respublika.lt

R.Karvelis: lietuvių kinas per liūdnas

(0)
Publikuota: 2016 gegužės 28 08:56:08, Eglė JUOZĖNAITĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Rimgaudas Karvelis prisipažino visada mėgęs stebėti gyvenimą ir fiksuoti gražiausius momentus. Irmanto Sidarevičiaus nuotr.

Gegužės 27 d. suėjo lygiai penkiasdešimt metų, kai Jaunimo teatras pirmąkart atvėrė duris žiūrovams. Visus šiuos metus dokumentininko akimi jį sekė ir apie jį filmus kūrė teatro aktorius Rimgaudas Karvelis. „TV publikai“ aktorius papasakojo apie teatro užkulisius ir lietuvių kiną.

 

- Jaunimo teatro jubiliejaus proga pristatysite dokumentinio filmo „Valstybinio jaunimo teatro metraštis 2005-2015 m.“ penktą dalį. Kaip sukurti filmą apie teatrą, kad jis būtų įdomus daugeliui, ne vien tik teatro žmonėms?

- Aš dirbu šitame teatre nuo pat jo atidarymo. Žinau visas teatro intrigas, visas bėdas ir nelaimes, viską. Turėjau daug medžiagos sukaupęs, ją atrinkęs sukūriau teatro metraštį. Aš filmavau dar su „Krasnogorsk“ 16 mm kamera ir fotografavau. Pradžioje negalvojau kurti filmų, tiesiog žaidžiau. Pradėjau nuo šeimos, vaikų, sūnaus, paskui teatro fiksavimo. O kai pamačiau Maskvos rusų teatro metraštį, o tame metraštyje režisierius Vsevolodą Mejerholdą, Konstantiną Stanislavskį, aktorių Vasilijų Kačialovą, visas repeticijas, pagalvojau, kad ir aš turiu medžiagos, reikia daryti metraštį apie Jaunimo teatrą. Niekas teatro tuo metu nefilmavo. Anksčiau filmuodavo geležinkelius, tarybines karvių melžėjas, statybas, o ne teatrą. Taigi susidėsčiau medžiagą, susirašiau datas, paminėjau svarbiausius spektaklius, kviečiau aktorius į interviu, kad papasakotų apie teatrą. Taip ir prasidėjo. Padariau pirmą dalį ir užsikabinau.

- O kokiu žvilgsniu į teatrą žiūrite kurdamas kiną - režisieriaus, žurnalisto ar aktoriaus?

- Pagal profesiją esu aktorius, bet man patinka režisūra. Filme aš teatro kritiko, teatro žinovo, istoriko akimis pasakoju teatro istoriją, o kad būtų įdomiau, į pasakojimus įvedu aktorius. Aš rodau, kaip jie vaidina, kokie yra gyvenime ir ką kalba scenoje. Tai yra įdomu. Mano filmuose yra vaizdai, gyvi žmonės ir personažai, aktorių veidai. Juos jaunus pamatome ir vyresnius, dalis jų yra jau išėję anapus. Visi užfiksuoti mūsų dokumentikoje. Į kiekvieno filmo apžvalgą įeina dešimt teatro gyvavimo metų. Per penkiasdešimt metų Jaunimo teatre buvo suvaidintas 251 spektaklis, bet visų jų į filmus neįdėsi. Į kiekvieną dalį sudėta apie 13 ar 14 spektaklių. Aš atrinkau įdomesnius momentus, geresnę medžiagą.

Šiaip esu kino mėgėjas. Jeigu gimčiau iš naujo, tai, aišku, baigčiau fotografo, operatoriaus aukštuosius mokslus ir tik paskui eičiau į artistus. Aš neprofesionalas, ne diplomuotas režisierius, esu aktorius profesionalas, bet vis tiek pasirinkau režisieriaus profesiją.

- Kokie buvo didžiausi teatro įvykiai, labiausiai pasisekę spektakliai?

- Man teko dešimt metų važinėti po pasaulį su aukščiausio lygio Eimunto Nekrošiaus spektakliais „Dėdė Vania“, „Pirosmani, Pirosmani“. Ten aš vaidinau. Ir su spektakliu „Ilga kaip šimtmečiai diena“ nemažai važinėjom. Lietuvoje labai gerai yra atlikti pagrindinį vaidmenį, o užsienyje tavęs niekas nežino. Užsienyje žino tik Nekrošių ir jo teatrą, o Lietuvoje žino ir aktorius. Todėl gerai būti ne pagrindiniu aktoriumi, nes pagrindiniai aktoriai turi visą dieną kauptis ir tekstus kartotis. Mums lengviau būdavo. Ne visą laiką scenoje būni, matai gyvenimą, gali išeiti į muziejų. Todėl aš užsienio labai daug pamačiau. Ir turėjau daugiau galimybių viską pamatyti iš šalies, pafilmuoti. Mano filmuose yra papasakota apie šiuos spektaklius.

Apskritai mūsų režisierius - Nekrošių, Tuminą, Koršunovą - žino visas pasaulis. Mūsų teatras garsus. Mūsų režisieriai prasimušė. Yra pas mus ir daugiau neblogų režisierių, tai Algirdas Latėnas, Gintaras Varnas, Vidas Bareikis, Rolandas Kazlas „Lėlės“ teatre. Yra įdomių režisierių ir, manau, jų bus Lietuvoje.

- Ką manote apie lietuvių kiną? Ar jis kada nors bus toks garsus kaip mūsų teatras?

- Vieną rimtą filmą padaryti įmanoma. Tam reikia gero scenarijaus, režisieriaus, aktorių. Lietuvoje yra neblogų filmų, bet mūsų filmai labai liūdni. Jie per liūdni. Gal nereikia to liūdesio. Juk gyvenime mes būname ne tik liūdni, bet ir komiški, būname visokie. O kai užvaro tokią vienodą vagą, tai nuobodu... Tai dėl to mes ir neturime „Oskaro“. Gerą filmą labai sunku padaryti. Na, Vytauto Žalakevičiaus filmas „Niekas nenorėjo mirti“, bet ten istorinės tiesos nėra. Ten Lietuvos partizanai vaizduojami kaip banditai. Dėl to skaudu. Man patiko Arūno Žebriūno filmas „Riešutų duona“ su Algirdu Latėnu. Tikrai geras filmas, gal kiek gruziniško stiliaus, ten ir tragedija, ir komedija, ir viskas yra. Tas filmas jaudina, jis gražus. Geras Žebriūno filmas „Velnio nuotaka“, nors dainuoja ten kiti, ne aktoriai. Raimondo Vabalo filmai „Žingsniai naktį“, „Laiptai į dangų“ neblogi. Ir Algimanto Puipos filmas „Bilietas iki Tadž Mahalo“ man įdomus. Yra neblogų filmų, bet, žinoma, jie ne „Oskarams“...

- Apie ką reikėtų kurti lietuvišką filmą?

- Reikėtų filmo apie Vytautą Didįjį ir tas filmas turėtų kainuoti apie 10 mln. eurų. Tą istorinę medžiagą būtų galima pateikti įdomiai ir Lietuva tikrai plačiai nuskambėtų. Bet mūsų tėra trys milijonai. Jeigu mūsų būtų 100 milijonų, būtų kiek lengviau...

Parengta pagal priedą „TV publika“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s