respublika.lt

Dar kartą sugrįžkime į Arbit Blato Paryžių ir Veneciją

(0)
Publikuota: 2013 gruodžio 18 12:50:41, Audronė JABLONSKIENĖ, „Respublikos“ žurnalistė
×
nuotr. 3 nuotr.
Arbit Blatas ir Regina Resnik savo viešnagės Lietuvoje metu. 1988 m. Dailės muziejaus archyvo nuotr.

Vytauto Kasiulio dailės muziejuje (A.Goštauto g.1) Vilniuje pristatoma trečioji ir paskutinė „Europos miestų“ ciklo paroda, skirta Arbit Blato (1908-1999) Paryžiui ir Venecijai. Priminsime: jau rodytas „Vytauto Kasiulio Paryžius“ ir „Mykolo Raubos Vilnius“. Nors parodų triptikas dedikuotas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai, „Arbit Blato Paryžius ir Venecija“ savo egzistenciją pratęs iki pat 2014-ųjų kovo 16 d.

2011-ųjų vasarą vilniečiai jau turėjo progą susipažinti su lietuvių kilmės dailininku Arbit Blatu (kūrybinis Kaune gimusio litvako Neemijos Arbitblato vardas) Nacionalinėje dailės galerijoje. Didžiulė ekspozicija, aprėpianti ilgaamžio ir labai produktyvaus dailininko paveldą (tapyba, skulptūra, plakatai, asmeniniai daiktai), pasakojo ilgo, turiningo ir spalvingo gyvenimo istoriją.

Prieš karą tėvas Kaune prekiavęs garsios firmos pianinais. Lankęs Justino Vienožinskio dailės pamokas. Pastebėjęs sūnaus gabumus, išleido studijuoti į užsienį. Berlynas, Drezdenas, Miunchenas, Paryžius... Bet - ir kasmetiniai sugrįžimai į laikinąją sostinę. Parodos. Matyt, tikėjosi nusėsti gimtajame mieste, nes 1932 m. įsteigia privačią meno galeriją (pirmąją tokią Kaune!).

...Žinia apie karą pasiekia dailininką Londone. Skubiai emigruoja į JAV, įsikuria Niujorke. Bet ryšiai su Paryžiaus dailės gyvenimu nenutrūksta. Tuoj po karo išrinktas tikruoju „Rudens salono“ nariu, dalyvauja paryžiečių dailininkų pleneruose.

Trečiąja jau plačiai išgarsėjusio dailininko rezidavimo vieta tampa Venecija. Vilą Džudeko saloje įsigyja netrukus po santuokos su garsia amerikiečių operos dainininke Regina Resnik-Davis (1922-2013), kūrusia pagrindines mecosoprano partijas ir režisavusia „Metropoliteno“ operoje.

Po Arbit Blato mirties, vykdydama vyro valią, našlė padovanojo Lietuvai 340 vertingiausių kūrinių, kuriuos saugoti garbė teko Lietuvos dailės muziejui. Beje, neatsitiktinai. Pasaulyje išgarsėjusio dailininko kūrybinis palikimas jau seniai rūpėjo LDM direktoriui Romualdui Budriui. Kartu su Arbit Blato šeimos draugu Viliumi Kavaliausku ne kartą lankėsi dailininko namuose Niujorke, studijose Paryžiuje ir Venecijoje. Jau ir paveldėjus didžiulį palikimą, vis dar knietėjo: o kaipgi likę kūriniai? Našlė su pačiais vertingiausiais vis dar nenorėjo skirtis. Ir vėl ją aplankė Niujorke. Paaiškino, kad pirmininkavimo EST proga norėtų parodyti Europos miestus Arbit Blato akimis. Ponia Regina pagyvėjusi: betgi neturite pačių vertingiausių! Tą klaidą dar galima esą ištaisyti!

Ir štai dar vienas platus gestas: Lietuvai dovanojama viskas, ką saugo jų vila (seni dožų rūmai) Venecijoje. R.Budrys, V.Kavaliauskas ir keturi pakuotojai sunkvežimiu - per visą Europą! - darda į Veneciją. Ten juos pasitinka ponios Reginos sūnus Maiklas Deivisas (Michel Davis). Supakuojama viskas - ne tik paveikslai, skulptūros, grafikos aplankai, bet ir asmeniniai daiktai. Iškeliamos net siauros ilgos durys, ant kurių nutapytos dvi Venecijos bažnyčios naktį. Beliko apgailestauti, kad negalėjo parsivežti ištapytų sienų...

Taigi jau turimą 340 dailininko kūrinių kolekciją papildė dar 100 vienetų. Iš jų dabartinėje parodoje eksponuojama lygiai pusė. Ekspozicija sąlyginai skirstoma į tris grupes. Ankstyvąjį ikikarinį Paryžių (Monmartro stogai, kavinės, tiltai, prieplaukos, aikštės, paties menininko studija)... Brandaus ir vėlyvojo periodo Venecija... Ir Paryžiaus meistrai. Vien garsenybės! Pablas Pikasas (Picasso), Chaimas Sutinas (Soutine), Žakas Lipšicas (Jacques Lipchitz), Morisas Vlaminkas (Mourice Vlaminck), Aristidas Majolis (Mailloll), Anri Matisas (Matisse), Fernanas Ležė (Leger), Markas Šagalas (Chagal)...

Kartu su tapybos darbais, litografijomis ir skulptūromis Lietuvon parkeliavo visas Arbit Blato archyvas, krūva garbingų apdovanojimų - ordinų ir medalių, už ypatingus nuopelnus suteiktų Prancūzijos, Italijos ir Izraelio vyriausybių. Vienas medalis - už neįkainojamas tėvų dovanas Lietuvai - visai neseniai papuošęs ir Reginos Resnik sūnaus Maiklo Deiviso krūtinę. Jį prisegusi Niujorke Dalia Grybauskaitė kartu su Hilari Klinton. Maiklas buvęs „pablūdęs iš laimės“...

Dar galėtume retoriškai paklausti, ar didžiam menininkui tokia jau didelė laimė trūnyti muziejaus saugyklose? Bet R.Budrys optimistas: atstatytame Radvilų rūmų dešiniajame sparne rasis bent 12 salių nuolatinei Arbit Blato ekspozicijai. Jis tikina, kad tas laikas jau ne už kalnų...

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s