respublika.lt

Ačiū tau, „Nerija“

(0)
Publikuota: 2019 sausio 21 07:13:11, Gražina Juodytė, „Vakarų ekspreso“ žurnalistė
×
nuotr. 3 nuotr.
Ansamblis „Nerija“. Stanislovo Rezgevičiaus archyvo nuotr.

Pratęstas legendinio „Nerijos“ ansamblio atsisveikinimo turas per Lietuvą. Kažkodėl esu įsitikinusi, kad koncertai Lietuvos miestuose mano kartai sukėlė ir dar kels škvalus, jei ne tornadus jausmų.

 

Todėl, kad jie - gyvieji ir, deja, mirusieji - dainavo ir grojo mūsų jausmus. Mano kartos jausmus. Bet, kaip teko įsitikinti, jie dainavo, grojo ir žymiai jaunesnių kartų jausmus.

Jaunimo tikrai nestigo „Nerijos“ atsisveikinimo koncertų turuose. Ir jie kartu su ansamblio daugelio metų solistais - Nijole Tallat-Kelpšaite, Laima Žemaityte, Birute Petrikyte, Antanu Čapu, Simonu Donskovu, Vitalijumi Pauliuku, Edmundu Kučinsku - dainavo daug sakančius ir protui, ir širdžiai šlagerius.

Gal skambant tai dainai susipažino, gal pasibučiavo? Gal per savo vaikų krikštynas džiaugsmingai traukė „Švieski man vėl“?

„Nerijos“ užuomazgos

Keista, kad apie „Nerijos“ ansamblio užgimimą tesužinojau būtent per atsisveikinimo turą.

Buvau įsitikinusi, kad „Nerijos“ ansamblis užgimė ir susiformavo Klaipėdoje. Ogi ne, jo užuomazgos - Kaune. Ir pirmuosius vokalistus bei muzikantus subūrė Nijolė Tallat-Kelpšaitė. Ji, beje, ir ansamblio krikštamotė, pasiūliusi ansambliui vardą „Nerija“. Mat ansamblyje grojo ir dainavo daugiausiai klaipėdiečių. Dabar daug vyrų „dėvi“ Nerijaus vardą. Nerijumi sūnų pakrikštijo ir ansamblio muzikantas bei vokalistas Antanas Čapas.

Klaipėda tapo ansamblio „baze“, daugelis atlikėjų čia ir gyveno. Tai šiandien, sėdęs į kokį džipą ar „Volvo“, gali nuskrieti 200-300 kilometrų iki Kauno ar Vilniaus per kelias valandas. Tuomet tešliaužiojo tik moskvičiai ir zaporožiečiai. „Volga“ buvo tikrai ne liaudies mašina. Nors „Nerija“ buvo be galo populiarus ansamblis ne tik Lietuvoje, bet mašinų nei solistai, nei muzikantai neturėjo. Į koncertus bildėdavo autobusu. Filharmonijos...

Buitis

Ne kartą su ansambliu į miestelius kartu esu riedėjusi ir aš, pasižiūrėti, kokia ta grojančių ir dainuojančių artistų kasdienybė.

Jau šeimas sukūrę veždavosi savo „virtuvę“ - tuomet dar tokius netobulus virdulius ar spirales vandeniui ar kavai užkaisti, traukdami žmonų rūpestingai suteptus sumuštinius.

Viengungiai būreliu kulniuodavo į užeigas, kuriose kukliai pavalgyti galėjai ir už rublį ar pusantro. Kai už koncertą pagal atlikėjų kategorijas buvo mokama 11-16-20 rublių, muzikantai ir vokalistai tai galėjo sau leisti. Taupieji į užeigas nepėdindavo, taupė kooperatiniams butams ir net automobiliams, kuriuos pirkdavo ne pagal paskyras, o iš kažkelintų rankų.

400 koncertų per metus?

„Nerijos“ paklausa būdavo tokia didelė, kad kartais per dieną gretimuose miesteliuose po kelis koncertus atgrodavo ir atšokdavo. O kur dar gastrolių grafikai po SSRS ir net Vokietijos Demokratinę ar Čekoslovakijos respublikas. Žodžiu, gyvenimas ant ratų.

Padėdavo ir žiūrovų, klausytojų meilė. Jie visi - ir muzikantai, ir solistai - buvo žvaigždės. Nors tuo metu tas terminas ir nebuvo naudojamas.

„Nerijos“ ansamblis ypač suklestėjo, kai jam vadovauti pradėjo Romualdas Bieliauskas, subūręs labai stiprias muzikantų grupes.

„Taip ansamblyje tiesiai iš armijos radosi mūsų trijulė - triūbočius Stanislovas Čiapas, gitaristas Antanas Čapas ir aš“, - prisiminė „Nerijos“ klestėjimo laikų trombonininkas Stanislovas Rezgevičius.

Nuo kitų estrados ansamblių „Nerija“ būtent muzikantų stiprybe ir skyrėsi.

Sėkmės pamatas

Taip, vokalistai „Nerijoje“ buvo labai svarbūs. Tačiau be muzikantų dedamų pamatų, R.Bieliausko kompozicijų, aranžuočių ir dar daug ko, kas koncertuose neregima, kažin ar tos vokalistų atliekamos dainos būtų taip skambėjusios ir griebusios už širdies.

„Iš tikrųjų grodavome beveik visas užsienietiškas dainas, tik meluodavome tiems, kas mus kontroliavo. Pavyzdžiui, „Šoka basos raganaitės“ pristatydavome kaip lietuvių liaudies dainą. Ir niekas geriau už Stasį Povilaitį nesugebėdavo lietuviškai sukurti dainų tekstų, kurie skambėjo panašiai kaip angliški. Tarkim, populiarioji daina „Aidi, aidi“ perdaryta iš angliško teksto „Lady, lady“. Grodami ir dainuodami vien tarybines dainas, būtume tik namie sėdėję“, - yra išpažinęs A.Čapas.

Ansamblio dalyviams yra įsiminę nurodymai, kai per Lietuvos kultūros dienas Rusijoje jiems buvo liepta nusikirpti ilgus plaukus ir ūsus. Ūsus pasilikti leido tik vieninteliam ansamblio vadovui R.Bieliauskui...

Anot jo, „Nerija“ dirbo labai daug: atlikėjai surengdavo po 400 koncertų per sezoną. Sezonas trukdavo 8 mėn., o kitas laikas buvo skirtas kasmet kurti po naują koncertinę programą.

„Ačiū „Nerijai“, kad tapau lietuviu“

Tai „Nerijos“ ansamblio daugelio metų trombonininko S.Rezgevičiaus padėka.

„Kai keliavome po Vidurinę Aziją, po Rusijos platybes, turėjau galimybių lyginti kultūrų, tradicijų skirtumus. Pamenu, kaip Maskvoje, kai įsišnekėjome su kolegomis muzikantais, šie negalėjo atsistebėti: „Jis turi nuosavą butą ir automobilį.“ Tas nuosavas butas buvo kooperatinis, bet mano šeima turėjo patvarų stogą virš galvos, tegul ir labai sunkiu darbu uždirbtą. Mačiau kultūrų skirtumus. Ir didžiavausi esąs lietuvis“, - šiandien išpažįsta „Nerijos“ muzikantas, besididžiuojantis dar „Nerijos“ laikais pradėjęs jungti vaizdus ir muziką, kas tuomet buvo labai didelė naujiena.

Visų laikų populiariausiam - 72 metai


„Nerijos“ atsisveikinimo turuose dalyvavę vokalistai išpažino: „Stasys Povilaitis - visų laikų populiariausias estrados atlikėjas.“

Sausio 15-ąją jam būtų sukakę 72 metai. Palangos savivaldybė dar 2017 m. gegužę atrinko geriausius darbus įamžinti S.Povilaičio atminimui. Pirmoji vieta pripažinta dailininko ir skulptoriaus Romo Klimavičiaus bei architektės Gerdos Antanaitytės idėjai.

R.Klimavičius sako, kad jau anksčiau gimusią viziją jam įgyvendinti pavyko pasiskolinus iš draugo kompaktinį diską su maestro parašu. Dailininkas pabrėžia, kad koncertų salė ir S.Povilaitis, kuris daugiau nei keturis dešimtmečius joje koncertavo, yra neatsiejami.

S.Povilaičio autografas ant Palangos koncertų salės sienos turėjo rastis dar prieš dvejus metus. Deja, to autografo nėra ir šiandien.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s