respublika.lt

Augantys kartu su eilėraščiu

(0)
Publikuota: 2012 gegužės 23 12:20:18, Rimvydas Stankevičius, „Respublikos“ žurnalistas
×
nuotr. 2 nuotr.
Moksleiviai - poezijos laureatai Inga Sanakojevaitė ir Simonas Bernotas. Sauliaus Venckaus nuotr.

Ak, pasklido, pasklido „Poezijos pavasaris“ po tėviškės sodžius ir svečius kraštus... Festivalio šėlsmui perkopus į antrąją dekadą - jau nebesuprasi, iš kur ir link kur jis keliauja, kuris jo žaizdras pagrindinis, kokį miestą derėtų vadinti „Poezijos pavasario“ sostine... Tačiau jau antrą savaitę besiliejant poezijai Lietuvai nepritrūksta poetų, skaitantiesiems nepritrūksta posmų, o svarbiausia - kas šiemet ypač krinta į akį - tikrai netrūksta ir publikos.

 

Taigi didžiausias tarptautinis šalies poezijos festivalis „Poezijos pavasaris“ vakar siautė kaip Skuode, taip ir Ciuriche, kaip laikinojoje, taip ir nuolatinėje Lietuvos sostinėse.

Net kiek pavydu Kaune gyvenantiems poezijos gerbėjams - vakar jie turėjo galimybę pavakaroti su vienu galingiausių šalies poetų, vienu virtuoziškiausių formos meistrų, jaunimo numylėtu autoriumi, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Donaldu Kajoku. Tiesa, vilniečiai turėjo galimybę šio poeto pasiklausyti festivalio atidarymo renginyje, tačiau tai ne tas pats - Kauno poezijos gerbėjų ložė turėjo D.Kajoką scenoje vieną - visai valandai.

Vilniaus publikai ne ką mažiau intriguojantys renginiai - vakare Rašytojų klube tandemą sukūrė du lietuvių ir vienas vengrų poetai - renginių ciklo programoje „Duetai +“ Gytis Norvilas, Vytautas Dekšnys ir Peteras Kantoras surengė improvizuotus skaitymus; buvusios Didžiosios sinagogos vietoje įsikūrusiame Vytės Nemunėlio mokyklos kieme poetai susirinko į žydiškosios Vilniaus kultūros minėjimo renginį „Psalmynas iš geležies ir molio“. Čia savo eilėraščius skaitė Laurynas Katkus, Sergejus Kanovičius, Kęstutis Navakas, Markas Zingeris, Sonata Paliulytė, autentiška muzika žavėjo Lietuvos žydų scenos atstovai Arkadijus Gotesmanas (mušamieji) ir Borisas Kirzneris (smuikas).

Na, o svarbiausiuoju vakar dienos renginiu, be abejo, dera laikyti vidurdienį Rašytojų klube vykusius moksleivių skaitymus „Augame kartu su eilėraščiu“, kur sugužėjo geras pusšimtis jaunųjų kūrėjų iš įvairių Lietuvos miestų. Mat būtent čia turėjome galimybę praskleisti laiko širmą ir užmesti akį į ateities lietuvių poezijos horizontus, pažvelgti į ateities poezijos festivalių dalyvius, o gal tarp jų - ir vieną kitą būsimąjį „Poezijos pavasario“ laureatą.

Gera buvo klausytis nerimstančių pradinukų, trykštančių vaiskia it saulės zuikučiai poezija ne tik scenoje, bet ir salėje, gera buvo tarp vyresniųjų aptikti tikro talento daigų, gražaus sodraus lietuviško žodžio pavyzdžių, gan aukšto lygio poetinių perliukų... Nepaprastai žavu buvo stebėti virpančias iš susijaudinimo skaitančiųjų rankas ir lūpas, mokytojas salėje, trykštančias palaikymu savo auklėtiniams, nuoširdų džiaugsmą dėl jiems skirtų aplodismentų...

Todėl, manau, nuspręsta teisingai - šis renginys, nors ir vyko konkurso tvarka, be apdovanojimų nepaliko nė vieno dalyvio - kiekvienas iš scenos išsinešė po nemenką stirtelę knygų.

„Pašvaistės“ prizą laimėjo savo eiles skaičiusi ir savo kūrybos dainą padainavusi Kotryna Reimerytė ir jaunoji poetė Greta Alminaitė, na, o svarbiausiais renginio laureatais, įgyjančiais teisę skaityti savo eiles su žymiausiais šalies kūrėjais baigiamajame „Poezijos pavasario“ renginyje Vilniaus universiteto M.K.Sarbievijaus kieme, renginį vedusių ir komisiją atstojusių rašytojų Benedikto Januševičiaus ir Gintarės Adomaitytės sprendimu buvo pripažinti jau ne pirmą kartą „Poezijos pavasario“ renginiuose dalyvavę poetai - Vilniaus M.Biržiškos gimnazijos auklėtinė Inga Sanakojevaitė ir Sietuvos vidurinės mokyklos moksleivis Simonas Bernotas.

Belieka priminti, kad šiandienos „Poezijos pavasario“ renginiai, siausdami Šakiuose, Naisiuose, Kudirkos Naumiestyje, Klaipėdoje, Kretingoje, Kaune, Šiauliuose, netgi vaizdingame Šveicarijos Berne, nepaliko be poezijos ir sostinės gyventojų - festivalio renginiai Vilniuje šiandien truks iki vėlaus vakaro - prasidėję 150 metų jubiliejų švenčiančio Maironio skaitymais Taikomosios dailės muziejuje, vėliau jie persikels į Rašytojų klubą, kur vienas ciklo „Duetai +“ renginių scenoje suburs Antaną A.Jonyną, vokietį Michaelį Augustiną ir indų poetę Sudžatą Bhat (Sujata Bhatt), o G.Norvilo diriguojamos poetinės pabaigtuvės griaudės vakariniuose skaitymuose Užupio kavinėje, terasoje virš tekančios Vilnios purslų.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Gyvenimas"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s