respublika.lt

E.Nekrošiaus „Boriso Godunovo“ premjera - ne Maskvoje, o Vilniuje

(0)
Publikuota: 2015 gegužės 22 15:45:21, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre (LNDT) gegužės 22 d. įvyks režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklio "Borisas Godunovas" pagal to paties pavadinimo istorinę Aleksandro Puškino dramą premjera. Kiti premjeriniai spektakliai bus rodomi gegužės 23 ir 30 d.

2014 m. "Borisą Godunovą" E. Nekrošius ruošėsi statyti Maskvoje. Įsiplieskus Rusijos karui su Ukraina, režisierius to darbo atsisakė. Neilgai trukus Maskvoje buvo įgyvendintos dvi labai skirtingos šio kūrinio interpretacijos. Vienos autorius - vokiečių režisierius Peteris Šteinas (Peter Stein), kitą sukūrė šiuolaikinis rusų teatro provokuotojas Konstantinas Bogomolovas.

Nacionalinio dramos teatro meno vadovas Audronis Liuga priminė, kad buvo daug abejonių, dvejonių, ar verta "Borisą Godunovą" statyti Lietuvoje. Diskusijos apie tai prasidėjo praėjusių metų gegužę. Sprendimas čia statyti spektaklį nulėmė tai, koks jis yra. Dėl to jis labai aštrus. Tačiau spektaklis nėra nukreiptas prieš kurią nors šalį ar tautą. "Šis E. Nekrošiaus darbas - arčiausiai šiandienos, arčiausiai pulsuojančio laiko. Tai - pats sudėtingiausias darbas, kuris atsirado Nacionaliniame teatre per pastaruosius penkerius metus. Galiu priminti režisieriaus žodžius, kad svarbiausia - "planšetinė" esmė. Čia ir yra "planšetinė" esmė", - pabrėžė A. Liuga.

A. Puškino (1799-1837) dramoje atskleidžiami tikri Rusijos istorijos faktai, įnirtinga ir žiauri valdovų kova dėl valdžios. B. Godunovas - XVI a. totorių kilmės bojarinas ir Rusijos caras. Jis nužudo teisėtą Rusijos sosto paveldėtoją, mažametį caro Ivano Rūsčiojo sūnų Dmitrijų, o vėliau, liaudies prašomas, tampa Rusijos valdovu. Po kelerių metų Dmitrijumi apsišaukęs vienuolis Grigorijus sumano nuversti Borisą ir, palaikomas liaudies, žygiuoja į Maskvą. Praradęs liaudies pasitikėjimą, B. Godunovas staiga miršta, įpėdiniu paskelbęs savo sūnų Fiodorą. Apsišaukėlis Dmitrijus įžengia į Maskvą, jo patikėtiniai nužudo caraitį Fiodorą ir jo motiną.

"Borisą Godunovą" A. Puškinas parašė 1825 m. tremtyje Michailovsko kaime per devynis mėnesius. Maždaug tiek laiko truko E. Nekrošiaus repeticijos. "Borisas Godunovas" Lietuvos dramos teatro scenoje statomas pirmą kartą. Tačiau E. Nekrošiui tai nėra pirmas A. Puškino kūrinio atvedimas į sceną. Festivalio LIFE užsakymu 1994 m. jis pastatė "Mažąsias tragedijas", o Modesto Musorgskio operą "Borisas Godunovas" yra pastatęs Florencijoje (2005 m.) ir Venecijoje (2008 m.).

Pjesės tema, turint omenyje politinius įvykius Rusijoje, labai aktuali. E. Nekrošius pripažino, kad kūrinyje viena svarbiausių yra valdžios ir liaudies santykių tema. "Valdžios žmonės ne iš kažkur kitur atėję - jie tokie žmonės, kaip ir mes. Tik susiklosčius aplinkybėms, jie tampa kitokie. Vieni prisiima atsakomybę už valstybę, o kiti kuria asmens kultą", - pristatydamas spektaklį, kalbėjo E. Nekrošius.

Jis sakė, kad dirbti su šita pjese smagu, bet ir sunku, - kiek sudėtingumo, kiek scenų, sprendimas prie sprendimo. Be to, jam patinka, kad labai dažnai dramoje minima Lietuva. Kokį 20 kartų, o gal ir daugiau. "Tai paguodžia", - sakė E. Nekrošius.

Spektaklyje gausu personažų. Juos įkūnys pirmą kartą su E. Nekrošiumi dirbantys LNDT trupės aktoriai ir režisieriaus teatro senbuviai. Pagrindinį - Boriso Godunovo - vaidmenį kuria Salvijus Trepulis, Dmitrijaus apsišaukėlio - Marius Repšys. Spektaklyje vaidina Vytautas Anužis, Arūnas Sakalauskas, Elžbieta Latėnaitė, Povilas Budrys, kiti. Spektaklio scenografas - Marius Nekrošius, kostiumų dailininkė - Nadežda Gultiajeva.

Medžiagą dramai "Borisas Godunovas" A. Puškinas rinko iš rusų metraščių ir Nikolajaus Karamzino "Rusijos valstybės istorijos" tomų, taip pat studijavo Viljamo Šekspyro (William Shakespeare) tragedijas. Tuometis Rusijos caras Nikolajus I A. Puškinui šios dramos spausdinti neleido, patarė kūrinį perkurti, tačiau rašytojas atsisakė. Todėl "Borisas Godunovas" pasirodė tik 1830 m. A. Puškino "asmenine atsakomybe".

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jūsų namuose šalta?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +5 C

0 +5 C

-2 +6 C

+3 +9 C

+3 +8 C

+7 +10 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s