respublika.lt

Fotografijos legenda A.Sutkus jubiliejų pažymės paroda

(0)
Publikuota: 2014 birželio 20 13:10:07, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Sostinės galerijoje "Vartai" birželio 26-ąją duris atvers fotomenininko Antano Sutkaus personalinė paroda "Be pavadinimo", skirta fotografijos meistro 75 metų jubiliejui.

Parodoje eksponuojamos rinktinės fotografijos dar niekados nerodytos Lietuvos publikai ir apimančios visą fotomenininko kūrybos laikotarpį: nuo XX a. vidurio iki XXI a. pradžios. Iš viso menininko fotoarchyve yra sukaupta daugiau nei pusė milijono objektų.

Parodos kuratorė Julija Čistiakova A. Sutkaus darbus suskirstė į kelis ciklus, atspindinčius ilgalaikę meistro kūrybą: "Portretai", "Moterys", "Vaikai", "Gatvės scenos". Kiekvieną ciklą sudaro įvairiais laikotarpiais darytos nuotraukos, sukomponuotos į atskiras grupes.

Toks sumanymas, pasak kuratorės, suteiks žiūrovui galimybę pažinti Lietuvos fotografijos klasiką iš naujo ir pamatyti, kaip per jo ilgą autoriaus karjerą kito santykis su žmonėmis, politika, architektūra. Greta nuotraukų parodoje taip pat bus eksponuojami įvairių laikų plakatai ir katalogai, asmeninės nuotraukos bei filmai apie fotomenininko kūrybą ir gyvenimą.

J. Čistiakovos teigimu, savo darbuose A. Sutkus pateikia humanistinį požiūrį į fotografiją, tuo ragindamas publiką apsvarstyti mūsų gyvenamąją aplinką. Pats menininkas savo darbus vadina "subjektyviuoju realizmu".

"Kiekviena fotografija į parodos erdvę atsineša prabėgusio laiko skeveldrą - su ypatinga to meto šviesa, nuotaika, kitokio gyvenimo ilgesiu. Nespalvotos A.Sutkaus nuotraukos keistu būdu atgaivina net garsus - miesto gatvių gaudesį, vaikų balsus ar tą akimirkos tylą, kuri apgaubia, kai žvelgi į tave fotografuojantį žmogų. Apmąstant A. Sutkaus kūrybą šiandien, ji atrodo tarsi ilgas ir svarbus tyrimas, kuris nesiekė identifikuoti savo darbų "poveikio zonos" ar jų "veiksmo", bet apibūdina santykius tarp vietos ir žiūrovo, tarp darbo ir jo turinio, tarp asmeninės ir kolektyvinės atminties", - teigia parodos kuratorė.

Per penkiasdešimt kūrybos metų autorius surengė šimtus autorinių parodų, nuolat kviečiamas dalyvauti prestižiniuose tarptautiniuose projektuose Brazilijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Anglijoje, Ispanijoje bei daugybėje kitų šalių. Menininko kūriniai saugomi garsiausiose pasaulio meno ir kultūros kolekcijose, tarp jų - Lietuvos dailės muziejuje, Nacionalinėje bibliotekoje Paryžiuje, Tarptautiniame fotografijos centre Niujorke, Drezdeno meno galerijoje, Viktorijos ir Alberto muziejuje Londone, Stokholmo moderniojo meno muziejuje, Čikagos menų institute, Paryžiaus fotografijos muziejuje ir daugelyje kitų.

A. Sutkaus kūryba įvertinta Lietuvos Nacionaline kultūros ir meno premija bei gausybe kitų apdovanojimų.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s