respublika.lt

Gebėjimas juoktis iš savęs

(0)
Publikuota: 2018 lapkričio 13 07:42:11, „TV publikos“ inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Nijolė Narmontaitė. Eltos nuotr.

„Jei žemėje yra stebuklų, tai jie vyksta teatre“ - kartą yra pasakęs žymus rusų aktorius ir režisierius Konstantinas Stanislavskis. Teatre išties įvyksta daugybė neeilinių nutikimų - tuo galima įsitikinti ir naujausioje aktorės Nijolės Narmontaitės knygoje „Aktoriai, aprengėjos ir scenos darbininkai. Ko nematė žiūrovai“. Kūrinyje autorė su humoru pasakoja ne tik aktorių gyvenimo istorijas, bet ir atskleidžia spalvingus nematomų teatro žmonių charakterius.

 

„Esu užrašiusi daugybę pokalbių su skirtingų likimų, gyvenimo filosofijų ir charakterių žmonėmis. Ir visgi, pačiomis sėkmingiausiomis istorijomis galima laikyti tuos pasakojimus, kuriuose pašnekovai yra drąsūs ir nevengia iš savęs pasijuokti. Juk gebėjimas juoktis iš savęs - viena stipriausių žmogaus savybių“, - įsitikinusi jau ketvirtąją knygą pristatanti aktorė.

N.Narmontaitės teigimu, naujausia knygų serijos „Ko nematė žiūrovai“ dalis tokia pat kontrastinga, kaip ir pats gyvenimas. Šioje knygoje skaitytojai ras ir iki ašarų sugraudinsiančių, ir garsiai juoktis priverčiančių istorijų. Autorė prisimena, kad pati idėja užrašyti šiuos pasakojimus gimė nuolat užkulisiuose girdint šmaikščias kolegų mintis: „Visada galvodavau, kodėl dar niekas neužfiksavo tokių smagių istorijų? Kodėl apie teatro gyvenimą nepapasakojus per žaismingumo ir ironijos prizmę?“

Aktorė atvirauja, kad žmonių, kuriuos ji norėtų pakalbinti, yra tiek daug, jog galėtų rašyti knygas dar daugybę metų. Vis tik naujausioje knygoje autorė dalijasi tokių aktorių, kaip Kęstutis Alčauskis, Larisa Kalpokaitė, Algirdas Latėnas, Vytautas Paukštė, Giedrius Savickas, Ineta Stasiulytė, Antanas Venckus ir kitų istorijomis.

„Iš mano pokalbių su kolegomis gimė gražūs ir gilūs etiudai apie kiekvieną iš jų. Norėjau atskleisti, kaip atsiranda tokie nuostabūs artistai, įprasminti akimirką, kuomet juos aplankė vaidybos pašaukimas.“

Aktorė pasakoja, kad knygoje nemažai dėmesio skiriama ir nematomai teatro pusei - jos specifiniu terminu įvardytoms aprengėjoms bei scenos darbininkams, kurių įdėtas darbas dažnai lieka nepastebėtas ir iki galo neįvertintas.

„Šiuos herojus vadinu didžiaisiais teatro žmonėmis. Juk jie taip ir nepajaučia suvaidinto spektaklio džiaugsmo, nesulaukia aplodismentų ir tinkamos padėkos. Todėl šį kartą norėjau atkreipti dėmesį į tuos, kurie lieka scenos užribyje, ir taip padėkoti už jų meilę teatrui.“

Nepaisant kilnaus knygos tikslo, humoro tiek gyvenime, tiek savo kūriniuose nestokojanti žinoma aktorė atskleidžia, kad šiuolaikiniame teatre ji pasigenda pozityvumo. Pasak N.Narmontaitės, šiandien teatre kuriamos istorijos žiūrovą gana dažnai nuteikia pesimistiškai ir nesuteikia galimybės atitrūkti nuo pilkos kasdienybės.

„Gaila, tačiau teatre vyrauja išties nemažai niūrių spalvų ir sunkių temų. Žinoma, reikia ir tokių spektaklių, bet man teatras - tai šviesa, tad norėtųsi, kad tos šviesos būtų kuo daugiau. Noriu, kad teatro aplinka, aktoriai ir spektakliai žmones įkvėptų ir teiktų viltį“, - sako N.Narmontaitė.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s