respublika.lt

Čepkelių raisto labirintai

(0)
Publikuota: 2010 balandžio 24 08:00:30, Eglė GERULAITYTĖ, “Respublikos” žurnalistė
×
nuotr. 3 nuotr.
Specialistai teigia, kad Čepkelių raistas - tarsi gyvas organizmas, tad per 30 jo gyvavimo metų rezervato "stogu" jau galima stebėti tam tikrus gyvūnijos ir augalijos pokyčius. Cepkeliai.lt nuotr.

Vienas unikaliausių Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas įkurtas tik 1975 m., tačiau čia tyvuliuojantis raistas skaičiuoja įspūdingą vienuoliktą tūkstantmetį. Šiame didžiausiame visame krašte pelkyne susidūrusi tundra ir stepė sukūrė įspūdingą augalijos ir gyvūnijos pasaulį, vertą įrašyti į “Respublikos” nacionalines vertybes.

 

Dabar Čepkelių valstybinis gamtinis rezervatas sujungtas su Dzūkijos nacionaliniu parku: suvienijus jėgas, tikimasi efektyviau rūpintis gamtos paveldo apsauga ir puoselėjimu.

Tapo svetingesni

“Lyginant dabartinę situaciją su, tarkime, 1989-ųjų situacija, tikrai nesunku pastebėti, kad pasikeitė tiek žmonių požiūris į gamtą, tiek susidomėjimas ja”, - sako ilgametis Čepkelių valstybinio rezervato direktorius, o dabar - Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių rezervato kraštotvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Jonas Klimavičius.

Jo teigimu, anksčiau pelkės buvo negailestingai šienaujamos, kertamas miškas, artimiausių kaimų gyventojai beatodairiškai spanguoliaudavo. Dabar sugebame kur kas geriau pasirūpinti viso rezervato apsauga, o ir patys žmonės tapo sąmoningesni. Tačiau Čepkelių raistas jau nebėra vien mokslininkų šventovė: čia mielai sutinkami ir paprasti mirtingieji, kurių laukia ekskursijų vadovai ir įvairios šventės, o unikalia gamta, augalija ir gyvūnija galima pasigrožėti vaikštant specialiai lankytojams nutiestais takais.

“Visuomet labai džiugu čia matyti daug lankytojų, ypač lietuvių - jaunimo, studentų, šeimų su vaikais. Smagu, kad jie domisi savu kraštu ir jo paveldu. Tiesa, netrūksta ir svečių iš užsienio”, - teigia J.Klimavičius.

Pelkei ir gaisras nebaisus

Anot J.Klimavičiaus, kinta ne tik žmonijos požiūris į rezervatą, bet ir pats Čepkelių raistas.

“Nors Čepkelių aukštapelkei - apie vienuolika tūkstančių metų, ji dar yra jauna. Pelkė nuolat auga, kinta, plečiasi, o mūsų darbas - kaip įmanoma mažiau jai trukdyti. Tiesą sakant, net kylančių gaisrų gesinti nederėtų: juk tai taip pat natūralu. Gamta turi savo kursą - išdegusioje gaisravietėje kaipmat suklesti prie to prisitaikiusios rūšys. Gaisrai suformuoja natūralias gyvybiškai svarbias plynes”, - pasakoja J.Klimavičius.

Dabar Čepkeliuose pagal “Natūra 2000” programą saugoma vienuolika gyvūnų rūšių. “Mes dedame visas pastangas jas išsaugoti, tačiau kartais sunku laviruoti tarp to, kas geriau gamtai ir kas naudinga žmonėms - tuos pačius gaisrus juk iškart puolama gesinti”, - šypsosi gamtininkas.

Kalėdų Senelio rezidencija

Raistas - jau pats savaime uždaras ir paslaptingas gamtos kūrinys, tad nenuostabu, kad Čepkeliai svečius masina ne tik įspūdinga gamta, flora ir fauna, bet ir legendomis.

“Čepkelių raisto pavadinimas, manoma, kilęs dėl garso, kurį žmogus sukelia eidamas per pelkę - čep, čep. Tiesa, netoli Baltarusijos Čepkelius žmonės iki šiol vadina Gudo šalimi. Raistas turi savo istoriją - kiek žinau, I ir II pasaulinių karų metais čia slėpėsi rusų, lietuvių kariai, šen bei ten yra išlikusių partizanų bunkerių. Na, o įžymiausias mistinis Čepkelių gyventojas, be abejo, yra Kalėdų Senelis - prisimenant mitologiją, juk Kalėda gyvena raiste”, - pokštavo J.Klimavičius.

Pasak Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių rezervato direktoriaus pavaduotojo Eugenijaus Drobelio, nors Čepkeliai neturi savo atsiradimo mitologijos ar pasakojimų, panašių į Trakų ežerų ar Medvėgalio legendas, vietos gyventojai dažnai prisimena keistus nutikimus raiste.

“Esu girdėjęs įvairiausių istorijų - kad smalsuoliai paslaptingai dingsta spanguoliaudami, kad pelkėse gyvena laukiniai žmonės, kad Čepkeliuose lankytojus gąsdina vilkai. Viena senutė pasakojo, kad raiste gyvena milžiniška gyvatė; sklando istorijos, kad netoli Čepkelių esantį ežerą Kastinį iškasę troškulio kamuojami paukščiai ir žvėrys. Tačiau šis ežeras, kaip ir visas Čepkelių raistas, tėra ledynmečio suformuotas darinys, ir tiek. Žinoma, kiekvienas, ypač senesnis, aplinkinių kaimelių gyventojas būtinai paporins kokią istoriją. Tačiau kiek tose istorijose tiesos, spręsti sunku”, - įsitikinęs E.Drobelis.

Faktai

Rezervatas - tai nedidelė natūrali gamtos salelė, kurią žmogus sąmoningai paliko laukinei, nesukultūrintai, “nepatobulintai” gamtai, kiek tai dar buvo įmanoma. Buvo nuspręsta šiose teritorijose ne tik nevykdyti jokios ūkinės veiklos, bet ir stipriai apriboti žmonių lankymąsi.

Čepkelių rezervatas užima 11 212 ha plotą pietiniame Lietuvos pakraštyje.

1993 m., Lietuvai prisijungus prie Ramsaro konvencijos, Čepkeliai įtraukti į tarptautinę reikšmę turinčių pelkinių vietovių sąrašą.

Rezervatas taip pat yra “NATURA 2000” teritorija - Europos Sąjungos saugomų teritorijų tinklo dalis. Šis tinklas skirtas apsaugoti retas ir nykstančias rūšis bei buveines, kurios ypač svarbios visos Europos biologinei įvairovei.

Parengta pagal "Respublikos" priedą "Žalgiris"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s