respublika.lt

„Humoras sukuria pasitikėjimą“

(0)
Publikuota: 2018 rugsėjo 01 14:10:11, „Laisvalaikio“ inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Spektaklio kadras

„Naujojo cirko savaitgalis“ startuoja rugsėjo 4 d., šiemet Vilniaus „Menų spaustuvės“ sales pripildysiantis šiuolaikinių scenos menų, tarp kurių - ir festivalyje iki šiol mažai pristatytas klounados žanras. Viena jo atstovių, charizmatiškoji asmenybė Andžela Vond (Angela Wand), atvyksta su solo pasirodymu - fiziniu komedijos performansu „Sužeisti gyvūnai“.

 

- Kaip nusprendėte užsiimti klounada? Tai toks nepakankamai įvertintas menas, kad jo imtis atrodo net rizikinga.

- Aš nepasirinkau klounados. Klounada pasirinko mane. Visada norėjau būti išvaizdžia, grakščia, gražia aktore ant scenos, kuri nebūtinai yra juokinga. Kadangi nei vaikystėje, nei paauglystėje nebuvau gražuolė, radau savo vaidmenį, lygiai taip, kaip visi randa jį savo šeimose ir bendruomenėse. Visa tai įvyko eksperimentuojant. Labai norėjau būti mylima ir priimta, todėl radau vaidmenį, kurio dėka dievinama buvau beveik visų. Slaptas ingredientas buvo humoras. Jis suteikė man daug džiaugsmo pralinksminant kitus. Puikiai prisimenu pirmą kartą, kai būdama scenoje priverčiau auditoriją kvatotis - toks jausmas, lyg didžiulė banga mane pagavo, norėjau dar!

Nors būti kloune pati nepasirinkau, vos pradėjusi studijuoti klounadą ir rengti pasirodymus, supratau, kad nieko kito daryti negalėčiau. Taip, tai rizikingas žanras, nes dalykai, kurie priverčia mus juoktis, yra labai arti dalykų, kurie mus priverčia verkti. Komedija negalėtų būti juokinga be tragedijos. Daugeliu atvejų situacijos tragiškumas yra tai, kad iš tikrųjų mus priverčia juoktis. Kartais tai kerta per arti tragedijos ar skausmo, kurį nešiojame savyje, todėl gali tapti provokacija. Tačiau dėl to aš ir mėgstu klounadą - ji visada pasako tiesą.

- Kas dažniausiai apie klounus galvojama klaidingai, nepaisant pastovaus raudonos nosies ir didelių batų stereotipo?

- Manau, didžiausias klaidingas stereotipas, ar bent jau tas, kurio pati labiausiai nekenčiu - manymas, kad klounai yra kvaili ar neprotingi. Kai dirbu su studentais, pastebiu, kad dažnai jie mano, jog darbui su klounada reikia pasiekti tam tikrą neišmanymo, kvailumo stadiją. Manau, taip yra todėl, kad klounai itin žaismingi, kaip vaikai. Deja, mes, suaugę, esame pratę žaismingumą interpretuoti kaip proto trūkumą.

Negalime pamiršti istorinių šaltinių - klounas arba juokdarys gentyje arba teisme visada būdavo vienintelis, kuris apie karalių galėdavo sakyti tiesą ir nepapulti į giljotiną, taip nusakydamas realiausią karalystės padėtį. Klounas yra pasiuntinys, pranešėjas. Jis yra veidrodis, atspindintis visas mūsų visuomenės puses ir kartais parodantis mus tokioje šviesoje, kuri priverčia jaustis nepatogiai.

- Ką reiškia būti klounu šiuolaikiniame pasaulyje?

- Žmonės, naudojantys komediją perteikti idėjoms, turi galimybę žinutes apie visuomenę, valdžią ir mus pačius pateikti linksmai ir lengvai, tačiau lygiai taip pat jie gali žengti papildomą žingsnį gilyn. Juk paprasta priimti rimtas temas, kaip politika ar neteisybė, kai viskas pateikiama humoro forma. Tačiau juokui nutilus, žinia tampa aiškesnė ir gali sukurti erdvę tolesniam dialogui ir refleksijai. Būti šiuolaikiniam klounui šiandien reiškia prisiimti atsakomybę už faktą, kad žmonės tavęs klauso. Tad turi kalbėti!

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s