respublika.lt

M.Nedzinskas: Pirmiausia reikia išmokti pasijuokti iš savęs

(0)
Publikuota: 2014 balandžio 24 16:30:18, Eimantė Juršėnaitė
×

Teatro ir kino aktoriaus Martyno Nedzinsko (28) darbotvarkė labai perkrauta ir laisvų dienų joje nedaug. Neseniai apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“ aktorius ant laurų nemiega ir jau ruošiasi netrukus vyksiantiems „Kito kampo“ 5-ojo sezono uždarymo koncertams. Humoro jausmo nestokojantis vyras sako, kad verkti juoko ašaromis – sveika.

-  Vienintelis profesionalus improvizacijos teatras „Kitas kampas“ išsirengė į 5-ojo sezono uždarymo koncertinį turą. Kuo džiuginsite ir stebinsite atėjusius?

-  „Kitas kampas“ organizuoja sezono uždarymo turą „5 metai kartu“, kurio metu pasirodysime visa sudėtimi ir visa jėga. Koncertai vyks didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Šia ypatinga penkmečio proga prie įspūdingos kompanijos prisidės ir kviestiniai svečiai, bus nemažai siurprizų. Prisidėti sutiko kiti scenos ekstremalai – grupė „Suicide DJs“. O svarbiausia - kviečiame žiūrovus į ypatingus koncertus, kuriuose kaip ir visada nei situacijos, nei juokai nesikartos – jie gims priklausomai nuo begalės aplinkybių, kurias padiktuos publika. 5 metų „Kito kampo“ koncertinis turas – ideali proga priminti sau ir savo kaimynui, kad ašaroti juoko ašaromis yra sveika. Kaip juokavo Audrius Bružas, daktarai galėtų išrašinėti receptus į mūsų spektaklius ir visi būtų kur kas sveikesni. (Juokiasi.)

-  Skaičiavote „Kito kampo“ penkmečio rezultatus?


-  Kiek juoko ašarų išliejo teatro žiūrovai – pasakyti neįmanoma, tačiau šį tą pavyko susumuoti. Tiesa, teko nemenkai pasukti galvą. Pasirodo, apytikriai šio vienintelio improvizacijos teatro Lietuvoje spektaklius pamatė jau daugiau nei 50 000 šalies gyventojų, neskaičiuojant tų, kurie pasirodymus stebėjo per gastroles užsienyje. Beveik kiekvieno spektaklio metu, aktoriai vienai pasirinktai merginai iš publikos skiria serenadą. Jei trupė leistų serenadų albumus, jų jau galėtų būti įrašyta mažiausiai 8 po keliasdešimt dainų. Suskaičiavus, kiek laiko aktoriai iš viso praleido improvizuodami scenoje, ir sudėjus rezultatus, teatro „Kitas kampas“ trupė galėtų surengti devynių dienų trukmės (be pertraukų) vieną ištisą spektaklį. O kiek dar laiko praleista repeticijose, kai tiesiog bandome palaikyti gerą formą. Vienas ryškiausių teatro rekordų yra improvizacija ore – „Kitas kampas“ surengė savo pasirodymą 10 668 m aukštyje skrendančiame lėktuve. Šis faktas netgi buvo užfiksuotas Lietuvos rekordų knygoje kaip aukščiausiai atlikta improvizacija. Šie linksmi rezultatai pradžiugino ir nustebino net ir pačius „Kito kampo“ aktorius.

-  O kaip pats prisidėjote prie „Kito kampo“ trupės?

- Stebuklingo atsitiktinumo ar Dievo piršto nebuvo. Kai studijavau Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Andrius Žebrauskas, vienas iš improvizacijos teatro įkūrėjų, dėstė šio meno subtilybes. Kai įkūrė savo teatrą, jis kvietė prisidėti prie šio projekto aktorius. Tuo metu šia idėja susidomėjo daug kas, tačiau su laiku jie atsisijojo ir liko komanda, kurioje buvau ir aš. Daug dirbome, treniravomės, improvizavome, taip ir susibūrėme. Iki šiol kartu su trupe rengiame pasirodymus, kuriuose kviečiame žmones į tam tikrus dalykus pasižiūrėti linksmiau, spontaniškiau, paprasčiau ir nepamiršti, kad pirmiausia reikia mokėti pasijuokti ir iš savęs, taip pat dažniau šypsotis ir juoktis.

-  O ar pats gyvenime daug improvizuojate?

- Improvizacijoje galioja toks dėsnis, kad suklydęs pirmas turi pripažinti savo klaidą. Pirmiausiai pripažinti reikia sau. Vadovaujuosi tuo ir gyvenime, jei padarau kokią nors nesąmonę, nesistengiu išsisukti ar neigti savo poelgio, o jį pripažįstu. Taip lengviau ir pačiam, ir aplinkiniams.

-  Scenoje ne tik improvizuojate, esate sukūręs vaidmenų vaikų spektakliuose, dramos teatre, filmavotės filmuose ir esate dirbęs televizijos projektuose. Ką jums reiškia tai, kad kaip aktorius galite išbandyti įvairias sritis?

-  Tai galimybė ir dovana aktoriui išbandyti save įvairiose srityse ir pajusti teatro specifikų skirtumus. Esu girdėjęs, kad „Kitas kampas“ - improvizacija, bet ne teatras. Mano galva, tai teatras. Improvizacija – nuolatinis aktorystės tobulinimas, lavinantis dėmesio koncentraciją, vaizduotę ir darbo komandoje įgūdžius. Tai puikus trenažas kiekvienam aktoriui ir turėtų būti atliekamas nuolat, deja, ne visiems pakanka tam laiko. Labai įdomus ir pats žanras, ir spektaklių formatas. Žinoma, įdomu vaidinti ir vaikams. Jie tarsi lakmuso popierėlis, tačiau bendraudamas su jais negali būti infantilus dėdė, prabylantis nuo scenos. Su vaikais reikia bendrauti kaip su sąmoningais, adekvačiais žmonėmis, nors jie dar nėra suaugę. Vaidindamas nepamiršti gyvenimo džiaugsmo ir vaikiško žaidimo. Šis niuansas labai subtilus, nes reikia įsijausti ne į infantilų, o į vaiko suvokiamą pasaulį. Dramos spektakliai – visai kiti gyliai ir kita specifika, kaip ir darbas prieš kameras, teikiantis man didelį malonumą.

-   Visai neseniai buvote apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“ už pagrindinį vyro vaidmenį. Ką jums reiškia toks apdovanojimas?

-  Taip, „Auksinį kryžių“ man pelnė Trepliovo vaidmuo spektaklyje pagal Antono Čechovo pjesę „Žuvėdra“. Džiaugiuosi, kad įvertino mano darbą. Man, kaip aktoriui, tai labai svarbus rodiklis, kad esu pastebėtas, motyvacija ir stimulas.

-  Prieš porą metų esate sakęs, kad daug skaitote, o knygos - jūsų didžiausias turtas. Vis dar taip manote?

-  Taip, vis dar manau taip pat, tik dabar dirbu daugiau, o skaitau mažiau. Bet jei atrandu laiko, skaitau. Neseniai perskaičiau kino istoriją.

-  O ką dar veikiate laisvalaikiu?

-  Gaila, bet nedaug laisvalaikio turiu. Pasaulyje tiek įdomių dalykų, kuriuos galima nuveikti, tačiau žvilgteliu į savo kalendorių ir suprantu, kad laisvadieniai reti, bet vis dėlto atrandu laiko ir atsipalaiduoti. Neseniai gavau vairuotojo pažymėjimą, įsigijau mašiną, tad galiu važiuoti kur noriu. Smagus laisvalaikio leidimo būdas tiesiog pasiimti Lietuvos žemėlapį ir keliauti pasidairyti, kas mūsų gražioje šalyje yra, aplankyti senus kaimus ir panašiai. Neseniai su gražiąja žmona važiavome į Krekenavos stumbryną pasižiūrėti įspūdingųjų gyvūnų. Vairuotojo pažymėjimą turiu dar neseniai, tad tik pradedu savo kaip keliautojo po Lietuvą karjerą. (Juokiasi.) Taip pat labai mėgstu žvejoti. Seniau žvejodavau, tačiau persikraustęs iš Klaipėdos į Vilnių šį pomėgį buvau kiek apleidęs. Mano kolega Mantas Vaitiekūnas, užkietėjęs žvejys, man priminė, koks tai malonus procesas, ir vėl paėmiau meškerę į rankas. Žinoma, geriausių žvejybos vietų neišduosiu, tačiau atskleisiu, kad vykstame ir į Molėtus, ir į Zarasų rajoną. (Juokiasi.) Žvejojame legaliai – turime žvejo leidimus, laikomės taisyklių. Mantas turi valtį, tad įsimetame arbatos, sumuštinių ir plaukiame lydekauti ir puikiai praleisti laiko. Kartais kimba, kartais ne. Kol kas nesu pagavęs didelės žuvies, bet tikiuosi, kad kada nors man pavyks.

-  Ne tik keliaujate, skaitote ir žvejojate, bet ir fotografuojate?

-  Kartais imu fotoaparatą į rankas ir einu fotografuoti. Šiuo metu naudojuosi veidrodiniu „Nikon D300“, bet norėčiau įsigyti ir seną juostinį „Nikon“ fotoaparatą, deja, kol kas niekur  nerandu taip trokštamo „Nikon FM2“.  Mėgstu spalvas, žavi aliejinė tapyba. Gerai dainuoju. (Juokiasi.) Pakeliui į stumbryną dainavau. Mano „iPod“ grotuvas mirgėte mirga nuo įvairiausios muzikos – pradedant indi ar elektronine muzika, baigiant klasika. Per gyvenimą tiek įvairiausių stilių teko klausytis. Mėgstamiausios grupės „Foals“, „Glass animals“, „Blood orange“, „Jagwar Ma“, „The drums“, „King Krule“, „The Informations“.  Patinka autorinis Europos kinas. Neretai žiūriu filmus, labai patinka režisieriaus Viktoro Erisės (Victor Erice), Abaso Kiarostamio (Abbas Kiarostami), Aki Kaurismakio (Aki Kaurismaki), Veso Andersono (Wes Anderson), Polo Tomo Andersono (Paul Thomas Anderson), iros Kurosavos (Akira Kurosawa)  darbai.


„5 metai kartu“ sezono uždarymo koncertai vyks:

Gegužės 8 d. Vilniuje (Teatro arenoje)

Gegužės 9 d.
Kaune („Girstučio“ salėje)

Gegužės 11 d. Klaipėdoje (Žvejų rūmuose)

 

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Laisvalaikis“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar esate patenkinti naudojamo banko paslaugomis?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kur šiemet atostogausite?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-1 +4 C

-2 +4 C

+1 +5 C

+1 +8 C

+5 +12 C

+2 +8 C

0-6 m/s

0-6 m/s

0-8 m/s