respublika.lt

Atgims Kirdiejų rūmai - sostinės Taryba pritarė taikos sutarčiai su rūmų savininkais

(0)
Publikuota: 2018 liepos 04 15:57:34, Eleonora Budzinauskienė, Elta
×
nuotr. 1 nuotr.
Atgims Kirdiejų rūmai - sostinės Taryba pritarė taikos sutarčiai su rūmų savininkais. Sauliaus Žiūros (Vilniaus savivaldybė) nuotr.

Daugelį metų trukę teisminiai ginčai pagaliau baigiasi - trečiadienį sostinės Taryba pritarė siūlymui sudaryti taikos sutartį su UAB „Kirdiejų rūmais“, kuriems priklauso apleisti rūmai B. Radvilaitės gatvėje, prie Bernardinų sodo. Šie rūmai jau daugelį metų stovėjo visiškai nenaudojami. Taikos sutartis leis juos suremontuoti ir pritaikyti sostinės centre esantį pastatą visuomenės poreikiams.

 

„Per ilgai užtrukę nesklandumai, teismų, nereikalingų biurokratinių procesų maratonas baigtas. Šiandien Tarybos sprendimu sudarome taikos sutartį ir pagaliau galime pradėti dirbti - Kirdiejų rūmai pagaliau bus pradėti tvarkyti ir čia atgims miesto centro verti rūmai. Taikos sutartis paspartins procesus ir žymiai pagreitins rezultatą“, - sako Administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Ilgą istoriją turintys rūmai buvo tapę ginčių objektu tarp Savivaldybės ir bendrovės, kuriai priklauso pastatas. Esminiai nesutarimai vyko dėl nuomos mokesčio ir delspinigių mokėjimo pagal sudarytą sutartį tarp dviejų šalių. Sostinės Tarybai trečiadienį pritarus pagrindinėms taikos sutarties sąlygoms -visų bylų nutraukimui, pretenzijų atsiėmimui dėl 0,5 mln. eurų ir 35 tūkst. eurų, kuriuos savivaldybė gaus, kaip kompensaciją už laiku nesumokėtą nuomą, bus galima paspartinti rūmų tvarkymą ir vystymąsi.

Sudarius taikos sutartį, pastatą įsipareigos atnaujins jų nuomininkai UAB „Kirdiejų rūmai“. Planuojama, kad rūmai bus visiškai sutvarkyti per trejus metus - iki 2021 m.

Kirdiejų rūmai - istorinė Vilniaus vieta. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose jie minimi dar XVII a. pirmoje pusėje. Iki 1842 metų, kai rūmai buvo uždaryti, pastatas ir jam priklausanti teritorija buvo vienas turtingiausių botanikos sodų Rytų Europoje.

Sovietmečiu rūmai buvo naudojami visuomeniniams tikslams, atgavus nepriklausomybę, penkerius metus jame veikė vienas pirmųjų Lietuvoje skvotų „Barbora“. 2005 metais rūmai buvo įtraukti į valstybės saugomų objektų sąrašą.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s