respublika.lt

Dviejų kūrėjų parodoje menas persipina su gamtos dėsniais

(0)
Publikuota: 2014 kovo 25 08:24:11, Respublika.lt, Eltos inf.
×

Galerijoje "Vartai" Vilniuje antradienį atidaromos dviejų menininkų - Slovėnijoje gyvenančio ir kuriančio rusų kilmės menininko Vadimo Fiškino ir Londone studijuojančio kūrėjo Julijono Urbono parodos. Abu menininkai savo kūryboje pritaiko gamtamokslinius dėsnius, atradimus ir priemones, kuria technologiškai inovatyvius, bet idėjiškai skirtingus kūrinius.

V. Fiškinas postkonceptualioje savo kūryboje apmąsto avangardo tradiciją, kurioje jam svarbūs utopijos, (savi)apgaulės, žmogaus siekio kontroliuoti gamtą ir kosmosą aspektai. Meną jis suvokia kaip laboratoriją, kurioje galima įgyvendinti mokslininkų atmestas utopijas. Jas menininkas įgyvendina ir pristato sukonstruodamas fizikos dėsniais priverčiantį suabejoti elektroninį ar šviesos objektą, instaliacijoje įdarbindamas šviesą, orą ir garsą.

Parodoje bus pristatomos naujausios, pernai kurtos jo šviesos instaliacijos: "Nuo saulėtekio iki saulėlydžio", kurioje panaudoti saulės šviesą imituojantis šviestuvas ir saulės energija varomi automobilių modeliukai, ir "Durys", kurioje durų imitacija su įmontuota šviesų ir garso aparatūra lankytojams sukels skirtingus "už durų" esančių erdvių ir vykstančių vyksmų įspūdžius.

Menininko, dizainerio ir inžinieriaus J. Urbono projektai remiasi jo atliekamais moksliniais tyrimais, kuriuose nagrinėjamos jutiminės gravitacinės patirtys, aptinkamos atrakcionuose, aukšto manevringumo lėktuvuose, akrobatikoje.

Kūrėjo paroda, pavadinta "Stovint, krentant, levituojant", primena pramogų parką, kuriame patiriami trys pagrindiniai mūsų sąveikos su gravitacija ryšių tipai - stovėjimas, kritimas, levitacija. Stovėjimui nagrinėti skirtas robotinio atrakciono prototipas. Kritimo būsena išnaudojama 2010 metų J. Urbono kūrinyje - makete "Eutanazijos kalneliai", o levitacijos būseną patirti parodos lankytojai galės dviejuose įrenginiuose: aviacijos medicinoje naudojamoje Baranio kėdėje bei "Sapnų viešbutyje".

Šios parodos - tai ilgalaikio tarpdisciplininio projekto "Artscape", vykdomo nuo 2009-ųjų, dalis.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s