respublika.lt

Ar lietuvių kalba neišnyks?

(0)
Publikuota: 2012 gegužės 29 11:10:32, Olava STRIKULIENĖ, „Respublikos“ žurnalistė
×

Seimo naujai paskirta Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkė Daiva Vaišnienė pasiryžusi ir toliau ginti valstybinę kalbą nuo kitų kalbų įtakų ir tikisi, kad lietuvių kalba neišnyks. Pasaulyje niekada nepritrūks lietuvių, šnekančių savo gimtąja kalba. Tačiau ar mes, dramatiškai mažėjanti tauta, pajėgsime atsispirti kitų kalbų įtakoms? Gal reikia aktyvesnės valstybinės kalbos saugojimo politikos?

- Ar jus paskyrus naująja VLKK pirmininke bus kokių nors naujų pokyčių valstybinės kalbos politikoje - „Respublika klausė D.Vaišnienės?


- Komisija priima kolegialius sprendimus, taigi kol nesusirinko naujos kadencijos komisija, kurią sudaro septyniolika narių, ir neaptarė veiklos gairių, apie valstybinės kalbos politikos pokyčius kalbėti anksti. Politika savaime yra pokyčių procesas.

- Kaip manote - ar verta nelietuviškų pavardžių bei vardų rašyboje įteisinti raidę „w“? Jei verta, tai kodėl? Jei ne, tai kodėl?


- Užsieniečių pavardėse, jeigu jos nėra perrašomos, vartojama ir daugiau lotyniškosios abėcėlės rašmenų, kurių nėra lietuviškojoje abėcėlėje. Šią galimybę gramatikoje įrašė dar Jonas Jablonskis. Jeigu turite galvoje Lietuvos piliečių pavardes, jų rašymą reglamentuoja Konstitucinio Teismo sprendimas.

- Nors VLKK nariai nuoširdžiai stengiasi, bendra lietuvių kalbos būklė blogėja. Jaunimas vis daugiau teršia savo kalbą visokiais „vau“, „bai bai“, „čiuz“ ir panašiais žodeliais. Be to, iškraipoma sakinių intonacija. Sakinio gale balsas nenuleidžiamas, atvirkščiai - pakeliamas, tarsi kalbėtume tik klausiamaisiais sakiniais. Ar VLKK pajėgi apginti lietuvių kalbą nuo tokių užsienietiškų tendencijų?

- Taisyklingos lietuvių kalbos jaunimas turi išmokti mokykloje. Tikiuosi, kad dabartinės kadencijos komisija skirs daug dėmesio kalbos mokymo dalykams, nes Lietuvos Respublikos piliečiai turi mokykloje tinkamu lygiu išmokti kalbą, kuri būtina siekiant išsilavinimo ir profesinės karjeros. Jaunimas, ypač paaugliai, visais laikais vartojo žargoną. Svarbu, kad jie suvoktų taisyklingos bendrinės kalbos ir įvairių kalbos atmainų skirtumus ir gebėtų bendrinę kalbą tinkamai vartoti.

- Lietuviškai kalbančių piliečių Achilo kulnas - netaisyklingas kirčiavimas. Ar nevertėtų mokykliniuose vadovėliuose, pvz., geografijos, istorijos, žymėti žodžių kirčius, kad mokiniai jau vaikystėje mokytųsi taisyklingai kirčiuoti?


- Pagal vadovėlių vertinimo reikalavimus turi būti sukirčiuoti visi Lietuvos vietovardžiai, šalių ir sostinių pavadinimai, su apibrėžtimis teikiami terminai. Kitus sudėtingiau kirčiuojamus žodžius turėtų aptarti patys mokytojai.

- Bendrovių, barų, viešbučių ar prekybos centrų pavadinimuose mirgėte mirga nelietuviški žodžiai bei nelietuviška rašyba, pvz, raidė „x“. Ar dar įmanoma tokioms tendencijoms priešintis?

- Prekių ženklai yra teisiškai saugomi, todėl vartojami tokie, kokie yra registruoti. Lietuvos Respublikos vartotojų teisių apsaugos įstatyme nurodyta, kad valstybinė kalba privaloma visuose vartotojams skirtuose viešuosiuose išoriniuose ir vidiniuose prekybos ir paslaugų teikimo vietų užrašuose, įskaitant prekybos ir paslaugų teikimo vietų pavadinimus. Panaši nuostata yra ir Valstybinės kalbos įstatymo naujos redakcijos projekte, kurį Seimas netrukus ketina pradėti svarstyti.

- Jūsų nuomone, lietuvių kalba šiuo metu nyksta ar atvirkščiai - atsigauna? Jei nyksta, tai kiek mūsų kalbai dar lemta išlikti?


- Reikia toliau stiprinti valstybinės kalbos statusą visose vartojimo srityse, rūpintis kalbos sklaida. Žinoma, esama įvairių nuomonių dėl kalbų įvairovės išlikimo. Viena iš jų sako, kad ateityje neišliks tos kalbos, kurios nebus vartojamos informacinėse technologijose. Nors gerokai lėčiau, nei norėtume, lietuvių kalbos skaitmeninėje erdvėje daugėja, taigi mums ši pranašystė, regis, neturėtų būti taikoma. Atsirado pasaulio lietuvio sąvoka - vadinasi, ten, kur jis yra, turi būti ir gimtoji kalba.

- Koks dabartinis mūsų prozininkas turi turtingiausią lietuvių kalbos žodyną? Kuris dabartinis rašytojas yra patikimiausias lietuvių kalbos vartojimo etalonas?

- Nesiryžčiau paviršutiniškai vertinti, nes kiekvienas autorius ir žanras turi savitumų, lemiančių leksikos pasirinkimą ir kitus kalbinės raiškos dalykus. Būčiau subjektyvi nurodydama savo mėgstamus autorius. Norėčiau, kad ypač daug dėmesio taisyklingai kalbai skirtų vaikų literatūros leidyklos, nes joms tenka itin didelė atsakomybė.

- Gal galėtumėte įvardyti Seimo ir Vyriausybės narius, kurie kalba taisyklingiausiai?

- Šiuo požiūriu nenorėčiau vertinti nei politikų, nei kitų kalbėtojų. Tačiau visada malonu girdėti taisyklingą kalbą, ypač jei taip kalba ne lituanistai.

- Kaip žadama kovoti su Vilnijos krašto norais rašyti gatvių pavadinimus lenkų kalba?

- Ir šiuo metu kovojama teisiniais būdais, nes teisinio pagrindo tam pakanka. Tiesiog turėtų būti vykdomi jau priimti teismų sprendimai.

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar A.Anušauskui atsisakius ministro kėdės reikėtų svarstyti L.Kasčiūno kandidatūrą?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Ar galvojate emigruoti iš Lietuvos?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

-2 +2 C

-1 +4 C

-2 +4 C

+3 +8 C

+5 +10 C

+5 +9 C

0-3 m/s

0-3 m/s

0-5 m/s