respublika.lt

Fotografijos meistras A.Sutkus diskutuos Berlyne

(0)
Publikuota: 2015 rugsėjo 01 08:35:42, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Fotografijos meistras A.Sutkus diskutuos Berlyne. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Berlyne, "Hiltawsky" galerijoje, rugsėjo 2-ąją vyks menininko pokalbis, kuriame dalyvaus Lietuvos fotografijos maestro Antanas Sutkus. Savo darbų parodos "Žmogaus dienoraštis" (People's Diary) uždarymo metu jis susitiks su lietuviškosios fotografijos mėgėjais. Vokietijos sostinėje taip pat bus pristatyta nauja A. Sutkaus fotografijų knyga "Lietuvos žmonės".

 

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, chevalier des Arts et des Lettres (meno ir literatūros) ordino kavalierius A. Sutkus - vienas žymiausių XX a. Rytų ir Centrinės Europos fotografų, pirmosios lietuvių menininkų kartos lyderis, 7-ąjį XX a. dešimtmetį kartu su kolegomis padėjęs lietuvių fotografijos mokyklos pagrindus. A. Sutkus yra ir žinomiausias Lietuvos fotografas už mūsų šalies ribų, kurio kūryba Vokietijoje ir ne tik čia yra itin vertinama ir jau eksponuota prestižiniuose muziejuose bei galerijų salėse.

Paroda "Žmogaus dienoraštis", kuri kovo-birželio mėnesiais buvo pristatyta Greifsvaldo fotografijos galerijoje "STP Galerie", liepą-rugpjūtį eksponuojama Berlyno "Hiltawsky" galerijoje. Šioje galerijoje rugsėjo 2 d. A. Sutkų kalbins fotografijos istorikė Elkė Teš (Elke Tesch).

Vokietijoje gerbėjai A. Sutkaus fotografija jau galėjo gėrėtis ir Miunchene, Kelne, Berlyne, Rostoke ir kituose miestuose. Šioje šalyje, kur jo kūryba itin vertinama ir gerai žinoma, paroda Berlyne tapo dar viena galimybe įvertinti išskirtinę lietuvių fotografijos meistro kūrybą.

"Žmogaus dienoraštis" ("People's Diary") - tai kūriniai, kuriuose ištirpsta ribos tarp informacinės ir meninės fotografijos, nes jų autorių domina ne grynoji dokumentika, bet žmogaus gelmė su jo džiaugsmais, vienatve, kančia ir atjauta. Jo mėgstami personažai - vaikai ir jaunuoliai, "vidutiniai" žmonės. Šios darbų serijos tikslas buvo ir yra įamžinti nepasikartojančias akimirkas, kurias menininkas atranda žmonėse ir juos supančioje erdvėje.

Kaip rašė Margarita Matulytė, A. Sutkus pagrįstai priskiriamas prie didžiųjų pasaulio fotografijos meistrų ir teisėtai vadinamas lietuvių fotografijos Homeru - vientisa autoriaus viso gyvenimo kūryba ir yra epas, sudėtas iš kasdienybės fragmentų.

A. Sutkus gimė 1939 m. Kluoniškiuose. Vilniuje studijavo žurnalistiką, dirbo laikraštyje "Literatūra ir menas". Jo kūrybinėje biografijoje yra šimtai parodų galerijose, festivaliuose, meno mugėse, taip pat fabrikuose, mokyklose, ministerijose ir kitokiose netradicinėse erdvėse.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s