respublika.lt

1527 m. mirė Makiavelis

(0)
Publikuota: 2014 birželio 21 09:39:58, Sigita Paulauskaitė
×
nuotr. 1 nuotr.
1527 m. birželio 21 d. mirė Italijos politinis veikėjas, istorikas, filosofas ir rašytojas Nikolas Makiavelis

1527 m. birželio 21 d. mirė Italijos politinis veikėjas, istorikas, filosofas ir rašytojas Nikolas Makiavelis.

 

N.Makiavelis gimė 1469 m. gegužės 3 d. Būdamas neturtingas, negalėjo įgyti universitetinio išsimokslinimo, tačiau, augdamas tarp Florencijos humanistų, išmoko lotynų kalbą ir studijavo senovės autorių raštus. Labiausiai jį domino politikos klausimai. Keturiolika metų buvo Florencijos respublikos Dešimties tarybos sekretoriumi. Per tuos metus jis parašė keletą tūkstančių diplomatinių raštų, pranešimų, potvarkių, karinių įsakymų, įstatymų projektų.

Kaip liudija jo biografai, N.Makiavelis nebuvo žiaurus žmogus, nors savo raštuose jis ragino griebtis kraštutinių priemonių siekiant stiprinti valdžią. 1512 m., kai ispanai sutriuškino Florencijos respubliką ir į valdžią sugrįžo Medičiai, N.Makiavelis buvo suimtas, kankinamas, o paskui ištremtas į savo dvarą. Nušalintas nuo politinės veiklos, jis atsidėjo literatūriniam darbui, rašė politinius ir istorinius veikalus, dramas.

Iš N.Makiavelio kūrybos reikšmingiausi yra politiniai istoriosofiniai traktatai bei istorijos veikalai - „Valdovai“, „Pokalbiai apie pirmąją Tito Livijaus dekadą“, dialogas „Apie karo meną“. Kaip rašytojas N.Makiavelis pirmiausia išgarsėjo komedijomis „Mandragora“, „Klicija“, „Andija“, novelėmis, rašė eilėraščius, karnavalines dainas, kanconas, epigramas. 1559 m. jo kūriniai buvo įtraukti į Draudžiamųjų knygų sąrašą.

Parengta pagal dienraščio „Vakaro žinios“ priedą „Geras!“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar pritariate sprendimui įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s