respublika.lt

Ar „KEKS-2022“ pasuks „VEKS-2009“ keliu?

(0)
Publikuota: 2021 balandžio 30 17:50:52, Danas NAGELĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Kauno Laisvės alėja. Eltos nuotr.

Projekto „Kaunas - Europos kultūros sostinė 2022" direktorė Virginija Vitkienė vakar Seimo Kultūros komitetui išdėstė, kas Kauno ir jos svečių laukia 2022-aisiais. Deja, nieko nekalbėjo apie tai, ar su pinigais elgsis taip pat, kaip Vilnius 2009-aisiais.

 

Pasak V.Vitkienės, šį titulą Kaunas gavo 2017 metais, dar iki 2020 metų jau įvyko per 4 tūkst. renginių, net per karantiną žmonės pasiekiami, pavyzdžiui, jų kiemuose.

2022-aisiais vyks 52 tarptautiniai kultūros ir bendruomenių renginiai - kiekvieną savaitgalį po svarbų kultūrinį įvykį: Kauno bienalė, Tarptautinė laimės diena, Tarptautinė Kauno literatūros savaitė, Oskaro Koršunovo spektaklis ant vandens ir t.t.

„Jei COVID-19 niekur nedings, ką tuomet galvojate daryti?" - teiravosi komiteto narys Robertas Šarknickas.

VšĮ „Kaunas 2022" atstovai jam paaiškino, kad, pavyzdžiui, atidarymo renginiui planuojami du scenarijai - vienas pritaikytas masinei auditorijai, o jei pandemija nebus pasibaigusi ir ribojimai nebus atšaukti, renginys bus ilgalaikis, kad žmonės juo galėtų pasigrožėti savu laiku, nesibūriuodami - instaliacijomis ir panašiai.

VšĮ „Kaunas 2022" šiuo metu yra įkurta 46,5 etato, direktorė uždirba per 3 tūkst. eurų, 13 kuratorių - po daugiau nei 2 tūkst. eurų. Kaip leidžiami pinigai ir kiek jų yra skirta - apie tai vakar nebuvo kalbėta.

„Vakaro žinios" primena, kad Kaunas - antrasis Lietuvos miestas, iškovojęs Europos kultūros sostinės titulą. 2009 m. ja buvo Vilnius. Deja, jo projektas išgarsėjo ne kultūros renginiais, o skandalais - ypač pinigų taškymu. Pavyzdžiui, projekto organizatoriai už 160 tūkst. litų (tada dar gyvenome su šia valiuta) nupirko girliandų, kuriomis papuošė tris Vilniaus tiltus ir vieną gatvę - už jas buvo permokėta 10 kartų. Dubline papuošė eglę ir surengė balių už 574 tūkst. litų, o vienas eglutės žaisliukas pirktas vidutiniškai po 1287 lito. Pirmąją 2009-ųjų naktį per 20 minučių į orą šviesos ir fejerverkų pavidalu buvo iššaudyti 2 mln. litų. Beje, Islandijos atlikėjos Bjork koncertas valstybei kainavo 800 tūkst. litų, nors analogiškas renginys Latvijai nekainavo.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s