respublika.lt

Šv.Kotrynos bažnyčioje - dviejų šeimų muzikinis dialogas

(0)
Publikuota: 2015 gegužės 28 14:06:11, Vaida ANDRIKONYTĖ
×
nuotr. 2 nuotr.
Seserų Daunyčių ansamblis „Regnum Musicale“. Organizatorių nuotr.

Birželio 16 dieną Šv.Kotrynos scenoje muzikuos net dvi šeimos - svečiai iš užsienio, viena gražiausių muzikinio pasaulio porų vadinami fleitininkas Žakas Zonas (Jacques Zoon) ir violončelininkė Iseut Chuat ir išskirtinis keturių lietuvaičių, seserų Daunyčių ansamblis "Regnum Musicale". Gausią kompaniją papildys ir pianistė Jonė Punytė. Su dviem šeimyniniais duetais kalbamės apie muziką, tradicijas ir šeimą.

 

- Kada ir kaip susipažinote su muzika?

"Regnum Musicale": Muzikavo jau ir mūsų seneliai bei proseneliai kaimuose. Mūsų tėvelis Vaidotas Daunys buvo poetas, mama - smuikininkė Raimonda Daunienė, taigi nuo mažens esame apsuptos muzikos, kūrybos: muzikuojame, dainuojame, lankome koncertus. Galima sakyti, pirmoji mūsų pažintis su muzika buvo tada, kai tėveliai sutikdami vienas kitą pradėjo bendrą gyvenimo melodiją. Tai buvo ir mūsų pirmoji pažintis su muzika.

Ž.Zonas: Visi mano broliai ir seserys groja kokiu nors muzikos instrumentu. Mano žmonos Iseut brolis ir sesuo taip pat muzikavo, tad groti violončele pradėjo ir ji.

- Ar jūsų šeimoje puoselėjamos muzikinės tradicijos?

"Regnum Musicale":
Šeimoje puoselėjamas muzikos grožis ir jos šventiškumas, taip pat, be abejo, ir jos tradicijos, kurios kaip visa ko pagrindas suteikia naujų idėjų ir sąskambių įvairovę.

Ž.Zonas: Mano tėtis grojo daugybe pučiamųjų instrumentų, o senelis buvo vienas iš vietinio ansamblio "Harmonie - fanfare" įkūrėjų. Iseut tėvai dainavo chore ir grojo pianinu, taip pat jie labai vertina ir mėgsta muziką.

- Ar dažnai muzikuojate su kitais šeimos nariais?

"Regnum Musicale": Muzikuoti su šeimos nariais, bent jau mūsų "Regnum Musicale" ansambliui, yra pati didžiausia dovana, nes visos sesės mokomės skirtingose šalyse: Joana - Norvegijoje, Vita Marija - Šveicarijoje, Elena - Anglijoje, o Kotryna Ugnė - Lietuvoje. Pirmenybę visada teikiame muzikavimui su šeimos nariais.

Ž.Zonas:
Šiuo metu stengiamės muzikuoti su šeimos nariais vis dažniau, nes mūsų vaikai įgijo geresnį muzikos pajautimą ir techninius įgūdžius.

- Kaip pasirinkote, kokiu instrumentu grosite?


"Regnum Musicale": Atėjus laikui eiti į mokyklą, mama buvo nusprendusi mus visas leisti į M.K.Čiurlionio muzikos mokyklą, kad gautume muzikos pagrindus. Taigi mama kiekvienai intuityviai parinko instrumentą, kad susidarytų ansamblis iš melodinių ir harmoninių instrumentų. Laikui bėgant, šie instrumentai neįtikėtinai pritiko ir patiko kiekvienai taip, kad nebenorėjome jų paleisti.

Ž.Zonas:
Būdamas aštuonerių, iš visų kitų instrumentų pasirinkau fleitą, susižavėjęs jos garsu, melodingumu. Iseut išskirtinį talentą violončelei pastebėjo violončelės mokytojas ir paskatino ją groti šiuo instrumentu.

- Koks muzikos stilius, kompozitorius ar epocha labiausiai patinka?

"Regnum Musicale": Į šį klausimą yra per daug atsakymų, iš kurių pasirinkus vieną būtų per daug nuobodu. Čia panašiai kaip su metų sezonais. Visi yra skirtingi. Visi turi pliusų ir minusų, bet visi turi savotiškų harmonijų ir spalvų, kurios viena kitą papildo.

Ž.Zonas: Mes mėgstame skirtingų epochų muziką, svarbu, kad ji būtų geros kokybės. Žavimės Bacho, Mocarto, Mendelsono, Šopeno, Štrauso, Bramso, Debiusi, Ravelio, Gubaidulinos ir daugelio kitų kūryba.


Kuo išskirtinė koncerto Šv.Kotrynos bažnyčioje programa?

Muzikuos dvi skirtingų kartų ir šalių šeimos. Koncerte išgirsime nestandartinės instrumentų sudėties sąskambius ir dar negirdėtus muzikos kūrinius, parašytus specialiai šio koncerto, dviejų šeimų dialogo, sudėčiai. Pasaulinio lygio fleitininkas Ž.Zonas ir jo žmona violončelininkė I.Chuat-Zon bei seserų Daunyčių ansamblis "Regnum Musicale", dalydamiesi subrandinta muzikine patirtimi, ieškos interpretacinių atlikimo meno galimybių įvairovės.

Birželio 12-15 d. atlikėjas Ž.Zonas taip pat ves meistriškumo kursus Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentams Vilniuje, jų metu bus galima asmeniškai susipažinti su jo darbo technika.

Koncerte "Muzikinis šeimų dialogas" birželio 16 d. 19 val. skambės Felikso Mendelsono (Felix Mendelssohn), Nikolajaus Rimskio-Korsakovo, Sesilės Šaminad (Cecile Chaminade) kūriniai.

Atlikėjai:
JACQUES ZOON (fleita, Olandija), ISEUT CHUAT (violončelė); ansamblis "Regnum Musicale": VITA MARIJA DAUNYTĖ (fleita, Šveicarija), JOANA DAUNYTĖ (arfa, Norvegija), KOTRYNA UGNĖ DAUNYTĖ (smuikas, Lietuva), ELENA DAUNYTĖ (violončelė, Didžioji Britanija) ir JONĖ PUNYTĖ (fortepijonas, Lietuva).

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s