respublika.lt

A.Antanavičius: Gyvenime privalu džiaugtis

(0)
Publikuota: 2014 gegužės 31 15:10:38, Edita ČEPELYTĖ
×
nuotr. 1 nuotr.
Dainų tekstų autorius, muzikantas Albertas Antanavičius muzikos pasaulyje labiau pažįstamas tiems, kurie šioje srityje sukasi, bet ne plačiajai visuomenei. Stasio Žumbio nuotr.

Dainų tekstų autorius, muzikantas Albertas Antanavičius muzikos pasaulyje labiau pažįstamas tiems, kurie šioje srityje sukasi, bet ne plačiajai visuomenei. Dzūkas tikina niekada aktyviai ir nesiveržęs į sceną, nes jo kūryba visada randa gerbėjų, todėl netrukus dienos šviesą išvys jau 7 A.Antanavičiaus albumas.

- Jūs kuriate dainų tekstus, pats grojate, pats dainuojate, kas jus įkvepia?

- Mano dainų tematika - įvairi, dažniausiai tai socialinė, patriotinė, geografinė, istorinė daina. Dažnai tai dainos apie Dzūkijos kaimelius, įžymius žmones, įvykius. O Dzūkija todėl, kad esu kilęs iš Alytaus. Man geriausios dainos apie tėviškę. Rašiau dainų tekstus Alvydo Jegelevičiaus, Tomo Leiburo, Laimio Vilkončiaus, Jaroslavo Cechanovičiaus, Giedriaus Balučio, kitų kompozitorių muzikai, dainininkams Onai Valiukevičiūtei, Viktorui Malinauskui, kitiems. Kaip tik išleidžiamas mano albumas su 29 dainomis apie pokarį, partizanus, mūšių vietas ir panašiai. Atsiranda žmonių, kurie remia tokių albumų išleidimą, iš to biznio nedarau.

- Jūsų šeima irgi muzikali?

- Dukra Ugnė profesionali muzikantė. M.K.Čiurlionio nacionalinės mokyklos ir Muzikos ir teatro akademijos koncertmeistrė bei kamerinio ansamblio „Trio Claviola” pianistė. O žmona Janina mūsų „vadybininkė” ir „drausmė”. (Juokiasi.)

- Kada supratote esąs meno žmogus?


- Nuo trečios klasės žinojau, kad būsiu kažkoks kitoks, jau pradinėse klasėse eilėraščius kurdavau, per šventes eilėraščius deklamuodavau, nuo antros klasės muzikos mokyklą lankiau.

- Esate Lietuvos patriotas?

- Aišku! Nuoširdžiai ir didžiuodamasis prisipažįstu, kad esu Lietuvos patriotas. Pastebiu, kad dalis politikų patriotiškumą tik deklaruoja, su patriotiniais šūkiais patenka į valdžią, paskui pamiršta ir šūkius, ir žmones. Deja. Beje, galiu pasidžiaugti, kad kaimuose ir miestuose yra labai daug dorų žmonių, kurie be jokios deklaracijos tiesiog yra patriotai, ir to iš jų neatimsi. Važiuoji kaime ir matai - ant ilgo stiebo Lietuvos vėliava plevėsuoja, kasdien šventė, kasdien Lietuva svarbi. Jeigu ne patriotizmas - nebūtų ir Lietuvos Nepriklausomybės. Džiaukimės tuo, juo labiau kad neretas tik blogus dalykus aplinkui regi. Reikia daugiau gerumo matyti, nors kai kurie žmonės tarp gerumo ir kvailumo deda lygybės ženklą.

- Kodėl?

- Jeigu nesi savanaudis, tai būna, kad kiti galvoja, jog esi kvailas, nes kam nors padedi, o už tai nieko neprašai. Manau, kad gerų žmonių yra daugiau nei blogų. Tiesiog tie blogi labiau lenda į paviršių, nori, kad juos kiti matytų, jie reiškiasi daugiau, rodo save.

- Jūs pats niekada nemanėte eiti į politiką?

- Neee. Čia, matyt, gyvenime reikėtų kitaip elgtis. Aš esu šiek tiek plevėsa, ir, matyt, jau niekada nesusitupėsiu; esu amžinai „išdykęs”, nors rytoj, birželio 1 dieną, man stuktels 60 metų.

- Kaip paminėsite gimtadienį?

- Švęsiu Operos ir baleto teatre, nes vyks Dainų dainelės laureatų koncertas, o aš esu vienas iš vertinimo komisijos narių. Taigi man bus labai patogu, nereikės svečių kviesti. (Juokiasi.)

- Jūs griežtas vertinimo komisijos narys?

- Ne. Būtų mano valia - beje, ir komisija panašiai galvoja - kuo daugiau vaikų gros, dainuos Operos ir baleto teatre, jei kalbame apie „Dainų dainelę”, tuo geriau bus ir vaikams, ir mums, ir pačiai muzikai. Deja, net sapnas turi turinį, ribas ir pabaigą.

- Esate laimingas žmogus?


- Man laimė yra tai, kai viskas aplinkui yra gerai. Kai mano šeima, mano draugai, mano miestas, mano Lietuva laiminga. Tik ar taip būna, nežinau...

- Jūs visada geros nuotaikos, visada pokštaujate, toks būdas - įgimtas?


- Kai vienas būnu, tada būnu rimtas. Taip, tai įgimtas bruožas. O gyvenime reikia būti linksmam, tada ir pats, ir kiti aplink geriau jausis; gyvenime privalu džiaugtis.

- Ko palinkėtumėte „Vakaro žinių” skaitytojams?

- Linkiu jiems niekada iš rankų nepaleisti popierinės knygos ar spaudos. Nes ji kitokia, skaitydamas juoda ant balto kitaip ir psichologiškai jautiesi. Solidžiau.

 

Parengta pagal dienraščio „Vakaro žinios“ priedą „Geras!“

Patiko straipsnis? Leisk mums apie tai sužinoti. Nepamiršk pasidalinti Facebook!
L
0
F
Parašykite savo komentarą:
 
Komentuoti
Respublika.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, keiksmažodžiais pagardintus, su tema nesusijusius, kito asmens vardu pasirašytus, įstatymus pažeidžiančius, šlamštą reklamuojančius ar nusikalsti kurstančius komentarus. Jei kurstysite smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokio pobūdžio neapykantą, žvirbliu išskridę jūsų žodžiai grįždami gali virsti toną sveriančiu jaučiu - specialiosioms Lietuvos tarnyboms pareikalavus suteiksime jūsų duomenis.

Dienos klausimas

Ar paspirtukininkams šalmai turėtų būti privalomi?

balsuoti rezultatai

Apklausa

Kokia kalba bendraujančių žmonių padaugėjo jūsų gyvenamojoje aplinkoje?

balsuoti rezultatai

Respublika
rekomenduoja

Labiausiai
skaitomi

Daugiausiai komentuoti

Orų prognozė

Šiandien Rytoj Poryt

+5 +9 C

+5 +10 C

+7 +10 C

+14 +17 C

+9 +13 C

+12 +18 C

0-7 m/s

0-8 m/s

0-5 m/s