respublika.lt

„Arinuška“ su rusų liaudies romansais atidarys I Vilniaus Velykų festivalį

(0)
Publikuota: 2015 kovo 05 12:17:48
×
nuotr. 1 nuotr.
„Arinuška“ su rusų liaudės romansais atidarys I Vilniaus Velykų festivalį

Balandžio 12 - prаvoslavų Šventųjų Velykų dieną, 19.00 val., Tarptautinė programa „Kultūrų dialogas” ir ansamblis „Arinuška” kviečia Vilniaus miesto gyventojus ir svečius į koncertą, kuris vyks Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje, ir ties kelia į I Vilniaus Velykų festivalį.   Festivalis gimė iš kilnios idėjos - suvienyti žmones meno pagalba, iškeliant dvasines - aukštas ir amžinas vertybes. Unikalus forumas apjungs kultūrinę ir švietėjišką sritis, dvasinės šventės ir pasaulietiško iškilmingo renginio sanglauda suteiks jam išskirtinumo, bei užtikrins kūrybinę sėkmę ir klausytojų pripažinimą.

 

Pavasaris - pats romantiškiausias metų laikas, kai atgimsta gamta, o kartu su ja ir žmonių jausmai. Rusų liaudies romansas - lyg gražiausias pavasarinės nuotaikos sąskambis su menu ir muzika. Rusų liaudės dainos pasaulis - daugiabriaunis, ryškus, viliojantis. Rusų liaudės dainai būdingas neįprastas lyrizmas, jausmų įvairovė, neįtikėtina jėga ir energetika. Dainoje, kaip veidrodyje, atsispindi šalies istorija, žmonių likimai su visais džiaugsmais ir liūdesiu. Liaudies romanso vystymosi kelias prasideda XIX amžiuje ir tęsiasi iki šiol. Visą tai mes galėsime pamatyti festivalio metu. Festivalio organizatoriai kviečia pasimėgauti meilės lyrika, išgirsti miesto, kazokų, romų, žiauriuosius romansus, kuriuos atliks ansamblis "Arinuška".
 Lietuvos rusų siela - taip vadina šį garsų kolektyvą muzikos pasaulyje. Ansamblis „Arinuška” įkurtas Vilniuje 1997 metais, jam vadovauja Irena ir Nikolajus Zacharovai. Kolektyvas aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje, yra Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos abonimentinių koncertų dalyvis. Kolektyvas aktyviai koncertuoja Lietuvoje, yra lietuvių ir rusų kompozitorių šiuolaikinių projektų etninėmis temomis (L. Rimšos „Senasis tikėjimas”, А. Doinikovo „Etnosfera - naujas tradicijų dvelksmas”, G. Rimkaus-Rimkevičiaus „Liaudiškoji rapsodija”, J. Jurkuno „Iš šio miesto”) iniciatorius ir dalyvis, tarptautinio V. Spivakovo fondo stipendininkas, daugelio konkursų ir festivalių laureatas. Kolektyvas nusifilmavo „Karas ir taika”, „Transsibiro magistralė” filmuose, dalyvauja Lietuvos Rusų dramos teatro A. Latėno spektaklyje „Juokdarys Balakirevas”. Lietuvos nacionalinė televizija parengė ir parodė kalias laidas apie šį unikalų kolektyvą.

Ansamblio repertuare - Lietuvoje gyvenančių sentikių dainos ir šokiai, Lietuvos-Baltarusijos pasienio apeiginis folkloras, taip pat Pietų Rusijos regionų dainos.
     "Arinuška" išleido nemažai kompaktinių plokštelių. 2013 m. Lino Rimšos kūrinys "Senasis tikėjimas", kuris buvo specialiai sukurtas šiam kolektyvui, sudomino britų kompaniją ARC MUSIC, vėliau buvo įrašytas ir išleistas CD diskas. Tais pačiais metais - CD diskas „Rusų liaudies romansai” - įtrauktas į garsios čekų STUDIO FONTANA muzikos bibliotekos katalogą, kuriame pristatomi išskirtiniai pačių iškiliausių užsienio muzikantų įrašai. 2013 m. gegužės mėnesį belgų žurnalas Le Canard Folk tradiciškai paskelbė geriausią mėnesio CD, ja buvo pripažinta „Arinuškos” CD „Rusų liaudies romansai”.

Festivalio organizatoriai - Lietuvos tautinių mažumų folkloro ir etnografijos centras ir Slavų tradicinės muzikos mokykla - tikisi, kad Vilniaus Velykų festivalis užims reikšmingą vietą sostinės kultūriniame gyvenime ir pratęs visame pasaulyje žinomos tarptautinės programos „Kultūrų dialogas” organizuojamu festivalių „Pokrovskie kolokola” ir Kalėdinio festivalio tradicijas.


Rafail Devis

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s