respublika.lt

Aštuoni Lietuvos fotografijos legionieriai

(0)
Publikuota: 2014 balandžio 12 10:59:24, Agnė VAITASIŪTĖ-KEIZIKIENĖ, „Respublikos“ žurnalistė
×
nuotr. 1 nuotr.
DARBAS. Nacionalinėmis premijomis apdovanoti Lietuvos fotografai - Antanas Sutkus, Romualdas Rakauskas, Algimantas Aleksandravičius, Stanislovas Žvirgždas, Algimantas Kunčius, Vytautas Balčytis - pristatė savo fotoalbumą ir fotografijų parodą

Ketvirtadienio popietę Lietuvos kultūros ministerijos Židinio fojė buvo atidaryta aštuonių fotomenininkų, Lietuvos nacionalinės premijos laureatų, kūrinių paroda ir pristatytas jų fotografijų albumas. Susirinkę menininkai ne tik džiaugėsi padarytu darbu, bet ir, naudodamiesi proga gyvai pabendrauti su kultūros ministru, išsakė jam kultūros politikos problemas - savo lūkesčius dėl nuolatinės fotografijų ekspozicijos, fotografijos paveldo išsaugojimo ir II laipsnio valstybinės pensijos įsteigimo.

Fotografas Stanislovas Žvirgždas, pristatydamas parodą ir fotoalbumą, prisipažino, kad tokia idėja buvo „nusižiūrėta“ nuo Dailininkų sąjungos. „Pamenu, Dailininkų sąjunga surengė savo Nacionalinės premijos laureatų parodą. Man ji labai patiko, todėl pagalvojau, kodėl gi mes negalime padaryti to paties“, - pasakojo fotomenininkas. Jis džiaugėsi, kad fotoalbume sugulė labai plačios amplitudės darbai - nuo abstrakčių peizažų iki portretų. Į jį pateko 1990-2011 m. premijomis apdovanotų fotografų kūriniai: Romualdo Požerskio, Aleksandro Macijausko, Algimanto Kunčiaus, Antano Sutkaus, S.Žvirgždo, Vytauto Balčyčio, Romualdo Rakausko ir Algimanto Aleksandravičiaus. Menininkai vylėsi, kad tai ne paskutinis toks albumas ir ateityje Lietuvoje atsiras dar daugiau Nacionaline premija įvertintų fotografų. „Jaunų, gabių fotografų atsiranda tiek spaudoje, tiek meninėje fotografijoje. Galime pasidžiaugti, kad šiuo metu padaugėjo moterų fotografių, ko anksčiau nebuvo. Atsiranda įvairių naujų krypčių - konceptualioji fotografija, postmodernistinė, be fotografijos neapsieina ir tarpdisciplininiai menai“, - sakė S.Žvirgždas.

Anot jo, šiuolaikinės technologijos atveria daug platesnes galimybes. „Dabar viską galiu padaryti su kompiuteriu, todėl, viena vertus, yra lengviau. Tačiau jauniems menininkams labai lengva pasiklysti. Nufotografuoti nėra sunku. Sunku yra atsirinkti, ką parodyti. Juo labiau kai gauni apdovanojimą. Kartelė yra pakeliama, ir kartais ją išlaikyti būna sudėtinga“, - teigė fotografas.

 

Jo kolega A.Sutkus, paklaustas, kaip Nacionalinė premija įpareigoja, sakė, kad įpareigoja ne apdovanojimai, o sąžinė. „Gauni premiją, bet paskui juk nevaikštai kaip koks veteranas, įsisegęs medalio“, - sakė menininkas. Anot jo, šiuolaikinėje fotografijoje vyrauja labai didelė įvairovė, kuri turėtų išsikristalizuoti. A.Sutkus įsitikinęs, kad išmaniosios technologijos darbą palengvina tik mėgėjams, o iš profesionalų atima tą susikaupimo momentą, kai reikia išlaukti to vienintelio kadro. „Anksčiau žinojai - jei liko šeši kadrai, du turi pasitaupyti, keturis gali nuspausti. O dabar spaudai, spaudai tą mygtuką. Paskui iš nuotraukų visą filmą gali padaryti“, - svarstė fotomenininkas. Jis teigė, kad geram fotografui svarbiausia turėti sąžinę ir dvasią. „Jis turi būti švarus kaip veidrodis. Žmogus, į jį pasižiūrėjęs, turi pamatyti savo atvaizdą, tik šitaip išgausi tobulą kadrą“, - sakė A.Sutkus.

Fotografas A.Aleksandravičius pasakojo, kad geram kadrui tereikia šviesos, nuotaikos ir fotoaparato. Tiesa, jei fotografuoji žmogų, su juo yra būtinas tiesioginis ryšys. „Kaip sakė vienas Nobelio premijos laureatas - yra du būdai parašyti apie rožę: vienas, kai viską žinai, antras, kai nieko nežinai. Fotografijoje - taip pat. Žinoma, kartais bendravimas su fotografuojamuoju, provokacijos duoda gerų rezultatų“, - sakė fotomenininkas. Paklaustas, kiek laiko per parą jį lydi fotoaparatas, A.Aleksandravičius teigė, kad daugiausia laiko jį lydi ne fotoaparatas, o fotografija. „Su ja praleidžiu 18 valandų per parą, 6 lieka miegui. Tai mano ir žmona, ir meilužė, ir didžioji meilė, ir kankintoja“, - šypsojosi kūrėjas.

Jo kolega R.Rakauskas pasakojo, kad šiandien žmones nustebinti savo individualybe beveik nebeįmanoma. „Man, atėjusiam iš tradicinės lietuviškos fotografijos mokyklos, keistai atrodo tie postmodernistiniai išsiderinimai, nuotraukose pateisinami brokai. Pats tokių dalykų nedaryčiau, bet gal čia laikotarpis formuoja tokias tendencijas“, - svarstė fotografas.

Naudodamiesi proga pabendrauti su kultūros ministru, fotomenininkai išreiškė ir savo susirūpinimą dėl nuotraukų išsaugojimo, nuolatinės fotografijų ekspozicijos nebuvimo ir menkų pensijų. „Dabar žmonės, skirstantys nacionalines premijas, yra ir nacionalinių pensijų skirstytojai. O juk yra tokių menininkų, kuriuos galime vadinti „be penkių minučių“ laureatais. Tai gal reikėtų pagalvoti ir apie II laipsnio valstybines pensijas? Išgyventi šiandien tampa vis sunkiau senam žmogui. Kartais pusę tos valstybinės pensijos vieniems vaistams išleidžiame“, - savo nusiskundimus sakė fotografas A.Sutkus.
Kitą problemą - nuolatinės fotografijų ekspozicijos nebuvimą - iškėlė fotografas A.Kunčius. Anot jo, pasiteisinimai, kad nuotraukoms nuolat būti šviesoje pavojinga, yra iš piršto laužti. „Nebūtina eksponuoti originalų. Kita vertus, dabar nėra jokio fotografijos centro, kuris viską kuruotų. Dėl to ir fotografijos paveldas eina šuniui ant uodegos - trūnija kur nors rūsiuose, šitaip genda ir nuotraukos, ir negatyvai. Jiems saugoti turi būti atitinkamos sąlygos, temperatūra. Pas mus nėra nė vieno, kuris apie tai išmanytų, to mokytųsi Lietuvoje ar svetur“, - sakė A.Kunčius. Jis nuogąstavo, kad ilgainiui Lietuvos fotografijų archyvai išnyks, todėl būtina tuo susirūpinti jau šiandien.

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Gyvenimas“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s