respublika.lt

Astanos formos, skoniai, veidai ir įkvėpimai

(0)
Publikuota: 2014 liepos 28 08:21:10, Saulius Paukštys
×
nuotr. 5 nuotr.
Astanos įžymybė - garsaus architekto Normano Fosterio projektuotas šimto metrų apžvalgos bokštas. Sauliaus Paukščio nuotr.

Astana - matyt, jauniausia valstybės sostinė pasaulyje. Šiemet Astana šventė šešiolika metų.

 

Garsių architektų darbai

Anksčiau čia, vidury Kazachstano, apsuktas stepių stovėjo nedidelis sovietinis Celinogrado miestas, jo gyventojai gamindavo ir remontuodavo kombainus ir kitas žemės ūkio mašinas. Ten, kur buvo Celinogradas, dabar Astanos senamiestis, vadinamasis kairysis krantas. O dešiniajame Išimo upės krante - naujas modernus miestas.

Astana statoma su polėkiu. Garsiausi JAV, Jungtinės Karalystės, Japonijos ir Korėjos architektai turėjo puikių erdvių savo fantazijoms. Ir miestas - lyg architektūros parodos poligonas. Pagrindinis Astanos bulvaras prasideda prezidento rezidencija vadinama Ak Orda, aplink kurią sutelkti visi valstybiniai pastatai. Ak Orda labai panaši į Baltuosius rūmus Vašingtone, tik gal dvigubai didesnė. Šalia - parlamento ir vyriausybės pastatai, bulvaro vidury stovi garsaus architekto Normano Forsterio (Norman Forster) projektuotas šimto metrų apžvalgos bokštas, tapęs miesto simboliu, "Bai Terek" su apvalia lyg obuolys apžvalgos aikštele, kurios pagrindinė atrakcija - bronzos luite išlietas prezidento rankos atspaudas. Atėjęs ten gali savo ranką pridėti prie to atspaudo ir tarsi savotiškai pasisveikinti su prezidentu. Reikia laukti gana ilgoje eilėje.

Vidury bulvaro stovi didingą arką suformuojantys naftininkų rūmai, apsupti gal kelių hektarų ploto fontanų, krentančių kaskadomis į abi puses. O baigiasi bulvaras vėlgi to paties N.Forsterio pastatyta milžiniška plieno ir stiklo stilizuota jurta "Khan Shatyr", kurioje yra prekybos centras ir kamerinis vandens parkas su smėlio paplūdimiais ir pirtimis.

Pastatams - liaudiški vardai

Keisčiausi pastatai tiesiog yra Astanos įvaizdžio dalis ir kazachstaniečiai tiesiog džiaugiasi ir didžiuojasi savo sostine, nors kai kuriems pastatams duoti ir liaudiški vardai: štai apžvalgos bokštas "Bai Terek" vadinamas "čiupa čiupsu", šalia stovintis verslo centro dangoraižis vadinamas "žiebtuvėliu". Tolėliau esantys ministerijų du pastatai dvyniai - "arbatinukais". O aplink keisti lyg milžinai ir gana gremėzdiški gyvenamųjų namų kompleksai - dideliausi dvidešimtaukščių namų kvartalai - išvadinti keisčiausiais vardais: "Žydroji pakrantė", "Paryžius", "Highvill", "Auksinė šviesa" ir pan.

Statybiniai kranai - visame mieste. Gyvenamųjų namų, matyt, trūksta, nes nekilnojamasis turtas gana brangus. Kaip mums pasakojo, 2-5 tūkst. dolerių už kvadratinį metrą. O buklete, kurį radau viešbučio fojė, vieno namo pardavėjai kiekvienam, įsigijusiam butą, žadėjo po automobilį "Rolls-Royce" dovanų.

Beje, laisvalaikį Astanoje leisti yra gana sudėtinga - nors koncertų salių, teatrų daugybė ir dažnai gastroliuoja žymiausi pasaulio atlikėjai, bilietai labai brangūs. Esu buvęs įvairiuose koncertuose žymiose salėse Europoje ir JAV - Astanoje bilietai beveik dvigubai brangesni. Turint galvoje, kad vidutinė valdininko alga (o Astana iš esmės yra valdininkų miestas) - maždaug pustrečio tūkstančio litų, tokios pramogos išskirtinės. Dar  laisvalaikiu galima eiti valgyti, arba į prekybos centrą, arba į diskoteką. Alus klube kainuoja 10-15 litų, degtinės taurelė - apie 10. Įėjimas į diskoteką - beveik dešimt eurų. Taigi pagrindinė astaniečių pramoga - pasivaikščiojimai miesto parkeliuose, aikštėse, upės pakrantėse. Vaikšto kazachai dideliais būriais - šeimomis, jaunuolių kompanijomis, senolių kompanijomis. Vaikšto
pasipuošę - lyg podiumu.

Visiems, kam pasitaikytų galimybė, verta apsilankyti Kazachstane ir Astanoje. Nors patirsite lengvą civilizacinį šoką, viską atpirks skonio ir vaizdų bei antropologijos kokteilis.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s