respublika.lt

Aistringiausi muzikos gurmanai įveikė devynias valandas vykusį maratoną

(0)
Publikuota: 2018 gegužės 18 15:26:01
×
nuotr. 1 nuotr.
Aistringiausi muzikos gurmanai įveikė devynias valandas vykusį maratoną

Pasaulyje pripažinto fortepijono virtuozo Aleksandr Paley (JAV)  iniciatyva  pirmą kartą Klaipėdoje ir visoje Lietuvoje rengtame kamerinės muzikos maratone „Klasikos viražai”  vyko 4 koncertai, kuriuose net 9 valandas fortepijonu grojo pats maestro.

 

Šioje unikalioje vienos dienos gurmaniškos muzikos fiestoje kartu su A. Paley grojo talentinga pianistė iš JAV Pei-WenChen, smuikininkas Raimondas Butvila bei Klaipėdos kamerinio orkestro meno vadovas, violončelininkas Mindaugas Bačkus, altininkė Ugnė Petrauskaitė ir kontrabosininkas iš Latvijos Guntis Kolerts.

Žinomas uostamiesčio tapytojas  Simas Žaltauskas  nedvejodamas sutiko palaikyti  šią  A.Paley iniciatyvą,  juolab, jog  tai - ne tik  didžiulė garbė, bet ir neįkainuojama patirtis vienoje erdvėje kurti su pasaulinio lygio  virtuozu. Pagal  muzikos virtuozų atliekamą Edgard Grieg, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Shubert, Claude Debussy ir Sergej Rachmaninov muziką, skambėjusią maratono metu jis gyvai  nutapė penkias penkias 4 kvadratinių metrų drobes .

Po devynias valandas vykusio koncerto A.Paley atrodė vis toks pat žvalus ir energingas – šypsojosi, spinduliavo emocijomis ir net apgailestavo, jog maratonas baigiasi: „Muzika man yra kaip oras, kuriuo kvėpuoju, dar galėčiau groti, juk čia – ne sportas.“ Maratono pabaigoje tik U.Petrauskaitė publikai prasitarė šiek tiek pavargusi – altas apsunko. Aistringiausi muzikos gurmanai irgi įveikė maratoną. Tiesa, jiems buvo lengviau nei atlikėjams – pavargę sėdėti kėdėse galėjo ištiesti nugarą minkštuose sėdmaišiuose ar pavaikštinėti po saloną, kuriame eksponuojami meno kūriniai. Net penkis didelių formatų paveikslus spėjęs nutapyti S.Žaltauskas teigė, jog muzika jam – įkvėpimo ir jėgų šaltinis: „Studijoje mane nuolat lydi muzika, garsai dažnai padiktuoja paveikslų siužetus, spalvines kompozicijas.“ Padėkojęs klausytojams už dėmesį ir ištvermę A.Paley sakė seniai svajojęs surengti tokį maratoną: „Džiaugiuosi, kad atsirado žmonių, visą dieną praleidusių su muzika neįprastoje erdvėje.“

Festivalio organizatorių sumanymas  išeiti iš įprastų koncertinių erdvių ir klasikinės muzikos gerbėjus pakviesti į nepaprastą vietą - „Silberauto” saloną pasiteisino su kaupu. Ši netikėta erdvė, kurioje akį traukia nauji įspūdingi automobiliai, prikvietė  didesnį klaipėdiečių būrį ir netgi tuos, kurie dar tik pradeda pažinti klasiką.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s