respublika.lt

Atkurtos Lietuvos 100-metis: šventė daugelyje valstybių

(0)
Publikuota: 2017 lapkričio 07 15:12:50, Laima Žemulienė, Elta
×
nuotr. 2 nuotr.
Pristatyta renginių programa „Atkurtai Lietuvai 100“. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Antradienį neįprastoje vietoje - Vilniaus geležinkelio stotyje - buvo pristatyta renginių programa „Atkurtai Lietuvai 100“.

 

Atkurtos Lietuvos 100 metų sukaktis bus minima 2018-aisiais vasario 16-ąją.

Pradėjus renginį, buvo paraginta kiekvienam lietuviui ieškoti savo ryšio su Lietuvos 100-mečiu, o tai gali būti ir šeimos relikvijos. Prof. Alfredas Bumblauskas pasakojo, kad turi seną puodelį su Vytauto Didžiojo atvaizdu, ir tai - puikus ryšys su Lietuvos 100-mečiu.

Programos koordinatorė Neringa Vaisbrodė paragino, likus 100 dienų iki Lietuvos gimtadienio, pasižymėti svarbiausias datas - tai 2018-ųjų Vasario 16-oji bei birželio 30-liepos 6 dienomis vyksianti Dainų šventė „Vardan tos...“ - ir kiekvienam susiplanuoti, ką tomis dienomis veiks.

Taip pat ji paragino padaryti du darbus: išsiųsti „Ačiū“ atviruką padėkojant pačiam siuntėjui ar valstybei svarbiam žmogui, skirti laiko savanorystei taip padovanojant savo „Šimtmečio dovaną“ valstybei. O svarbiausia - švęsti atkurtos Lietuvos gimtadienį Vasario 16-ąją, pasveikinant draugus, iškeliant Trispalvę, prisijungiant prie viešų renginių ar susikuriant savo šventės tradiciją.

N. Vaisbrodė papasakojo, kad valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimo programą sudaro trys pagrindinės kryptys: „Kurk“, „Švęsk“, „Pažink“.

„Kurk“ - tai veiklos, įtraukiančios žmones aktyviai dalyvauti Lietuvos dabarties ir ateities kūrime - tvarkant ir gražinant savo bendruomenės, kaimo, miesto aplinką, sodinant gėles ir medžius, pasirūpinant šalia gyvenančiais neįgaliaisiais, senjorais, vaikais, nepasiturinčiais žmonėmis, taip pat padedant kitiems dalijantis savo profesinėmis žiniomis.

„Švęsk“ - veiklos, vienijančios visuomenę švęsti Vasario 16-ąją ir suvokti jos prasmę. Bus stengiamasi, kad ši šventė būtų prieinama ne tik Vilniaus, bet ir kitų Lietuvos miestų žmonėms, kad jie Vasario 16-ąją galėtų susitikti su giminėmis, draugais ir šventę švęsti kartu. Prie Vasario 16-osios šventimo prisidės ir užsienyje gyvenantys lietuviai.

Vasario 16-ąją Nepriklausomybės Akto signatarai bus pagerbiami Vilniaus Rasų kapinėse.

„Tą dieną Lietuvos bažnyčiose skambės 100 varpų - tai specialus projektas „Gloria Lietuvai“, kai prakalbinami visi varpai. Menininkai skelbs tą žinią“, - sakė Kultūros ministerijos Tarptautinių ryšių ir Europos reikalų skyriaus vedėja Daiva Parulskienė.

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre įvyks iškilmingas Vasario 16-osios koncertas „Gloria Lietuvai“, kurio idėjos, scenarijaus autorius ir režisierius yra Dalius Abaris. Šiam įvykiui muzikines kompozicijas kuria keli kompozitoriai, o finalinę kūrinio dalį, pavadintą „Gloria Lietuvai“, kuria Kipras Mašanauskas.

D. Parulskienė paminėjo nemažai menininkų, kurie Vasario 16-osios proga surengs koncertus užsienyje ir atliks lietuvišką muziką. Tai dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla, kurios diriguojami koncertai įvyks Niujorke, Berlyne, Birmingeme, taip pat Martyno Levickio koncertas Vašingtone, styginių kvarteto „Mettis“ ir Gabrieliaus Aleknos koncertai Niujorke, Čikagoje, Vašingtone.

Taip pat Lietuvos 100-metį garsins Baltijos šalių simbolizmo paroda, vyksianti viename svarbiausių Europos muziejų - „D' Orsay“ muziejuje Paryžiuje. Svarbi ir Kauno modernizmo paroda, kuri taip pat keliaus į Paryžių.

Iš viso užsienyje - Estijoje, Latvijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Izraelyje, Italijoje ir Vatikane, JAV, Rusijoje - vyks 75 Lietuvos 100-mečiui skirti renginiai.

Niu Britene (Konektikutas, JAV), kur gimė kovotojas už Lietuvos nepriklausomybę, partizanų vadas, brigados generolas Adolfas Ramanauskas-Vanagas (1918-1957), jam bus pastatytas ir atidengtas paminklas.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa pristatė 2018-ųjų Lietuvos 100-mečio Dainų šventę „Vardan tos...“, kurioje bus 14 renginių. Atvyks choras iš Japonijos, kuris išmoko lietuviškų dainų ir jas dainuos kartu su Jungtiniu choru. Šventėje pasirodys ir užsienio lietuviai. Žada atvykti ir už atkurtos Lietuvos jubiliejų vyresnis - 102 metų - kanklininkas iš Australijos. Dainų šventė baigsis bendru Tautiškos giesmės giedojimu.

„Pažink“ - tai veiklos, kviečiančios pažinti šalį, pasiekimus ir herojus ir skleidžiančios 100-mečio naratyvą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar klausėte kandidatų į prezidentus debatų?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kaip vertinate savo ekonominę padėtį?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-4 +4 C

+3 +8 C

0 +7 C

+4 +8 C

+4 +7 C

+9 +12 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s