respublika.lt

Garsiausi meno kūriniai niekur nėra saugūs

(0)
Publikuota: 2018 birželio 07 07:22:51, Milda KUNSKAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Garsiausi meno kūriniai niekur nėra saugūs

Muziejams problemų netrūksta, metams bėgant eksponatų būklė negerėja, juos būtina nuolatos prižiūrėti ir restauruoti. Bet meno kūriniams kenkia ne tik laikas: ekspozicijos neretai nukenčia nuo vandalų rankų, kaip pastarosiomis dienomis įvyko Maskvos Tretjakovo galerijoje, kur girtas lankytojas apgadino Iljos Repino paveikslą „Ivanas Rūstusis ir jo sūnus Ivanas“. Beje, šis I.Repino šedevras nukentėjo ne pirmą kartą: 1913 m. sentikis ikonų tapytojas tris kartus rėžė peiliu per figūrų veidus, šaukdamas: „Gana kraujo!”

 

Meno kūriniai suniokojami politiniais sumetimais, iš kvailumo, aplaidumo, nežinojimo arba juos bando sunaikinti psichikos ligoniai. Yra žinomi atvejai, kai dailininkai patys sunaikindavo savo drobes. Pavyzdžiui, Polis Sezanas (Paul Cezanne), pasižymėjęs ūmiu būdu, yra sunaikinęs daugybę savo darbų. Vienas iš jo natiurmortų ilgai kabojo ant medžio šakos, nes autorius išmetė jį pro langą. Drobėje atsirado skylė, bet dailininkas persigalvojęs vis dėlto nutarė jį baigti tapyti ir stebint suglumusiems kaimynams nusikabino jį nuo medžio. Prisimename ir kitus atvejus, kai nukentėjo garsūs meno kūriniai.

Milo Venera

1820 m. sudužusią į dvi dalis Milo Venerą rado graikas valstietis. Kai statulą buvo ruošiamasi išgabenti į Prancūziją, nešikai susimušė, skulptūra nukrito ir nulūžo abi jos rankos. Pavargę vyrai griežtai atsisakė eiti ieškoti pamestų dalių. Štai todėl dabar deivė yra be rankų.

L. da Vinčio „Paskutinė vakarienė“

Didysis išradėjas ir eksperimentuotojas Leonardas da Vinčis (Leonardo da Vinci) XV a. Milane nutapė šedevrą „Paskutinė vakarienė“ savo paties išrastu būdu. Bet eksperimentas nepavyko, ir po keleto metų freska pradėjo blukti ir byrėti, paskui nuo drėgmės ir garų ėmė pelyti. Restauruoti freskos nepavyksta iki šiol...

L. da Vinčio „Mona Liza“

Garsusis L. da Vinčio šedevras - vienas geriausiai saugomų paveikslų pasaulyje. Dabar jis kabo už neperšaunamo stiklo, bet anksčiau buvo ne kartą bandoma jį sugadinti, taip pat apipilant rūgštimi. 1956 m. turistas metė į paveikslą akmenį (nubrozdino dažus prie kairės alkūnės). 1974 m. moteris Tokijo nacionaliniame muziejuje, kur paveikslas buvo eksponuojamas, protestuodama prieš muziejaus vadovybės parodų politiką, jį apipurškė raudonais dažais. 1977 m. turistė iš Rusijos į „Džokondą“ nežinia kodėl sviedė puodelį, pirktą Luvro suvenyrų parduotuvėje.

L. da Vinčio „Šv.Ona su Marija, kūdikėliu Kristumi ir Jonu Krikštytoju“


1987 m. Nacionalinėje galerijoje Londone kažkoks Robertas Kembridžas iš dviejų metrų atstumo šovė į šį paveikslą. Kulkos nepramušė apsauginio stiklo, bet jis suskilo, ir dar taip, kad skeveldros apgadino patį paveikslą. R.Kembridžas pareiškė, kad taip jis norėjo išreikšti savo pasibjaurėjimą „politine, socialine ir ekonomine padėtimi D.Britanijoje“. Restauracija truko ilgiau kaip metus.

Rembranto „Nakties sargyba“

Garsųjį Rembranto (Rembrandt) darbą vandalai nusižiūrėjo jau seniai: jį bandyta sunaikinti tris kartus. Pirmąjį - 1911 m., kai kažkoks vyras puolė paveikslą su peiliu. Tiesa, jo supjaustyti jam nepavyko: dažų ir lako sluoksnis pasirodė pernelyg storas. Antrąjį kartą paveikslas buvo užpultas 1975 m., kai Viljamas de Reikas (William de Rijk) dešimt kartų smogė į jį peiliu, savo poelgį motyvuodamas tuo, kad girdėjo Dievo balsą, liepiantį jam pasielgti būtent taip. Bedarbis mokytojas buvo priverstinai paguldytas į psichiatrijos ligoninę, o paveikslas ilgai restauruojamas. Bet atidžiai įsižiūrėjus, pjūvių pėdsakai matyti ir dabar. Trečiąjį kartą „Nakties sargyba“ nukentėjo 1990 m.: pabėgęs iš psichiatrijos ligoninės vyras apipylė paveikslą sieros rūgštimi. Apsaugininkai spėjo apiplauti paveikslą vandeniu, todėl nukentėjo tik storas viršutinis lako sluoksnis.

Mikelandželo „Pieta“

1972 m. Mikelandželo „Pieta“ smarkiai nukentėjo, kai psichikos ligonis Laslas Totas (Laszlo Toth) trenkė į ją geologų plaktuku šaukdamas „Aš - Jėzus Kristus, prisikėlęs iš numirusiųjų!“ Nusikaltėlis dvejus metus praleido ligoninėje Italijoje, o paskui buvo deportuotas į gimtąją Australiją.

Mikelandželo „Dovydas“

1991 m. „pamišimo priepuolio ištiktas žmogus“, kaip buvo teigiama policijos suvestinėje, su plaktuku, paslėptu po švarku, puolė Mikelandželo (Michelangelo) „Dovydą“ ir nuskėlė keletą statulos kairės kojos pirštų. Kūrinys buvo restauruotas, o vandalizmo aktas, kad ir kaip būtų keista, pasirodė esąs dar ir naudingas: iš nuolaužų mokslininkams pavyko nustatyti, kad marmuras, iš kurio Mikelandželas iškalė savo „Dovydą“, buvo atgabentas iš mažos akmenų skaldyklos Kararoje.

P.Pikaso „Gernika“


1974 m. eksponuojant paveikslą JAV, jį raudonais dažais apipylė vyras, pareiškęs, kad taip bandė protestuoti prieš prezidento Ričardo Niksono (Richard Nixon) suteiktą malonę žudikui Viljamui Kolui.

P.Pikaso „Sapnas“

P.Pikaso (P.Picasso) paveikslo „Sapnas“ savininkas norėjo jį parduoti aukcione ir, jau susitaręs dėl 139 mln. dolerių kainos, netikėtai paslydo ir pataikė alkūne tiesiai į paveikslą - drobėje atsirado skylė. Žinoma, pirkėjas griežtai atsisakė mokėti...

D.Velaskeso „Venera su veidrodžiu“


1914 m. sufražistė Merė Ričardson (Mary Richardson), eidama į parodą Londono nacionalinėje galerijoje, pasiėmė kirvį mėsai kapoti ir juo septynis kartus smogė į Diego Velaskeso (Diego Velazques) „Venerą su veidrodžiu“. Mis Ričardson vėliau paaiškino, kad jos veiksmai buvo protestas prieš sufražisčių judėjimo lyderės Emelinos Pankherst (Emmeline Pankhurst) areštą. Vėliau ji pareiškė, kad ją erzino tai, kaip „vyrai spokso į apsinuoginusią Venerą“.

80 Borgezių vilos statulų


XX a. 9-ojo deš. pabaigoje Borgezių viloje Romoje buvo įvykdytos daugiau kaip 80 statulų nosių vagystės: per mėnesį šios marmurinio kūno dalies neteko „Kolumbas“, „Makiavelis“ ir kitos skulptūros. Buvo niokojamos visos iš eilės, tačiau tarp nukentėjusiųjų atsidūrė ir nepaprastai vertingų didžiojo italų skulptoriaus Dž.Berninio (G.Bernini) darbų. Nosių grobikas pasirodė esantis biologijos profesorius, kuris tvirtino esąs iš NSO. Jis tiesiog vaikštinėjo po muziejų ir parką su rankine, į kurią krovė numuštas nosis.

Čingų imperijos laikų vazos

Kembridžo Ficviljamo muziejaus lankytojas netyčia užmynė atsirišusį bato raištelį, pargriuvo ir nuvertė keletą vazų, priklausiusių XVII a. Kiniją valdžiusios Čingų dinastijos valdovams. Tai buvo vertingiausi muziejaus eksponatai. Muziejaus darbuotojai pustrečios dienos atsargiai rinko šukes, nes tikėjosi vazas restauruoti. Restauracija truko pusmetį, o nerangiam lankytojui kaltinimai pateikti nebuvo.

Rembranto „Danaja“

Paveikslą 1985 m. suniokojo vyras, atvykęs į Ermitažą su ekskursija. Žmogus priėjo prie paveikslo ir visiems matant ant jo išpylė turinį buteliuko, kuriame pasirodė esanti sieros rūgštis. Paskui vandalas išsitraukė peilį ir dukart rėžė juo per paveikslą. Daugelis netikėjo, kad šedevrą pavyks išgelbėti. Paveikslas buvo baigtas restauruoti po 12 metų.

„Undinėlė“ Kopenhagoje


Garsioji skulptūra nuo 7-ojo deš. taip dažnai kentėjo nuo vandalų ir chuliganų, kad valdžia nutarė perkelti ją nuo kranto toliau į vandenį, kad jos nebūtų taip lengva pasiekti. Statulai dukart buvo nupjauta galva, 1984 m. - ranka (tiesa, po poros dienų grąžinta), 2003 m. statula buvo susprogdinta ir nuvirto nuo akmens-postamento. Keletą kartų ji buvo apipilta dažais, kartą aprengta juodu lietpalčiu, nekalbant apie kvailus galvos apdangalus, kuriuos jai reguliariai užmaukšlina turistai.

L.Froido „šlamštas“

Vieną gražų rytą aukciono „Sotheby‘s“ Londono skyriaus darbininkai nutarė apsitvarkyti sandėlyje. Visą nereikalingą šlamštą jie pjaustė popieriaus smulkintuvu. Tarp to šlamšto kažkodėl atsidūrė Liusjeno Froido (Lucian Freud) paveikslas, kainuojantis 158 tūkst. dolerių. Paveikslas net nebuvo apdraustas. Darbininkai, beje, visai nesijaučia kalti, juk „maža kas ten mėtėsi...“.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s