respublika.lt

Festivalį „Gaida“ atidaro provokuojantis violončelės virtuozas G.Lipkindas

(0)
Publikuota: 2017 spalio 21 14:50:22, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Festivalį „Gaida“ atidaro provokuojantis violončelės virtuozas G. Lipkindas. Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.

Šeštadienį startuoja 27-asis aktualiosios muzikos festivalis „Gaida“. Jo atidarymo koncertas įvyks Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

 

Koncerte pirmą kartą mūsų krašte gyvai nuskambės žymaus JAV kompozitoriaus, garsiojo filmo „Jaunystė“ (Youth) muzikos autoriaus, „Grammy“ ir Pulicerio muzikos premijos laureato Deivido Lango (David Lang) kūriniai, kuriuos atliekant dalyvaus ir garsus violončelės virtuozas iš Izraelio, „violončelės Maveriku“ ir „provokuojančiu mąstytoju“ vadinamas Gavrielis Lipkindas (Gavriel Lipkind). Grieš Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Roberto Šerveniko.

Emigrantų iš Maskvos šeimoje 1977 m. gimęs G. Lipkindas gana anksti pradėjo šlovingą muziko karjerą, koncertavo prestižinėse salėse su svarbiausiais pasaulio orkestrais ir batutos meistrais. Violončelininkas studijas baigė Tel Avivo bei Frankfurto menų universitetuose, studijavo Naujosios Anglijos konservatorijoje, pelnė apdovanojimų reikšminguose tarptautiniuose konkursuose.

Būdamas 23 metų, atlikėjas nutraukė aktyvią veiklą, trejus metus gyveno kaime Reino kalnuose netoli Frankfurto, bendravo su kompozitoriais, gilinosi į repertuarą ir eksperimentavo su naujais muzikos instrumentais bei atlikimo tradicijomis.

Grįžęs į koncertinę sceną, G. Lipkindas išleido dvi kompaktines plokšteles: savo aranžuočių įrašą „Miniatiūros ir folkloras“ ir Johano Sebastiano Bacho (Johann Sebastian Bach) siuitas violončelei. Netrukus pasirodė dar keturi atlikėjo albumai su garsiųjų koncertų violončelei ir G. Lipkindo kvarteto įrašais, surengti ypatingą susidomėjimą šiuo menininku sukėlę rečitaliai. Atlikėjas griežia unikalia 1702 m. Bolonijoje italų meistro Aloiso Maiklo Garanio (Aloys Michael Garani) pagaminta violončele.

Violončelininkas dažnai į rankas ima savo sumeistrautą instrumentą „Violino basso“ - tai į mažą violončelę panašus styginis instrumentas, suteikiantis galimybę griežti repertuarą smuikui, altui ar pučiamiesiems instrumentams. Tad G. Lipkindo grojamų kūrinių sąraše - daugybė retų partitūrų, naujų užsakymų ir jo paties aranžuočių. 2018 m. pradžioje veiklą pradės naujas televizijos kanalas „concertlab.com“, dedikuotas ekscentriškai ir įvairialypei G. Lipkindo asmenybei.

G. Lipkindas ne pirmą kartą koncertuos Vilniuje - prieš trejus metus „Gaidos“ festivalyje jo atlikta lietuviškoji Filipo Glaso (Philip Glass) koncerto violončelei „Naqoyqatsi“ premjera sulaukė publikos ovacijų. Šį kartą jis atvyksta pristatyti Lietuvos publikai D. Lango kūrinį „Concerto (World to Come)“ violončelei ir kameriniam orkestrui. Pasak kompozitoriaus, ši kompozicija - tarsi malda, kupina savistabos ir asmeniškumo. Tai meditacija apie tikėjimą ir beviltiškumą, užduodanti esminį klausimą apie mirtį ir gyvenimą.

Taip pat koncerte skambės D. Lango „Simple Song #3“ sopranui ir kameriniam orkestrui iš Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino) filmo „Jaunystė“, Amžinybėn išėjusių kompozitoriaus bičiulių atminimui skirtas „Wed“ styginiams ir vienas naujausių D. Lango darbų - „Shade“ fortepijoniniam trio ir styginiams. Dainuos sopranas Agnė Stančikaitė, gros fortepijoninis trio „FortVio“ (Indrė Baikštytė - fortepijonas, Ingrida Rupaitė - smuikas, Povilas Jacunskas - violončelė).

R. Šerveniko diriguojamas Lietuvos kamerinis orkestras šiame koncerte rengia ir dvi pasaulines premjeras - tai JAV gyvenančių lietuvių kompozitorių Alberto Navicko „Atminties linijos“ ir Žibuoklės Martinaitytės „Šviesotamsos trilogija“ fortepijonui ir kameriniam orkestrui, kurią skambins pianistas Gabrielius Alekna.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s