respublika.lt

Geras keramikas darbo nepristigs

(0)
Publikuota: 2017 vasario 26 13:50:33, Vilija MAČIULSKYTĖ, zinios@vakarozinios.lt
×
nuotr. 3 nuotr.
Goda Daugirdaitė savo dirbtuvėse kuria gražius dalykėlius. Vilgailės Daugirdaitės nuotr.

Amatininkus dažnas įsivaizduojame paskendusius savo dirbtuvėse tarp gausybės gaminių, kurie gali būti kuo įvairiausi - nuo medžio iki molio dirbinių. Dažniausiai tikimės juos sutikti mugėse, kur iš tos gausybės galime išsirinkti gražiausią gaminį. Jauna keramikė Goda Daugirdaitė atrodo visai kitokia. Ji ne tik pati lipdo, bet ir moko šio amato kitus, o klientai ją dažniausiai patys suranda. Tačiau Godą taip pat galite sutikti Kaziuko ar bet kurioje kitoje mugėje.

 


Kuria funkcionalius daiktus

„Keramika mano gyvenime atsirado visiškai netikėtai“, - pokalbį pradeda Goda Daugirdaitė. Mergina dar mokykloje žinojo, kad gyvenimą sies su menais. Piešdavusi abstrakčius gėlių ir gyvūnų motyvus Goda buvo beveik tikra, kad studijuos grafiką. Tačiau labiau pasidomėjusi šia meno šaka suprato, kad tai ne jai. „Tada visai atsitiktinai įstojau mokytis keramikos, ši mane sužavėjo įvairiomis pritaikymo galimybėmis. Keramikoje galima lipdyti, tapyti, kurti skulptūras ar naudoti net fotografiją. Taip atradau save. Dabar neįsivaizduoju, ką galėčiau veikti, jeigu nelipdyčiau“, - pasakoja mergina.

Goda pirmenybę teikia keramikai, kuri yra funkcionali: „Labiausiai mėgstu gaminti indus ar daiktus, kurie turi savo funkciją, nemėgstu dirbinių, kurie tik stovi ir renka dulkes.“ Kuriamus indus keramikė vadina namų „uogomis“, nes jie yra ryškūs, linksmi ir spalvoti. Be to, kuria namų jaukumą. Mergina tvirtina, kad labiausiai mėgsta, kai jos niekas neriboja ir gali kurti dirbinius tokius, kokius nori ir įsivaizduoja pati, o sunkiausia, kai imasi labai konkrečių užsakymų, kur kiekvienas centimetras tampa svarbus.

Savo gaminius Goda dažniausiai kuria iš baltojo molio, nes ant jo padengta spalva atrodo gražiausiai, o lipdyti labiausiai mėgsta rankomis. „Žinoma, turiu ir žiedimo stakles, tačiau rankomis nulipdytas daiktas atrodo daug jaukesnis ir mielesnis“, - teigia mergina. Nors keramikės darbo valandos neriboja, į dirbtuves ji atvyksta anksti, o darbo valandos dažnai skiriasi. „Vieną dieną galiu daug padaryti, o štai kitą - mažiau. Gaminio per naktį nepadarysiu, todėl laiką kruopščiai planuoju, juk reikia daiktą nulipdyti, vėliau jį džiovinti, išdegti, dažyti ir glazūruoti. Taip pat keramika pateikia staigmenų ir ne visos jos būna malonios. Degdami gaminiai gali įskilti, tada tenka perdaryti iš naujo“, - darbo ypatumais dalijasi Goda.

Klientai suranda patys


„Mėgstu gaminti spalvotus ir linksmus indus vaikams, todėl mano klientais dažniausiai tampa jaunos šeimos su mažais vaikais. Dažniausiai sulaukiu užsakymų, nes gaminti, o paskui ieškoti, kur realizuoti gaminius, nelabai turiu sąlygų, mano dirbtuvės tam per mažos, nėra kur sandėliuoti darbų“, - pasakoja keramikė.

Klientai Godą susiranda patys: „Gana aktyviai naudojuosi socialiniais tinklais, tačiau nemėgstu savęs per daug reklamuoti. Smagu, kad atsiliepimai apie mano darbus sklinda iš lūpų į lūpas, klientai vieni kitiems mane rekomenduoja. Taip pat džiugina teigiami atsiliepimai. Smagu išgirsti, kad trimetis daug noriau valgo sriubą, nes dugne nori pamatyti mano pieštą traktorių.“

Nors užsakymus mergina gauna iš anksto, ji labai mėgsta dalyvauti įvairiose mugėse. „Stengiuosi per metus dalyvauti bent keliose. Labai mėgstu bendrauti, per muges susipažinti su naujais žmonėmis, taip pat mėgstu apžiūrėti kolegų darbus. Mugėse parduoti kuo daugiau dirbinių nėra mano tikslas, be to, mano darbai gana masyvūs, dideli. O žmonės, ypač dovanoms, ieško smulkmenų“, - tvirtina keramikė.

Taip pat mugėse gimsta įdomių bendradarbiavimo idėjų. Susipažinusi su moterimi, gaminančia muilus, Goda jos muilams ėmė kurti originalias spalvotas muilines.

Darbo nepritrūks

Šiuo metu mergina ne tik pati lipdo, bet ir to moko vaikus: „Dirbu keramikos mokytoja darželiuose, mano mokiniai nuo 3 iki 7 metų. Taip pat mano dirbtuvėse vyksta užsiėmimai, rengiamos gimtadienio ar mergvakarių šventės. Ateina ir suaugę žmonės mokytis lipdyti. Tik pastariesiems tai daugiau atsipalaidavimo veikla. Be to, pastebėjau, kad egzistuoja tam tikros laisvalaikio užsiėmimų mados. Tad šiuo metu tapo madinga užsiimti keramika.“

Darbas su mokiniais įkvepia ir pačią keramikę naujoms idėjoms, tačiau Goda pripažįsta, kad ši veikla taip išsiplėtė, jog sunku rasti laiko kažką lipdyti pačiai. Todėl ateityje mergina planuoja mažinti mokinių skaičių ir plėsti savo dirbtuves.

Kalbėdama apie ateitį Goda sako, kad keramikui, kuris myli savo darbą, veiklos niekad nepristigs, nes jeigu myli darbą, tai dirbi. O jeigu daug dirbi, tai gali užsidirbti. Nors veiklos pradžia gali būti nelengva ir jai reikia nemažų investicijų. Juk reikia ir patalpų, ir priemonių bei technikos, skirtos gaminiams žiesti ir išdegti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s