respublika.lt

Aštuonračio muziejus pasakoja krašto istoriją

(0)
Publikuota: 2013 rugpjūčio 09 15:15:58, Živilė KAVALIAUSKAITĖ
×
nuotr. 3 nuotr.
AŠTUONRATIS. Muziejaus pasididžiavimas - atkurtas važiuojantis aštuonratis vežimas. Artūro Jaugėlos nuotr.

Nemakščiuose (Raseinių r.) veikia „Muziejuks“ - Leono Tamulevičiaus įkurtas technikos muziejus. Muziejaus pasididžiavimas - aštuonratis savaeigis vežimas. L.Tamulevičius pririnkęs tiek eksponatų, kad apsilankiusieji muziejuje nusprendžia: ieškoti eksponatų apylinkėse - beviltiška.

Ekskursija - su muziejaus įkūrėju

Muziejaus įkūrėjas L.Tamulevičius sustoja ties aštuonračiu vežimu. Jį pagal Pšemislovo Neveravičiaus brėžinius, susirinkęs senų detalių, sukonstravo pats L.Tamulevičius. Pritvirtino ir variklį.

P.Neveravičių iš primirštų archyvų „ištraukė“ šiaulietis dizaineris Vilius Puronas. Ponas Leonas savo muziejuje įrengė ekspoziciją, skirtą konstruktoriui, sudarė jo šeimos genealoginį medį.

Pralenkęs laiką

Kolekcininkas pasakoja: Nemakščių apylinkėse 1865-1936 metais gyvenęs bajoras P.Neveravičius, savamokslis konstruktorius, pirmasis pasaulyje sukūrė vežimą su aštuoniais ratais, galintį važiuoti sukant išcentrinio rato rankenas.

Šiandien keturių ašių važiuoklės prototipu naudojasi visų aštuonračių mašinų gamintojai: nuo kariškių naudojamų transporterių iki astronautų mėnuleigių.

L.Tamulevičius pademonstruoja, kaip pasikelia ratai: „tinginiu“ vadinamą mechanizmą šiandien naudoja vilkikų gamintojai. Aštuonratis važiuoja stabiliai. Ant platformos įtaisytas stalas ir suoleliai - arbatai iš samovaro gerti.

1907 metais P.Neveravičius gavo Rusijos imperijos herbu pažymėtą patentą. Vokietijos pramonininkai konstruktoriui už išradimą siūlė 150 tūkstančių aukso rublių, bet žemaitis bajoras idėjos nepardavė. P.Neveravičius kreipėsi į Anglijos patentų biurą. Šis paprašė tam tikros sumos pinigų ir paaiškinimų. Konstruktorius siuntė pinigus, bet sulaukė atsakymo, kad panašaus išradimo patentas išduotas anglui. Ponas Leonas svarsto: gal būtų verta per teismus sugrąžinti P.Neveravičiaus autorystę ir šlovę.

L.Tamulevičiaus yra atkurtos Aštuonratės važiuoklės draugijos pirmininkas. 1910 metais šią draugiją įkūrė P.Neveravičius, tikėdamasis pradėti serijinę aštuonračio gamybą.

Demonstruos kiną

Tėvų sodyboje muziejų L.Tamulevičius atidarė 2007 metais. Ponas Leonas stebina atverdamas vis kito statinio duris. Ko tik už jų nėra! Technikos vertybės, padargai, senoji kalvė...

Jei tik kuris daiktas sudomina, kolekcininkas akimirksniu beria jo istoriją.

Ilgiau sustoja ties žirnių rūšiavimo aparatu iš tarpukario. L.Tamulevičius aparatą demonstravo šventėje Raseiniuose - prietaisas puikiai veikia, tik atsisijojantys žirniai sukelia baisų triukšmą. Kolekcininkas yra surinkęs visą reikiamą įrangą kinui demonstruoti. Galbūt jau kitą vasarą kino teatro idėja bus įgyvendinta.

Dar vienas įdomus radijas, kurio skydelyje - lietuviški žodžiai. Tokių egzempliorių, sako ponas Leonas, buvo pagaminta nedaug. Susigriebta - lietuvių kalbą pakeitė rusiški užrašai.

Eksponatų istorijos

Siuvėjo, batsiuvio, audėjos kampas. Ekspozicijos, skirtos miškininkams, gaisrininkams, Žemaičių plento tiesimo darbams, Nemakščių bažnyčios statybai - visa tai slypi už pastato durų, ant kurių užrašyta „Muziejuks“.

O kur dar didžiulė raktų kolekcija ar tokie išskirtiniai eksponatai, kaip rekruto lagaminas, iš tremties parvežtos medinės girnos. L.Tamulevičius surinko gausią informacija apie Nemakščių kraštą, jo gyventojus.
Paima batus - blizga tarsi nauji. Pasakoja: ši pora iš JAV buvo atsiųsti vietos gyventojui dar 1920 metais.

Batai įmauti į guminius kaliošus, kad einant nesipurvintų. Ant kaliošų matyti dabar garsios padangų gamintojos firmos „Goodyear“ ženklas. Kolekcininkas didžiuojasi: muziejų aplankiusiems amerikiečiams seilė nutįso pamačius tokius batus.

Batai po savininko mirties buvo rasti suvynioti į laikraštį. L.Tamulevičius prisimena, kad šis žmogus vaikščiodavo suplyšusiais guminiais, surištais vielute... Atsiųstąją porą taupė visą gyvenimą.

Dar vieni Pilėnai

L.Tamulevičius rekomenduoja kelionės jo muziejumi nebaigti. Įdomus Nemakščių lurdas, pastatytas buvusios koplyčios vietoje, akmeninė bažnyčia.

Netoliese kuriamas valdovų parkas, kuriame jau stovi Lietuvos karaliaus Mindaugo ir kunigaikščių medžio skulptūros.

Jūkainių pažintinis-rekreacinis takas pritaikytas ir poilsiui, ir pramogoms. Keliaujant įrengtais takais paprasta pažinti gamtos vertybes, nes stovi informaciniai stendai, rodyklės. Garsių Lietuvos drožėjų skulptūros vaizduoja mitologinius personažus, gyvūnus.

Didysis ratas siekia 3,5 kilometro, mažasis - 1 kilometrą.

Prieš keletą metų istorikai, archeologai susiginčijo dar kartą: galbūt legendinė Pilėnų pilis stovėjo ant Molavėnų piliakalnio?

 

Parengta pagal direnraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+1 +5 C

0 +5 C

-2 +6 C

+3 +9 C

+3 +8 C

+7 +10 C

0-4 m/s

0-6 m/s

0-6 m/s