respublika.lt

Bookerio literatūros premija atiteko Š.Airijos rašytojai A.Burns

(0)
Publikuota: 2018 spalio 17 15:00:46, Viktorija Semėnaitė, Elta
×
nuotr. 2 nuotr.
2018-ųjų Bookerio literatūros premija atiteko Šiaurės Airijos rašytojai A. Burns. EPA-Eltos nuotr.

Rašytoja Anna Burns antradienį tapo pirmąja Šiaurės Airijos autore ir pirmąja moterimi nuo 2013-ųjų, kuriai skirta prestižinė Didžiosios Britanijos literatūros premija „Man Booker Prize“. Rašytoja įvertinta už romaną „Pienininkas“ (Milkman).

 

Premiją skirianti komisija autorės kūrinį, kuriame iš jaunos moters perspektyvos pasakojama apie tris dešimtmečius Šiaurės Airijoje vykusius religinius neramumus, pavadino „visiškai išskirtiniu“.

„Nė vienas mūsų anksčiau nėra skaitęs nieko panašaus, - skelbdamas šių metų laureatą teigė komisijos pirmininkas Kwamė Anthony'is Appiah'as. - Visiškai išskirtinis Annos Burns balsas netikėtoje ir įtraukiančioje prozoje meta iššūkį konvenciniam mąstymui ir formai.„

56-erių rašytoja po Londone vykusios apdovanojimų ceremonijos teigė esanti „visiškai priblokšta“, kad pelnė prestižiškiausią angklakalbės literatūros premiją.

„Aš tiesiog laukiu, kol veikėjai ateis ir papasakos man savo istorijas; kol jie to nepadaro - negaliu rašyti“, - kalbėjo autorė.

Dėl prestižinės premijos su A. Burns, be kitų, varžėsi 27-erių romano „Everything Under“ autorė Daisy Johnson. Ji - jauniausia kada nors į trumpąjį Bookerio premijos sąrašą patekusi rašytoja ir pastaruoju metu lažybininkų buvo laikoma favorite ją laimėti.

Realiu pretendentu pelnyti šį apdovanojimą laikytas ir JAV rašytojas Richardas Powersas, į trumpąjį sąrašą patekęs su romanu „The Overstory“.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s