respublika.lt

BATUN archyvai atveriami plačiajai visuomenei

(0)
Publikuota: 2019 birželio 14 10:01:33, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Lietuvos ambasadorė prie Jungtinių Tautų Audra Plepytė. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Lietuvos nuolatinė atstovė Jungtinėse Tautose ambasadorė Audra Plepytė kartu su Latvijos ir Estijos ambasadoriais bei BATUN (angl. Baltic Appeal to the United Nations) judėjimo atstovais pasirašė memorandumą dėl BATUN archyvo perdavimo Latvijos Nacionaliniam archyvui.

 

Iki šiol archyvas buvo saugomas Niujorko mieste Latvijos bendruomenės pastangomis. Liepos mėnesį archyvas pasieks Rygą, kur mokslininkai ir visuomenė galės iš arčiau susipažinti su BATUN veikla.

BATUN judėjimo ištakos siekia praėjusio amžiaus septintąjį dešimtmetį, kai Komiteto už Lietuvos nepriklausomybę pirmininko Antano Mažeikos ir garbės pirmininko monsinjoro Jono Balkūno iniciatyva 1965 metų lapkričio 13 dieną Niujorko Medisono aikštės sode į mitingą prieš Baltijos valstybių okupaciją susirinko apie 14 tūkstančių lietuvių, latvių ir estų.

Formaliai BATUN buvo įsteigtas 1966 metais. Tai Lietuvos, Latvijos ir Estijos išeivijos judėjimas, siekęs Baltijos valstybių nepriklausomybės ir narystės Jungtinėse Tautose. BATUN okupacijos metais kėlė Baltijos valstybių nepriklausomybės klausimą Jungtinėse Tautose, smerkė pasirašytą Molotovo-Ribentropo paktą. Judėjimas itin aktyviai dirbo siekdamas informuoti visą pasaulį apie neteisėtą Baltijos valstybių okupaciją, taip pat ragino kitas valstybes imtis veiksmų ir prisidėti prie Baltijos šalių nepriklausomybės atkūrimo.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s