respublika.lt

D.Banioniui įteiktas garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“

(0)
Publikuota: 2014 balandžio 28 15:55:08, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 5 nuotr.
Aktoriui D. Banioniui įteiktas garbės ženklas "Nešk savo šviesą ir tikėk". Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

90-ties metų jubiliejų švenčiančiam aktoriui Donatui Banioniui pirmadienį įteiktas Kultūros ministerijos Garbės ženklas "Nešk savo šviesą ir tikėk".

Apdovanojimas D. Banioniui skirtas už demokratinės ir atviros Lietuvos visuomenės, pilietinio solidarumo, asmens ir visuomenės santykių darnos stiprinimą.

Jubiliatą jo namuose Vilniuje sveikino ir Kinematografininkų sąjungos, Kino centro vadovai, Seimo atstovai. Gausiai susirinkusiems svečiams ir žurnalistams linksmai nusiteikęs aktorius papasakojo ryškiausius savo gyvenimo epizodus. Jubiliatą pasveikinęs ir apdovanojimą įteikęs kultūros ministras Šarūnas Birutis padėkojo D. Banioniui ne tik už įsimintinus darbus teatre ir kine, bet ir už dešimtmetį trukusį vadovavimą Panevėžio dramos teatrui.

Šiemet aktorius D. Banionis už Juozo Miltinio teatro legendos tąsą šiuolaikiniame kine ir teatre buvo apdovanotas ir Nacionaline kultūros ir meno premija.

Pradėjęs vaidinti pas Juozą Miltinį Panevėžyje, šio teatro scenoje D. Banionis sukūrė daug puikių vaidmenų. Nuo 1980 m. D. Banionis vadovavo Panevėžio dramos teatrui, buvo jo vyriausiasis režisierius, direktorius ir meno vadovas.

Lietuvos ir tarptautiniu mastu vienas garsiausių lietuvių aktorių per savo gyvenimą lietuvių ir užsienio režisierių kino filmuose sukūrė daugiau nei 80 vaidmenų. Karjerą kine pradėjo keliuose lietuviškuose filmuose, vėliau daugiausia vaidino rusiškuose ir vokiškuose filmuose.

Pirmasis aktoriaus filmas 1959 m. režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus "Adomas nori būti žmogumi", vėliau sekė "Vienos dienos kronika" (1964 m.), "Marš, marš, tra-ta-ta!" (rež. Raimondas Vabalas, 1964 m.). Ketvirtasis filmas "Niekas nenorėjo mirti" (1965 m., rež. Vytautas Žalakevičius) atnešė aktoriui tarptautinę šlovę. 1966 m. aktorius nusifilmavo nedideliame kunigo vaidmenyje režisieriaus Eldaro Riazanovo komedijoje "Saugokis automobilio". Po metų buvo pakviestas filmuotis Michailo Kalatozovo filme "Raudonoji palapinė". Tai buvo bendras SSRS ir Italijos kino projektas. Vaidmuo buvo nedidelis, bet teko padirbėti su aktoriais Šonu Koneriu (Sean Connery), Luidžiu Vanukiu (Luigi Vannucchi), Piteriu Finču (Peter Finch). Netrukus D. Banionis filmavosi pas garsųjį režisierių Grigorijų Kozincevą filme "Karalius Lyras".

1970 m. vokiečių režisierius Konradas Volfas (Konrad Wolf) pakvietė D. Banionį suvaidinti didįjį ispanų dailininką Fransiską Goją. Režisierius Andrejus Tarkovskis pakvietė D. Banionį filmuotis jo kurtame filme "Soliaris". Šis filmas pelnė apdovanojimą Kanų kino festivalyje.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s