respublika.lt

Apdovanoti Metų knygos laureatai

(0)
Publikuota: 2017 vasario 26 18:20:04, Respublika.lt, Eltos inf.
×
nuotr. 1 nuotr.
Metų knygos laurus už poezijos knygą "Adatos" pelnė Dainius Gintalas. Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.

Sekmadienį knygų mugėje įkurtoje LRT studijoje surengtas baigiamasis Metų knygos rinkimų renginys. Jame buvo apdovanoti autoriai, kurių knygos sulaukė daugiausia skaitytojų simpatijų.

 

Renginį savo apsilankymu pagerbusi kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson dėkojo jo organizatoriams.

"Vilniaus knygų mugė artėja prie pabaigos. Vėl, kaip ir praėjusiais metais, galėjome mėgautis diskusijomis, knygomis, susitikimais. Vilniaus knygų mugė - tikrasis universitetas, kaip vakar pasakė Egidijus Aleksandravičius per Leonido Donskio ir Zygmunto Baumano knygos pristatymą. Mums belieka prisiekti, kad būsime to universiteto studentai", - kalbėjo ministrė.

L. Ruokytė-Jonsson ir LRT generalinio direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Paleckis įteikė apdovanojimus Metų knygos laureatams. Suaugusiųjų prozos kategorijoje Metų knyga pripažintas poeto, eseisto Kęstučio Navako pirmasis romanas "Vyno kopija" (išleido "Tyto alba"). Metų knygos laurus už poezijos knygą "Adatos" pelnė Dainius Gintalas (išleido "Tyto alba"). Metų knygą vaikams parašė Selemonas Paltanavičius. Tai - "Maži ežiuko sapnai" (leidykla "Nieko rimto").

Dar kartą pasidžiaugusi knygomis, kultūros ministrė sakė, jog mūsų autoriams galėtų nebent palinkėti plėsti skaitytojų ratą užsienyje. "Ačiū rašytojams už tuos nuostabius pasaulius, kuriuose vietos randame ir mes", - sakė ministrė.

Padėkos žodį tarė ir Metų knygos laureatai. "Visus darbus reikia pradėti nuo vaikų. Negi pradėsi nuo profesoriaus? Ne, aš savęs nekeisiu. Geriau rašyti vaikams, nes jiems - sunkiausia", - savo kūrybos kelio nenori išsižadėti S. Paltanavičius.

Anot D. Gintalo, poezija yra vaistas nuo miesčioniškumo, suzombėjimo. "Mano paties adatos nukreiptos į mano egoizmo burbulą, kad jis sproginėtų", - sakė poetas.

Kadangi į šventę K. Navakas neatvyko, jo apdovanojimą teko atsiimti leidėjai Lolitai Varanavičienei, kuri ir perskaitė rašytojo žodžius: "Knygą rašiau dvejus metus. Tačiau vidinis kūrybos laikas visai kitas - ją rašiau tris tūkstančius metų".

Šventę vedusi žurnalistė Jolanta Kryževičienė pasidžiaugė, kad per visas keturias mugės dienas buvo bandoma išsiaiškinti, kokie lietuviški ženklai yra pasaulyje. Atplėšusi voką, jame rado lapelį su kitų metų knygų mugės tema - "Skaitau Lietuvą, skaitau pasaulį".

Taip pat į sceną buvo pakviesti visi 15 autorių, kurių knygas, peržvelgę 2016 metų panoramą, siūlo paskaityti ekspertai. O jie pasiūlė penkias knygas vaikams, penkias poezijos ir penkias suaugusiųjų prozos knygas. Už kiekvienos kategorijos knygą laureatę balsavo skaitytojai.


Kitų metų Vilniaus knygų mugės tema - „Skaitau Lietuvą, skaitau pasaulį"


Sekmadienį, paskutinę Vilniaus knygų mugės dieną, paskelbta kitų metų tema - tai "Skaitau Lietuvą, skaitau pasaulį".

Poeto, vertėjo, organizacinio komiteto nario Mariaus Buroko teigimu, tai galimybė pamatyti Lietuvos vietą pasaulyje ir pasaulio indėlį į Lietuvos raidą per šimtą modernios valstybės metų.

"Labai norėjosi paskleisti atvirumo žinią. Kitų metų tema - tai galimybė apmąstyti, kaip pasikeitė Lietuva per šimtmetį. Po šių metų mugės matome, kad liko daugybė neiškalbėtų temų, be to, bus dalykų, kurie aktualizuosis konkrečiai 2018 m. Gal tai bus puiki proga išrinkti Lietuvai aktualiausių tekstų ir autorių korpusą, kurie padės pajausti, kaip keitėmės, kuo gyvenome, kokie autoriai, asmenybės ir tekstai labiausiai paveikė Lietuvą per visą šimtą metų", - pristatydamas kitų mugės temą sakė M. Burokas.

Šiais metais mugės organizatoriai kvietė žvilgsnį kreipti į Lietuvą, o ateinanti mugė bus skirta pamatyti, kiek per spausdintą tekstą, žodį ir kalbą mumyse yra pasaulio.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Kiek kiaušinių suvalgote per Velykas?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s