respublika.lt

Elektroninės knygos spausdinto žodžio neišstums

(0)
Publikuota: 2014 balandžio 29 10:52:00, Agnė VAITASIŪTĖ-KEIZIKIENĖ, „Respublikos“ žurnalistė
×
nuotr. 2 nuotr.
SKAIČIUS. VGTU bibliotekos Informacijos paslaugų skyriaus vedėja Aurelija Striogienė apgailestavo, kad universitetuose mažėja studentų

Atsiradus televizoriams, buvo nerimaujama, kad kino teatrai išnyks. Atsiradus kompiuteriams grėsmė iškilo spausdintam žodžiui, bet šalies bibliotekininkės įsitikinusios - popierinė knyga yra daugiau nei daiktas, tai amžina vertybė, todėl išnykimas negresia nei jai, nei bibliotekoms, mat jos šiandien tapo ne tik knygų išdavimo vieta, bet ir kultūros sklaidos institucija.

Šią savaitę vyksta jau 14-oji Nacionalinė bibliotekų savaitė. Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) bibliotekininkės Vaidos Plauškaitės, tokie renginiai leidžia supažindinti visuomenę su bibliotekų darbu, misija ir tikslais. „Biblioteka nėra vien kažkokia salė, pripildyta knygų. Čia vyksta ir įvairūs kultūriniai renginiai, ir paro­dos, čia galima leisti laisvalaikį, pasiklausyti muzikos, susitikti su draugais. Biblioteka neturi asocijuotis vien su knygomis“, - tvirtino bibliotekininkė.

Paklausta, kaip ji vertina vis labiau populiarėjančias elektronines knygas, V.Plauškaitė įsitikinusi, kad jos popierinių knygų nepakeis. „Kitados darėme studentų apklausą - kokia knyga jiems priimtinesnė - popierinė ar elektroninė. Nuomonės pasiskirstė per pusę. Dalis apklaustųjų pastabose net parašė, kad jei jie gauna tik elektroninę knygos versiją, ją išsispausdina, nes taip priimtiniau skaityti. Todėl manau, kad popierinė knyga niekur nedings“, - šviesią ateitį knygoms žadėjo bibliotekininkė.

Daugiau nei dešimt metų biblio­tekoje dirbanti V.Plauškaitė pasakojo, kad geras bibliotekininkas savo galvoje turi būti sukaupęs labai daug informacijos, ją analizuoti ir perteikti skaitytojams. „Į universiteto biblioteką ateina labai įvairių sričių studentai, turi jiems paaiškinti, kaip surasti reikiamą medžiagą, kaip atskirti mokslinę informaciją nuo beletristikos. Tai gali lemti jų studijų kokybę, jų darbų vertę, todėl bibliotekininkas nebėra vien knygų išdavėjas, jis informacijos teikėjas“, - teigė bibliotekos darbuotoja.

Su ja sutiko ir jau 14 metų bibliotekininkės duoną kremtanti VGTU bibliotekos Informacijos paslaugų skyriaus vedėja Aurelija Striogienė. „Turime artimai sekti studijų problemas ir pokyčius, dalyvauti studijų procese, informuoti studentus apie tai, kokiais ištek­liais jie gali pasinaudoti. Dėstytojai taip pat turėtų skleisti informaciją apie tai, ką galima rasti bibliotekoje“, - teigė bibliotekininkė. Ji apgailestavo, kad, mažėjant studentų skaičiui universitete, mažėja ir bibliotekos lankomumas, bet moteris įsitikinusi - kol bus studijuojančių, bibliotekininkai be darbo neliks.

 

 

 

 

 

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s