respublika.lt

Gyvenimo laiptai

(0)
Publikuota: 2011 birželio 11 08:42:19, Rimvydas STANKEVIČIUS, “Respublikos” žurnalistas
×

Kiekvienam mūsų gyvenime pasitaiko akimirkų, kai esame silpni ir dėl to pažeidžiami, irzlūs, todėl atstumiantys aplinkinius, nelaimingi, todėl tarsi likimo nuskriausti, tarsi beviltiški šio pasaulio, šios realybės, šio gyvenimo įkaitai. Tuomet ir mums tekusi riekė atrodo pati sprangiausia, ir rūpesčiai - patys sunkiausi, ir likimas - pats neteisingiausias.

Esu patyręs ir aš tokių akimirkų, esu palūžęs, spjaudęsis keiksmais, keikęs savąją dalią, tačiau nuo vieno lemtingo įvykio, nuo vieno lemtingo pasakojimo nebeleidžiu sau tokių kryčių į rezignaciją. Tiksliau, man to neleidžia laiptai, tądien įsirėžę mano sąmonėn bei sąžinėn visiems laikams.

O buvo tai mano ankstyvojoje paauglystėje, man besimokant muzikos mokykloje. Buvau akordeonistas, tad nuo trečios klasės įgijau teisę groti mokyklos akordeonistų orkestre. Patikrinęs mano muzikalumą, pirštų miklumą, natų iš lapo skaitymo įgūdžius, mokytojas mane paskyrė orkestro bosu. Tai reiškė, kad tuo metu, kai kiti mokiniai gros abiem rankomis, kai iš jų instrumentų sklindančios melodijos bus gražios tiek publikai, tiek pačiam grojančiajam, aš teturėsiu maigyti akordeono boso klavišus kairiąja ranka. Tai reiškė, kad vienas pats niekada negalėsiu pagroti orkestro repertuaro kūrinių. Ėmiau demonstruoti ožius, o vėliau ir ašaras. O galiausiai mokytojui pasakiau, kad jaučiuosi nepelnytai nuvertintas, nuskriaustas ir įskaudintas tokio jo sprendimo.

Mokytojas apie mane nekalbėjo. Tiesiog papasakojo trumpą iš pirmo žvilgsnio niekaip su manimi nesusijusią istoriją, kuri ir šiandien guodžia bei stiprina mane sunkiausiomis gyvenimo situacijomis. O pasakojo jis tik apie kieme futbolą žaidžiančius vaikus. Ir vieną nuo prigimimo raišą mergaitę, kurios dėl fizinės negalios kiemo vaikai nepriimdavo žaisti drauge. Tačiau jai leisdavo atnešti ir paduoti žaidžiantiems kamuolį, jei šis nuriedėdavo kur tolėliau nuo žaidimų aikštelės.

Mergaitė nedrįso maištauti dėl tokių savųjų “pareigų” bendrame vaikų žaidime, nes žinojo, kad tai - vienintelis būdas jai išlikti sociumo nare, nebūti atstumtai, užmirštai, nurašytai... Todėl kai kartą vaikų paspirtas kamuolys nuriedėjo pro atdaras rūsio duris ir nubildėjo laiptais žemyn, ji taip pat nusivijo jį paskui. Nors rūsyje nedegė lemputė, buvo be galo tamsu, o drėgnos rūsio tamsos mergaitė neapsakomai bijojo.

Mergaitė sukando dantis, sutelkė visą drąsą ir ėmė grabalioti tamsoje rankomis, ieškodama kamuolio. Jos delnas tamsoje staiga prisilietė prie švelnaus kailiuko. Švelnaus ir spurdančio  - gyvo. Aiktelėjusi ji trumpam atitraukė ranką, tačiau vėl įsidrąsino, pasakė švelniajam kailiukui: “Katytė, gera katytė...” ir dar kiek pagrabaliojusi tamsą surado kamuolį. Parbėgo. Nunešė jį vaikams ir pagyrė save už drąsą.

Mergaitės istorija čia tarsi ir baigiasi, tačiau dar liko švelniojo kailiuko, kuris išties priklausė senai bjauriai žiurkei, istorija. Žiurkė, iki šiol vien mušta ir persekiota, dabar netyčia paglostyta mergaitės delno, susijaudino iki savo mažos širdukės gelmių. Ji apsalusi galvojo: “Aš labai stengiausi būti gera. Galbūt todėl šiandien mane paglostė. Ir ne tik paglostė - mane, bjaurią žiurkę, šiandien švelniai pavadino gera katyte. Prisiekiu, aš ateityje dar labiau stengsiuos. Būsiu gera gera, kokia niekada dar nėra buvusi jokia žiurkė. Galbūt tuomet atsitiks didžiausią laimę lemiantis stebuklas ir kada nors mane kas nors pavadins jau nebe katyte, o maža raiša mergaite, kuriai gyventi juk turėtų būti nepaprastai gera...”

Tik pasakysiu, kad muzikos mokyklos orkestro bosu nesispyriodamas buvau visus penkerius metus iki pat atestato dienos. O nuo tol, pasijutęs raišos nuskriaustos mergaitės vietoje, visuomet prisimenu laiptus. Ir tiesą, kad visada yra tų, kurie gyvenimo laiptuose sustoję kur kas žemiau nei aš. Kuriems manoji laiptų pakopa reiškia ne nuoskaudą, o beveik nepasiekiamą laimės svajonę.

 

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s