms, kurie paprastai muziejuje nesilanko, jie turės galimybes pamatyti ekspozicijas virtualioje erdvėje", - rašoma muziejaus atsiųstuose atsakymuose. Ar muziejus iš to užsidirbo, neatsakyta.

 

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s