respublika.lt

Brangiausia visos Lietuvos knyga

(0)
Publikuota: 2013 balandžio 03 11:35:51, Danutė ŠEPETYTĖ, „Respublikos“ žurnalistė
×
nuotr. 2 nuotr.
Titulinis Martyno Mažvydo "Katekizmo" puslapis. Stasio Žumbio nuotr.

Vakar Vilniaus universiteto biblioteka vėl buvo iškėlusi pirmąją lietuvišką knygą - Martyno Mažvydo „Katekizmą“. Nebe pirmus metus brangiausio lietuviško leidinio rodymas skiriamas Vilniaus universiteto įkūrimui 1579 m. balandžio 1 d.

Daugiau kaip penkiasdešimt metų pirmoji lietuviška knyga nebuvo prieinama visuomenei. Todėl jau kelerius metus trunkanti bibliotekos tradicija kasmet parodyti M.Mažvydo „Katekizmo“ originalą (1547 m.) esti gera proga susipažinti su pirmąja lietuviška knyga bei senuoju spausdintu ir rankraštiniu Lietuvos kultūros paveldu. Pirmą kartą eksponuojant „Katekizmą“ lankytojų eilė buvo nutįsusi per visą biblioteką ir universiteto kiemą. Tą dieną, sako, per pusantro tūkstančio žmonių pasižiūrėjo iš arti, kokia yra pirma lietuviška knyga. Vakar prie M.Mažvydo tokių eilių nebuvo matyti - gal dėl to, kad smalsiausieji jau buvo suskubę tai padaryti anksčiau, gal dėl to, kad dar nebuvo gerai įsidienoję, bet grupelė vaikų su savo mokytojomis vakaro nelaukė. Jiems regimai darė įspūdį ne tik ši, bet ir kitos P.Smuglevičiaus salėje pamatytos knygos.

Šiais metais minint Vilniaus universiteto įkūrimo datą lankytojus džiugino ne viena staigmena - šventinę bibliotekos ekspoziciją vienai dienai papuošė miniatiūrinės knygelės ir knygos milžinės - antifonarijai, taip pat sunkiausia ir didžiausia knyga iš senųjų fondų, saugomų bibliotekoje. Kitas netikėtumas - Vilniaus universiteto fizikai ir matematikai, panaudodami šiuolaikinių šviesos technologijų žinias bei matematines optimizavimo procedūras, sukūrė eksponatų apšvietimo sistemą, darančią jiems kuo mažiau žalos ir leidžiančią atskleisti muziejinių vertybių grožį bei autentiką.

Daugiau kaip prieš pusę amžiaus ši brangiausia visai Lietuvai knyga (vertinama maždaug 17,25 mln. litų) po ilgų paieškų ir derybų buvo pargabenta iš Odesos mokslinės bibliotekos Ukrainoje. Daug jėgų „Katekizmui“ grąžinti į Lietuvą paaukojo tuometis Vilniaus universiteto bibliotekos direktorius Levas Vladimirovas, kurio 100-osios gimimo metinės buvo minimos pernai.

Pasaulyje yra žinomi tik du M.Mažvydo „Katekizmo“ egzemplioriai. Vienas jų saugomas Vilniuje, kitas - Torunėje, Mikalojaus Koperniko universiteto bibliotekoje, senųjų rinkinių kolekcijose šalia Kryžiuočių ordino įstatų, XIV amžiaus Biblijos, Prūsijos žemės kronikų, M.Koperniko rankraščių... Į Torunę iš Vilniaus M.Mažvydo „Katekizmas“ pateko po Antrojo pasaulinio karo, Stepono Batoro universiteto dėstytojams pasitraukus į Lenkiją.

M.Mažvydo „Katekizmas“ tapo pirmuoju 2006 metais pradėto kurti nacionalinio UNESCO registro „Pasaulio atmintis“ dokumentu. UNESCO programa „Pasaulio atmintis“ pradėta vykdyti 1992 metais, tikint, kad pasaulio dokumentinis paveldas priklauso visiems, todėl turi būti išsaugotas ir viešai prieinamas. Į nacionalinį registrą įrašomi Lietuvos valstybei, kultūrai, istorijai svarbūs istoriniai dokumentai, rankraščiai ir knygos, piešiniai ir nuotraukos, žemėlapiai, brėžiniai ir pan.

Pirmieji „Katekizmo“ prakalbos žodžiai „Broliai seserys! Imkit mane ir skaitykit...“ mus ne tik nukelia kelis šimtmečius atgal, bet ir apeliuoja į šiandienės tikrovės paradoksą, kai neregėtai išsivysčiusių informacijos technologijų kontekste pastebima tam tikrų žmogaus įgūdžių bei gebėjimų degradacija. Smukusio raštingumo šalyje, kokia šiandien yra Lietuva, kiekvienam lietuviui vertėtų pamatyti šitą unikalią knygą.

Kaip išeitį. Kaip kelrodę. Kaip išsigelbėjimą.

 

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Gyvenimas"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar jūsų namuose šalta?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +5 C

0 +5 C

-2 +6 C

+3 +9 C

+3 +8 C

+7 +10 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s