respublika.lt

Ch.Frenkelio viloje bus pristatyta knyga apie vikingus

(0)
Publikuota: 2017 rugsėjo 25 17:40:44, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Ch.Frenkelio vila. Eltos nuotr.

Chaimo Frenkelio viloje trečiadienį bus pristatyta Artūro Slapšio ir Alvydo Tamošiūno knyga „Žymieji vikingai“ (2017 m.).

 

Susirinkusieji į renginį pirmiausia bus pakviesti į trumpą ekskursiją po Ch. Frenkelio viloje veikiančią parodą „Piliakalniai be pilių“, kurioje išvys originalius konservuotus piliakalnių archeologinius radinius, galės pasitikrinti savo žinias prie edukacinių stendų.

Po ekskursijos knygos „Žymieji vikingai“ autoriai pristatys vieną dieną viloje eksponuojamus A. Slapšio istorinės tematikos tapybos darbus, tarp kurių išskirtinio dydžio (2,10 x 1,50 m) paveikslas „Saulės mūšis“. Po to autoriai pasidalins įžvalgomis apie Saulės mūšį, Šiaulių įdomiąją istoriją. Susirinkusieji taip pat išgirs rekonstruotą Saulės mūšį išgyvenusio kalavijuočio laišką didžiajam magistrui.

Radviliškietis A. Tamošiūnas - karinių oro pajėgų vyriausiasis puskarininkis ir Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto magistrantas. Vyras domisi įvairiomis karybos istorijos temomis, rašo straipsnius „Kariui“, „Kardui“, „Vorutai“, „Aviacijos pasauliui“, „Draugui“ ir kitiems žurnalams bei laikraščiams.

A. Slapšys gimė Kaune. 1996 m. išvyko gyventi į JAV, kur pradėjo savo kūrybinę veiklą. 2010-2011 m. buvo Čikagos dailininkų sąjungos narys, nuo 2012 m. - Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys. Į Lietuvą menininkas grįžo 2011 m., o 2014 m. jam buvo suteiktas Lietuvos meno kūrėjo vardas. A. Slapšio kūryboje dominuoja simbolizmas, istorinių asmenybių portretai. Tad nenuostabu, kad aistra istorijai autorius suvedė bendram tikslui - knygos rašymui.

„Pirmieji baltų ryšiai su vikingais buvo užmegzti jau VI amžiuje. Baltai tada prekybinius ir net, spėjama, vedybinius ryšius palaikė su Gotlando, pietų ir vidurio Švedijos gyventojais. Tie ryšiai padėjo į mūsų kraštus atkeliauti skandinaviškiems ginklams ir įvairių daiktų puošybos elementams.

Galima daryti prielaidą, kad vyko ir savotiškas karybos patirties perėmimas. Iki pat Saulės mūšyje 1236 m. pasiektos pergalės prieš kalavijuočius dauguma kuršių, žemaičių, lietuvių, žiemgalių karių buvo ginkluoti tipiškais vikingų ginklais“, - rašoma knygos „Žymieji vikingai“ aprašyme.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s