respublika.lt

Audrius Puipa buvo ir liko unikalus

(0)
Publikuota: 2010 balandžio 12 13:28:44, Giedrė MILKEVIČIŪTĖ, “Respublikos” žurnalistė
×
nuotr. 3 nuotr.
Dailininko Audriaus Puipos žmona Lilija Marija jubiliejinės parodos atidaryme. Saulaius Venckaus nuotr.

Jam dabar būtų tik 50 metų. Pats kūrybinių ir dvasinių jėgų sužydėjimas, tačiau dailininko Audriaus Puipos nebėra. Prieš trylika metų nepagydoma liga pasiglemžė unikalų talentą ir puikų žmogų. Bet liko jo paveikslai, kurie žavi meistriškumu, kruopščiai išryškinta kiekviena detale, raukšle veide, drabužio kloste ar gyvūno grimasa.

Neįtikėtinas, galima sakyti, fotografinis vaizdo atkūrimas sušildytas autoriaus buvimu tame objekte. Todėl, matydami jo darbus, tarsi jaučiame paties dailininko dalyvavimą visame tame, kas vyksta paveiksle perteikiamoje erdvėje. Simboliška, kad sostinės Dailės akademijos galerijoje “Titanikas” atidarytoje jubiliejinėje parodoje eksponuojama 50 darbų.

Pozuodavo žmona ir draugai

Dailininko žmona Lilija Puipienė pasakojo: “Jis mane ir išrengdavo, jam pozuodavau, kai tik paprašydavo. Tai nešokiruodavo nei mano mamos, nei tėčio. Juk mes abu dailininkai, vienas kitą suprasdavome iš pusės žodžio. Jis visada žinodavo, ko nori, aprengdavo siužetui tinkamais drabužiais. Ir apskritai mėgdavo kurti inscenizacijas arba, kitaip tariant, gyvus paveikslus, kuriuos įamžindavo nuotraukose. Juose atgydavo siužetai iš garsių olandų, italų ir kitų pasaulio dailininkų sukurtų paveikslų. Audrius pats ieškodavo panašių tipažų, juos aprengdavo atitinkančiais tą laikotarpį drabužiais, svarbios jam buvo ir aplinkos detalės. Paskutiniame Audriaus sukurtame siužete “Lėbautojai” suvaidinau girtą olandę medinėmis klumpėmis. Pozavimas ir natūra jam buvo šventas reikalas. Kartais karpis ant stalo smirsdavo tris dienas ir nevalia būdavo jo išmesti”. Lilija prisiminė, kad kartą vienam paveikslui jai teko taip ilgai pozuoti, jog suknelė nubluko, susidėvėjo ir jos ji nebenorėjo vilktis. Tad Audrius suknelę ir paliko neužbaigtą, nenuspalvintą.

Vieno lizdo paukščiai

Siužetus dailininkas imdavo iš draugų ir bičiulių ar kaimo žmonių gyvenimo, klausydamasis žmonių pasakojimų apie graudžius ar linksmus nutikimus, anekdotines situacijas. Gerai įsižiūrėjus į kiekvieną darbą galima atrasti ne vieną, o kelias siužetines linijas, nes ir atvaizduotų dažnai ne vienas, o keli ar net kokie dešimt. Žvelgi ir stengiesi atspėti jų atsiradimo paveiksle motyvus. Beje, A.Puipa kaip retas kitas dailininkas į darbus įrašydavo savo šmaikščius tekstus, tarsi paaiškinančius situaciją, kaip buvo kuriamas paveikslas.

Audrius su savo ištikimu fotoaparatu “Zenit” yra sukūręs ir įamžinęs daugybę sustabdytų akimirkų, kurias sudėliojus išeitų tikras nebylus filmas. Nenuostabu, nes ir Audrius, ir jo vyresnysis brolis žinomas kino režisierius Algimantas Puipa - lakios kinematografiškos vaizduotės.

Tobulumui nėra ribų

Kartais vienas darbas dailininkui pabosdavo, tai imdavosi dar vieno, kartais ir trečio, ir piešdavo įvairia technika juos pakaitomis, pagal nuotaiką. Pasak Lilijos, Audrius dirbo gana sparčiai. Tačiau būdavo, kad jis paveikslą užbaigia, nuneša į parodą, o paskui parsinešęs dar kažką sugalvodavo nupaišyti, patobulinti. “Šito aš, pati būdama menininkė, nesuprasdavau, bet paskui pagalvodavau: juk tobulumui nėra ribų”, - pasakojo L.Puipienė. Beje, tą autoriaus preciziškumą išduoda ir ant paveikslų užrašytos jų kūrimo datos nuo... iki. Atrodydavo, kad tą ar kitą paveikslą dailininkas kūrė kokius trejus metus.

“Nieko nuostabaus, kad A.Puipa buvo toks preciziškai kruopštus, nes jis garsiojo grafiko Petro Repšio mokinys. Iš jo piešimo paslapčių mokėsi dar J.Vienožinskio meno mokykloje, o vėliau ir Vilniaus dailės institute”, - sakė jubiliejinės parodos iniciatorė menotyrininkė Ramunė Rachlevičiūtė, ji pranešė ir džiugią žinią, kad dar iki rudens turi pasirodyti solidi A.Puipos kūrybos ir gyvenimo monografija. Beje, šioje knygoje bus ir jo rašyti laiškai žmonai iš Šešuolių kaimo, kuriame dailininkas, norėdamas išsisukti nuo karinės tarnybos sovietinėje armijoje, keletą metų dirbo piešimo mokytoju. Pasak Lilijos, juose atsiveria nepaprastai jautraus ir kartu su lengvu humoru ir ironija į kasdienybę ir šventes žvelgiančio menininko požiūris.

Yra ko pasimokyti

Dailės akademijos galerijoje “Titanikas” jubiliejinės A.Puipos parodos atidaryme, be jo bičiulių amžininkų, smalsiai paveikslus apžiūrinėjo ir nemažai jaunimo. 23 metų dailininko dukra Marija, studijuojanti Dailės akademijoje dizaino specialybę, atėjo kartu su kurso draugais, šie sakė esą nustebę A.Puipos gebėjimu suteikti paveikslams gyvybės kaitaliojant neįprastas erdves, vienoje dimensijoje perteikti net iš dvasių pasaulio atklydusius personažus ar relikvijas.

“Tėtę gerai prisimenu. Ir daugiausia dirbantį. Man patikdavo jį stebėti. Su juo niekada nesibardavau. Pamenu, kaip kartu su tėte ėjome pirkti barbės, o paskui jis jai pastatė namą, sukūrė baldelius, juos iki šiol turiu. Visada prisiminsiu jo man dažnai sakytus žodžius: “Auksas, ne vaikas”. Tokia, jo verta, ir stengiuosi būti”, - kiek susigraudina Marija.

 

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s