respublika.lt

Nomeda Marčėnaitė: Be kultūros šalis pasmerkta

(0)
Publikuota: 2018 liepos 19 18:11:31, Dalia DAŠKEVIČIŪTĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Melikos Vičkutės nuotr.

„Meno dozė“ - panašu, kad būtent taip vadinsis naujoji „LRT kultūros“ laida, kurią ves dailininkė Nomeda Marčėnaitė. Laidos vedėjos manymu, kultūra turėtų atsirasti žmogaus poreikių piramidės viršuje, nes būtent gebėjimas kurti ir suvokti kūrybą skiria mus nuo gyvūnų.

- Nomeda, po pertraukos vėl grįžtate į televiziją, šįkart tai bus visai kitokia laida. Papasakokite, ko laukti iš laidos ir iš jūsų, kaip vedėjos?

- Visų pirma, aš pati norėčiau kažko iš savęs laukti ir save nustebinti. (Juokiasi.) Kita vertus, manau, kad viskas pasaulyje jau padaryta ir nieko naujo būti negali. Net ir kalbant apie meną - kaip dailininkė aš seniai nebegalvoju, kad dar galiu kuo nors nustebinti. Tik tiek, kad kai per savo kampą žiūri, tau pasaulis yra įdomus. Mūsuose individualizmas labai nepopuliarus, esame linkę tai numenkinti. O juk tai galbūt vienintelė vertybė, kuri gali mus „ištikti“. Žmogus yra toks vienintelis ir nepakartojamas „gyvūnas“ šiame pasaulyje. Nei prieš mus, nei po mūsų pasaulyje tokio nebuvo ir nebus.

Mano tikslas būtų ne nustebinti - norisi, kad kultūra būtų prieinama platesnei auditorijai - ne tik tai, kur ji yra pragyvenimo šaltinis ar gyvenimo būdas. Galvoju, kaip padaryti, kad tokiomis „homeopatinėmis“ dozėmis nuo mažumės būtų diegiamos įvairios mintys ir kad nebegąsdintų žmonių vadinamoji elitinė kultūra. Kultūra yra būtina kiekvienos tautos sudedamoji. Manau, kad be kultūros tauta, šalis pasmerkta. Klaidingai atrodo, kad ji yra paskutinė žmogaus poreikių sąraše - kultūra turėtų būti viena pirmųjų būtinybių. Neurologai spėlioja, kad žmonėmis mes tapome dėl to, kad išmokome kurti. Ne juokauti, ne mąstyti, o būtent kurti. Ir būtų gera, kad kuo platesnė publika tą kūrybą „vartotų“ pusryčiams, pietums, vakarienei, savaitgaliais...

- Būsite ne tik vedėja, bet ir pati bandysite prisidėti prie laidos kūrimo?

- Nežinau, čia gera savybė ar bloga, bet aš kišu savo trigrašį. Kai tai ne mano sritis, turbūt nebūtų gerai, bet jei jau imiesi daryti, turi būti už tai atsakingas. Tų idėjų laidoms man visokių kyla ir aš jas užsirašau, nežinau, kiek tai sutaps su redaktorių nuomone. Vis tik esu iš tų vedėjų, kuri supranta, kad profesionali komanda be galo svarbi. Vienas tu nieko negali padaryti, turi būti dėmesingas komandai.

- Koks jūsų pačios dabartinis santykis su televizija - kiek žiūrite, kiek ne?

- Aš visai nežiūriu. Jeigu dabar surengtumėte kryžminę apklausą, neatsakyčiau nė į vieną klausimą. Vieną kartą Vytas (N.Marčėnaitės širdies draugas, - aut. past.) man parodė internete „24 valandas“, aš negalėjau patikėti savo akimis! Suvokiu, kad viskas ten išprovokuota, nors dar įspūdingiau turbūt būtų galima pamatyti natūralioje aplinkoje. Na, nesu aš televizoriaus „vartotoja“ - tiesiog nespėčiau gyventi. Man siaubą varo beprasmiškai įjungtas TV, bet su didžiuliu malonumu dirbdama klausau kokių nors paskaitų ar įdomių interviu.

Bet aš nežiūrėjau televizijos ir kai dirbau kasdienėje pokalbių laidoje, kur, atrodytų, turėjau būti mačiusi viską. (Juokiasi.)

- Ar suvokiate, kad jūsų viena iš užduočių vis dėlto yra pritraukti tokį žiūrovą kaip jūs, t.y. tą auditoriją, kuri nežiūri TV?

- Tikrai taip. Būdavo, senais laikais vaikai sakydavo: „Nomeda, mes žiūrime tavo laidas“. Sakydavau: „Vaikai, baikit juokus, eikit į kiemą!“ O iš šios laidos tikiuosi, kad ir vaikai galėtų ją žiūrėti ir galbūt per pamokas galėtų būti rodoma. Viliuosi, tas žmogus, kuris nelabai žiūri TV, įsijungs. Tikiuosi, kad žmonės vis dėlto susidomės. O ar taip nutiks, galėsime kalbėti po pusmečio. Šįkart man viskas atrodo labai prasminga.

- Ties kokiu galutiniu laidos pavadinimu apsistojote?

- Tikiuosi, kad - „Meno dozė“. Pradžioje prodiuserės ar kažkieno pasiūlytas pavadinimas buvo „Kultūringai su Nomeda“. Kam pasakau, visi griūna iš nuobodulio. Buvau prigalvojusi visko, ant blakstienų stačiau visus, prašydama išrinkti pavadinimą. „Meno dozė“ gana provokatyvus ir kartu - gyvybingas. Labai norėčiau, kad laida nebūtų nei nuobodi, nei liūdna, nei pamokanti. Kad ji būtų apie menišką gyvenimo pusę. Kultūros laida turėtų būti platesnė, nei tik apdainavimas to, kas vyksta filharmonijoje ar parodų salėse. Mano supratimu, kultūra yra labai plati sąvoka. O kultūringas žmogus - visa apimantis reiškinys.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +11 C

+6 +11 C

+7 +12 C

+9 +13 C

+12 +19 C

+18 +20 C

0-7 m/s

0-6 m/s

0-5 m/s