respublika.lt

Bačka už 30 tūkst. eurų

(0)
Publikuota: 2019 birželio 06 19:20:31, Justina GAFUROVA
×
nuotr. 6 nuotr.
„Vandens lelijos“. Stasio Žumbio nuotr.

Nors piliečių prašytas Laisvės karys iškeliavo į Kauną, Vilnius taip pat neliko be naujų eksponatų. Ketvirtadienį Vilniaus meras išdidžiai pristatė naują šiuolaikinio meno eksponatą. Tiesa, iš pirmo žvilgsnio labiau primenantį metalo laužą, kokio galima rasti dažname sename sklepe. Kas tai - krantinės vamzdžio mažasis pusbrolis? Pasirodo, sena surūdijusi vandens talpa - tikrų tikriausias meno kūrinys.

 

Tai „Vandens lelija“, kurią sukūrė menininkė Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė. Jos meno išraiška senosios Vingrių vandenvietės vietoje pastatyta vandens talpykla, kryžiuko technika išsiuvinėta gėlo vandens augalų motyvais. Ji žymi Vingrių šaltinius, kurie daug amžių buvo gyvybinė sostinės arterija, gyventojus ir gėlynus maitinusi švariu vandeniu.

Šiuolaikiško meno ir kaina šiuolaikiška. Iš savivaldybės biudžeto, taigi, iš visų Vilniaus gyventojų mokesčių, projektas buvo finansuotas 30 tūkst. eurų. Savivaldybė ir pati nežino, kokia yra visa projekto vertė, mat prie jo prisidėjo ir kiti rėmėjai.

Regis, nebereikėtų stebėtis, kai Vilnius eilinį kartą priima meno išraišką, kurią menu ne kiekvienas gali pavadinti.

Praėjo lygiai 10 metų nuo vamzdžio išdygimo Neries krantinėje. Tuomet 100 tūkst. litų kainavęs projektas sukėlė šoką ne tik miestiečiams, bet ir meno atstovams. Aktyvūs piliečiai netgi rinko parašus peticijai, kad savivaldybė patrauktų arką arba pastatytų priešais savivaldybės langus, tačiau taip ir liko neišgirti.

2013 metais Vilnius taip pat buvo papuoštas šiuolaikinio meno instaliacijomis. Miesto centre mėtėsi žmonių kūnus primenančios iškamšos. Lyg daržo kaliausės. Tą kartą idėjos autorius amerikietis sakė, kad nėra baigęs jokių mokslų, susijusių su menu, tačiau tikino, kad gatvės menas jam sekasi labai gerai.

Pernai „Vakaro žinios“ rašė apie tai, kad ir legendinis Užupio „Kiaušinis“ nebeatitinka šiuolaikinio meno kriterijų, todėl bus paverstas į judesio, garso ir šviesos gaivalą. Lieka tik spėlioti, kokių dar eksponatų galime išvysti Vilniuje, kuris taip ir neprabunda iš laiko, kai buvo Europos kultūros sostinė, pagirių.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s